Szebb hajat szeretnél? Ezek a gyönyörű haj csodavitaminjai a tudomány szerint

A legtöbben szeretnénk dús, fényes és hosszú hajkoronát, de a felsorolt háromból egyet-kettőt biztosan. Akadnak is hajvitaminok, hajszeszek, samponok, masszázskefék, amik segíthetnek, de vajon melyek azok a vitaminok, amelyek hatékonyságát a kérdésben már a tudomány is bizonyította? Lehet, hogy csak az étrendeden kell változtatnod, és hamarosan sokkal szebb lesz a hajad?

Szerencsére a valóban működő hajvitaminok kérdésében már nem kell a gyártók által mixelt termékekre, sem megfigyelésekre hagyatkoznunk, mert rendelkezésünkre állnak kutatások, amik bizonyítják, miből kell többet ennünk a gyönyörű hajkoronáért. 

Sokan az egészséges megjelenésű hajat az egészség vagy a szépség jelének tekintik. Mint a test bármely más részének, a hajnak is sokféle tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen és növekedjen. Már az is bizonyított, hogy többféle tápanyag hiánya okozhat hajhullást. Mindezeken túl az olyan tényezők, mint az életkor, a genetika és a hormonok, szintén befolyásolják a haj növekedését, ezért ahogy az idő telik, az optimális tápanyagbevitel kulcsfontosságú lesz. Már soroljuk is a legjobban működő, leghatékonyabb hajvitaminokat!

1. A-vitamin

Minden sejtnek szüksége van A-vitaminra a növekedéshez. Idetartozik a haj, az emberi test leggyorsabban növekvő szövete is. Az A-vitamin emellett segíti a bőrmirigyeket a faggyú nevű olajos anyag előállításában. A faggyú hidratálja a fejbőrt és segít megőrizni a haj egészségét. Az A-vitamin-hiányos étrend számos problémát okozhat, beleértve a hajhullást – ez már tudományosan is bizonyított. 

Bár fontos, hogy elegendő A-vitamint kapjunk, nem szabad túl sokat magunkhoz venni belőle. Tanulmányok kimutatták, hogy a túl sok A-vitamin szintén hozzájárulhat a hajhulláshoz. Az édesburgonya, a sárgarépa, a sütőtök, a spenót és a kelkáposzta magas béta-karotint tartalmaz, amely A-vitaminná alakul, így ezekből érdemes salátát, főzeléket készítened, ha jobb állapotba hoznád a hajad. Az A-vitamin állati eredetű termékekben is megtalálható, például tejben, tojásban és joghurtban. A csukamájolaj különösen jó forrása. 

2. B-vitaminok

Az egyik legismertebb hajnövekedési vitamin a biotin nevű B-vitamin. Tanulmányok összefüggésbe hozzák a biotinhiányt az emberek hajhullásával. Bár a biotint alternatív hajhulláskezelésként használják, főképp a ritkán kialakuló biotinhiányban érintettek között volt jelentős a változás.

Számos élelmiszerből juthatsz B-vitaminhoz, többek között:

  • teljes kiőrlésű gabonákból
  • mandulából
  • húsokból
  • halakból
  • tenger gyümölcseiből
  • leveles zöldekből

Az állati eredetű élelmiszerek a B12-vitamin legjobb forrásai. Tehát ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, érdemes kapszulában is magadhoz venni ezt a vitamint. 

3. C-vitamin

A szabad gyökök által okozott károk gátolhatják a növekedést, és a haj öregedését okozhatják. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít ellensúlyozni a szabad gyökök okozta oxidatív stresszt. A szervezetnek C-vitaminra van szüksége egy kollagénként ismert fehérje létrehozásához, amely a haj szerkezetének fontos része. A C-vitamin emellett segít a szervezetnek felszívni a vasat, a hajnövekedéshez szükséges ásványi anyagot.

Az eper, a paprika, a guava és a citrusfélék mind jó C-vitamin-források.

4. D-vitamin

Az alacsony D-vitamin-szint összefüggésbe hozható az alopeciával, amely a hajhullás szakkifejezése. A szakemberek úgy gondolják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a hajtermelésben, de több vizsgálat szükséges a bizonyításhoz. Ennek ellenére a legtöbb ember nem jut elég D-vitaminhoz, ezért a hajad állapotától függetlenül jó ötlet lehet a bevitel növelése.

A szervezet D-vitamint termel a napsugárzással való közvetlen érintkezés útján. A D-vitamin jó táplálékforrásai a következők:

  • zsíros hal
  • csukamájolaj
  • néhány gomba
  • dúsított élelmiszerek

5. E-vitamin

A C-vitaminhoz hasonlóan az E-vitamin antioxidáns, amely segíthet megelőzni az oxidatív stresszt. Egy tanulmányban a hajhullásban szenvedő emberek hajnövekedése 34,5%-kal nőtt, miután 8 hónapig E-vitamin-pótlást kaptak, miközben a placebocsoportban csak 0,1%-os növekedés volt tapasztalható.

A napraforgómag, a mandula, a spenót és az avokádó mind jó E-vitamin-források.

Ezek a vitaminok biztosan segítenek, de ne lépd át a napi ajánlott mennyiséget
Ezek a vitaminok biztosan segítenek, de ne lépd át a napi ajánlott mennyiségetCoffeeAndMilk / Getty Images Hungary

6. Vas

A vas segít a vörösvértesteknek oxigént szállítani a sejtekhez. Ez fontos ásványi anyaggá teszi számos testi funkcióhoz, beleértve a hajnövekedést is. A vashiány, amely vérszegénységet okoz, a hajhullás egyik fő oka. A magas vastartalmú élelmiszerek közé tartozik a kagyló, az osztriga, a tojás, a vörös hús, a spenót és a lencse.

7. Cink

A cink fontos szerepet játszik a hajszövet növekedésében és helyreállításában. Segít a tüszők körüli mirigyek megfelelő működésében is. A hajhullás a cinkhiány gyakori tünete. Tanulmányok kimutatták, hogy a cinkhiány pótlással történő megszüntetése csökkentheti a hiány okozta hajhullást. 

Vannak azonban olyan beszámolók, amelyek szerint a túl nagy adaggal való kiegészítés szintén hozzájárulhat a hajhulláshoz, ezért ha szeded, a napi ajánlott adagot ne lépd túl.

8. Fehérje

A haj szinte teljes egészében fehérjéből áll, ezért a megfelelő fehérjefogyasztás fontos a haj növekedéséhez. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a fehérjehiány csökkentheti a szőrnövekedést, sőt hajhulláshoz is vezethet. A tényleges fehérjehiány azonban rendkívül ritka a nyugati országokban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra