18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért vágatták le a férfiak a bal heréjüket a régi időkben

GettyImages-95660602

Azt mondják, egy nő bármire képes azért, hogy legyen gyereke – és azért is, hogy ne. A férfiak egyes időszakokban azért tettek meg szinte bármit, mert nem akartak lány utódot, és ezért egy here feláldozása sem tűnt túlzásnak.

Ma már annyira drasztikus ez a módszer, hogy szinte el sem akarjuk hinni, hogy ehhez folyamodtak, de mégis így van: a bal here feláldozása az általuk nemesnek gondolt cél érdekében belefért a dologba.

Így függ össze a here és a gyerek neme

Már az ókori görögök hittek abban a babonánál semmi többet nem jelentő elképzelésben, hogy a bal herében található spermiumok tudnak lányt, míg a jobb herében levők fiút nemzeni. Ez az egész csak addig hangzik bugyuta, alaptalan, ám még ártalmatlan elképzelésnek, amíg nem gondolunk bele, hogy milyen súlyos következményei is lehetnek a tévhitnek.

Voltak ugyanis korok, idők és kultúrák, amelyekben igazán értékesnek csak az egyik nem számít – és bizony ez általában az erősebbnek nevezett férfinem volt a történelem folyamán. Nem kell messzire menni: Kínában a korábban szigorúan alkalmazott egykepolitika mellékhatásaként annyira vágyták a családok a fiú utód születését, hogy ez gyakran a lánycsecsemők halálát is jelentette. 

Minél messzebbre megyünk vissza a történelembe, annál drasztikusabb tettekre ragadtatták magukat az emberek, ha azt akarták, hogy fiuk szülessen,

mert a fiú majd továbbviszi a család nevét, képes megvédeni is azt, ha kell, és bármikor dolgozik a földeken, vagy bárhol máshol, megélhetéshez juttatva családját. A fiúgyermek előnyeit kereső ókoriak, középkoriak és időnként legmodernebb kori emberek igyekeznek tehát minden trükköt bevetni.

Fiú vagy lány? A gyerek neme sokaknak nem mindegy, a kérdésben pedig a herék szerepe fontossá vált
Fiú vagy lány? A gyerek neme sokaknak nem mindegy, a kérdésben pedig a herék szerepe fontossá váltWestend61 / Getty Images Hungary

Drasztikus megoldások is léteztek

Addig még stimmel a dolog, hogy a születendő gyermek neme valóban az apától, vagyis a spermiumtól függ. Az viszont biztosan téves, hogy az egyik here lenne a fiú, a másik a lány nemzésének garanciája… Már Hippokratész is javasolt trükköket arra, hogy milyen ételek fogyasztásával lehet megágyazni fiú, és milyenekkel lány születésének, de az igazán meglepő lájfhekk nem az volt, hogy mi kerüljön az asztalra, hanem hogy mi legyen a herékkel.

Már ekkoriban a bal oldali herét tartották a lánynemző oldalnak

– de ekkor még úgy vélték, hogy a méh bal oldalán növekednek a lánycsecsemők, míg jobb oldalán a fiúk. Ha a bal herét elkötik egy madzaggal, akkor a spermát a megfelelő irányba lehet terelni, vélték az ókorban. Azt hagyjuk, mennyire lehetett élvezetes egy ilyen aktus elkötött herével – az biztos, hogy a kívánt cél érdekében nem lehetett tenni így semmit.

Felejtsd el a babonákat!

Volt, aki ennél jóval tovább ment, mert biztosra akart menni azzal kapcsolatosan, hogy csak fiai szülessenek, és levágatta a bal heréjét. Ez jóval véglegesebb procedúra, mint az elkötés, és a kor higiéniai viszonyai között rettenetes kockázatokkal járt – valamint az érintettek később észrevehették azt is, hogy a dolognak nincs valódi eredménye, mert 

fél herével is ugyanakkora esélye lehet valakinek lánymagzat nemzésére, mint fiúéra.

Ma szerencsére ennél jóval veszélytelenebb, bár hasonlóan alaptalan tévhitek terjednek csak arról, hogy bizonyos pozíciók, a hüvely pH-ja, a Hold állása vagy bármi egyéb befolyásolhatná, hogy fia vagy lánya születik egy párnak. Nem nemzenek lányt nagyobb valószínűséggel a femininnek tartott férfiak sem: érdemes leszámolni ezzel a sok tévhittel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra