5 sorozat, amit meg kell nézned az HBO Maxon

GettyImages-77744394

Ha új sorozat után nézel éppen, ne is menj tovább: ezt az 5 friss sorozatot ajánljuk az HBO Max műsorából, amelyeket mindenképp meg kell nézned, ha igazi sorozatfüggő vagy.

Mindenkinek jár a kikapcsolódás. Hogy egy órácskára hátradőlve lazíthasson, attól az édes pillanattól kezdve, amikor ülepe hozzáér a kanapé kényelmes párnáihoz, és kétes hangzást hallatva megkönnyebbülten felsóhajt végre: „Megérkeztem”. De ha csak szimplán utálod a tavaszi napfény boldog csipogását, vagy addig nem akarod kitenni a lábad otthonról, amíg a virágok el nem nyíltak, hogy végre ne legyen tele a levegő pollennel, a te orrod pedig valami egészen mással, ez a cikk akkor is neked szól. Összegyűjtöttük az HBO Max 5 sorozatát, amit mindenképp meg kell nézned, ha sorozatfaló vagy.

1. A besúgó

Hogy is lehetne bármi mással kezdeni a listát, mint a magyar fejlesztésű 2022 áprilisában startolt A besúgóval? Az 1985-ös Magyarországra kalauzoló sorozat minőségi elkészítése mind a szövevényes, alaposan átgondolt, cseles és izgalmas cselekményre, mind az árnyalt, többsíkú karakterek kiváló színészi alakítására, mind a szemet gyönyörködtető fényképezésre odafigyelt, hogy valóban egy nemzetközi szintet elérő alkotásként biggyessze fel A besúgót az HBO Max térképére. Izgalmas kettősügynök-történet, magyar köntösbe bújtatva. 

A történet a 20 éves Gerit (Váradi Gergely) követi nyomon, aki vidékről a fővárosi koleszba csöppenve töményen éli meg egyszerre az Állambiztonság zsaroló hatalmának elnyomó súlyát és a fiatal lázadók szabadságra éhező szervezkedését, legyen szó akár egy nyugatról becsempészett  moziestről, vagy nagyobb szabású ellenzéki szervezkedésekről. Geri a két világ közé szorul, mivel beteg öccse gyógyszerellátásának beszüntetésével fenyegeti a tartótisztje (Thuróczy Szabolcs), amennyiben nem jelent ellenzéki barátairól. A leleményes sakkbajnok Gerinek tehát döntenie kell, hogy kinek a pártjára áll, miközben megtapasztalja a barátság befogadó összetartozását, szárnyait bontogatja a flörtölés művészetében félénksége ellenére, és szembenéz saját természetével. Vajon mi fog győzni főszereplőnk lelkében: a jobb jövőbe vetett hit, vagy a szutykos jelen lerántó pesszimizmusa?

Hívószavak: akció, hűség, barátság, árulás, szerelem, elnyomás, lázadás, nosztalgia.

2. Minx

Egy másik friss, nosztalgiafaktorral megspékelt vígjátéksorozat a Minx, amely a 70-es évek Los Angelesébe röpít minket. Főszereplőnk Joyce Prigger (Ophelia Lovibond), a buzgó feminista, akinek minden álma, hogy megjelentesse magazinját, amely önelfogadásra buzdítja a nőket, és arra, hogy kiálljanak saját jogaikért, és hogy elfogadottá tegye a nők egyenlőségét elősegítő dolgokat, mint például a fogamzásgátlást. Azonban, mivel a 70-es években járunk, évek óta sikertelenül keres befektetőt a kissé karót nyelt, elitista Joyce, mígnem egy véletlen találkozás össze nem köti az erotikus magazinokban utazó, kétes kinézetű, laza erkölcsű és ösztönből üzletelő Douggal (Jake M. Johnson). 

Végül a két erős egyéniség összefog, hogy megalkossák az első női pornómagazinba oltott feminista szövegeket tartalmazó magazint, amelyben Joyce és Doug világa keveredik meglepő formában. Azonban együttműködésük nem zökkenőmentes, egyik fél sem simulékonyságáról híres, ellenben mindkettőjüknek határozott véleménye van nemcsak a magazin tartalmát illetően, de a világról alkotott elképzeléseikben is. Vajon sikerül Joyce-nak leszállnia az intellektuális magas lóról, Dougnak pedig sikerülhet teret engednie egy másik alkotónak is, hogy ne egy anyagi csődöt jelentő bukássá váljon a Minx magazin, még mielőtt elindult volna? Humoros botlásaikkal, kudarcos próbálkozásaikkal és újabbnál újabb ötleteikkel szegélyezett útjuk a kiszámíthatatlanság káoszával szórakoztat.

Hívószavak: humor, szexi, nosztalgia, feminizmus, ellentétek, üzleti ügyeskedés.

3. Eufória

A Eufória a jelenkori amerikai középiskolások világába visz el, akiknek talán az átlagosnál több problémával kell szembenézniük. Az érzelmi realitás ábrázolására fókuszáló sorozat második évada 2022-ben startolt, amely különleges vizuális és zenei atmoszférájával nézők ezreit vonzotta be. Rév Marcell zseniális képi érzékenységével olyan kreatív operatőri munkával járul hozzá a kissé szürreális, kissé álomszerű hangulathoz, amely külön említésre méltó, és amely nélkül az Eufória sem lehetne az az érdekesen összeállított alkotás, amelynek pár percnyi kockájából is rögtön felismerhető stílusa van. Az Eufória nemcsak egy sima sorozat, hanem egy élmény.

Rue Bennett (Zendaya) még csak tinédzser, de már megjárta az elvonót, ugyanis drogproblémákkal küzd. A kisvárosába újonnan érkezett csupa szív Jules Vaughn (Hunter Schafer) barátságába kapaszkodva próbál józan maradni, kisebb-nagyobb sikerrel. Rue, Jules és barátnőik sok nehézséggel kénytelenek szembenézni és feloldani magukban: szexualitásukkal kísérletezve találkoznak a bosszúpornó könyörtelen műfajával, a kamerás online pornókészítéssel, az internetes találkák veszélyeivel. Összességében mindenki találhat olyan problémát a sorozatban, amellyel tud azonosulni, illetve érdekes betekintést enged abba, milyen nehézségei adódhatnak a mai fiataloknak.

Hívószavak: tinidráma, érzelmi realitás, szerelem, szex, felnövéstörténet, drogok, veszély, mindennapok.

4. Bizonytalan

A Bizonytalan című sorozat 2021 végén zárta le utolsó, ötödik évadát. Minden késő húszas, kora harmincas éveiben járónak kötelezően nézendő, ugyanis nagyon realisztikusan, mégis humorosan járja körül ezen korosztály ügyes-bajos dolgait, legyen szó egy helyben toporgó karrierről, a pártalálás nehézségeiről, vagy a kapcsolatok fenntartásáról, miközben még saját magukat sem találták meg igazán a karakterek, a kapunyitási pánikról nem is szólva. 

A főszereplő, a húszas évei végén járó Issa Dee (Issa Rae), megrekedt életének minden területén, kötelességből táncolja végig a mindennapok begyakorolt mozdulatait, miközben érzi, valaminek történnie kell, itt az ideje a változásnak. Azonban ennek a lehető legkevésbé egészséges módját választja: önszabotázsszerűen az éppen javulófélben lévő párkapcsolatát teljesen felborítja, amikor újra összetalálkozik exével, a sármos Daniel Kinggel (Y’lan Noel). A sorozat Issa életének alakulását követi nyomon, aki rapálmait dédelgetve egy fiatalok tanulmányait támogató szervezetnél tengeti mindennapjait lagymatag hozzáállással. Rajta kívül legjobb barátjával, a sikeres ügyvéd Molly Carterrel (Yvonne Orji) ismerkedhetünk meg, aki viszont a magánéletben nem lel babérokra, illetve Issa exét, a saját applikációját évek óta sikertelenül építgető Lawrence Walkert (Jay Ellis) követhetjük nyomon, ahogyan lassanként kilábal depresszív stagnálásából, és a többiekhez hasonlóan felfedezi saját magát.

Hívószavak: humor, felnőttdráma, mindennapok, felnövéstörténet, önmegvalósítás.

5. A boszorkányok elveszett könyve

Végezetül egy romantikus fantasysorozatot ajánlanánk figyelmedbe, amely 2022 elején zárult le. Ha imádtad a Harry Pottert és az Alkonyatot sem vetetted meg, ez a sorozat minden bizonnyal el fogja nyerni a tetszésedet. A fiatal történész, dr. Diana Bishop (Teresa Palmer) áll a középpontban, aki rakoncátlan mágiáját uralni képtelen boszorkányként inkább az emberek világában érzi otthon magát, és akadémiai pályájának szenteli életét. Mígnem egy szép napon a keze ügyébe akad egy rég elveszett könyv az oxfordi Bodley könyvtárban, amelyet minden varázslatos faj (boszorkányok, vámpírok és démonok) évtizedek óta hiába keres. Amint Diana megérinti a könyvet, mágikus erőhullám terjed szét a környéken, felhívva ezzel sok barát és megannyi ellenség figyelmét. 

Diana visszateszi helyére a könyvet, ami azon nyomban el is tűnik, azonban annak már nem tudja elejét venni, hogy mindenki az ő sarkában loholjon a könyvet kérve-követelve rajta. A gyanús Peter Knox (Owen Teale) is felkeresi, a lényeket egyesítő Nagytanács egyik boszorkány tagja, aki Diana elhunyt szüleihez fűződő kapcsolatával próbálja kiédesgetni Dianából a könyv rejtélyét. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Diana az ellenállhatatlanul jóképű vámpír Matthew Clairmontot (Matthew Goode) találja megbízhatóbb szövetségesnek, akivel azonban nem szabadna kapcsolatba lépnie, lévén, hogy más varázslatos faj tagjai, így barátságuk büntetendő a Nagytanács szemében. Hogy végül előkerül-e az elveszett könyv, a sorozatból kiderül, ahogyan az is, hogy ki mellett talál biztonságra az ügyetlen boszorkány, Diana.

Hívószavak: szerelem, varázslat, felnőttdráma, történelmi, politikai játszmák.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra