Szerintem általában nem zavaróak a fűszerdarabok egy-egy ételben, de ez a leves olyan, amiben nem baj, ha nincs benne a fahéjpor vagy a vaníliamagok. Így a kikapart vaníliarúd is jól felhasználható, még mielőtt kidobnád, átadja az aromáját a levesnek.
Hozzávalók 4 személyre
- 80 deka bogyós gyümölcs
- 3 deci tejszín
- 1 evőkanál citromhéj
- 1 késhegynyi bors
- ízlés szerint cukor vagy más édesítő
- egy csipet só
- 1 darab kikapart vanlíliarúd
- 1 darab fahéjrúd
- 0.5 zacskó vaníliás vagy tejszínízű pudingpor
Elkészítés:
A gyümölcsöket vágd apróra, egy marékkal tegyél félre belőle fejenként. Önts rá 8 deci vizet, majd kezdd el főzni a levest. Add hozzá a fűszereket és a citromot – a vaníliarudat kivéve mindent. Utóbbit elég, ha akkor teszed bele, amikor már langyosra hűlt, aztán csak tálalás előtt veszed ki.
Sokféleképpen sűríthető egy ilyen leves, az egyik módja az, ha a félretett, nyers gyümölcsöt turmixgépben egészen pépesre törjük, majd összekeverjük a pudingporral és a tejszínnel. Ezt a keveréket add a leveshez, de figyeld, hogy kis lángon maradjon közben. Néhány perc és keverés után elkészül. Amíg hűl, szintén keverd meg néhányszor.
Ha nincs pudingporod, tökéletes lesz ugyanannyi liszt is. Ez csak a fenszi változat, amit ha megunsz, akár variálhatod is a pudingporokat. Nagyon finom például a sóskaramell puding–körte kombó is. Ha ilyet készítesz, ne is fűszerezd mással, csak morzsolj a végén a tetejére egy kevés kekszet és apróra vágott tejkaramellát levesbetétnek. Az elkészítési módja ugyanaz.
Az almás-levendulás verziót ajánlottam már?