Miért lőtték le a hetvenes évek híres magyar manökenjét Amerikában?

Bálint Lilla

Lantos Piroska az egyik legszebb magyar modell volt. Magyarországi karrierje után Párizsban, majd New Yorkban próbált szerencsét – ez utóbbi azonban az életébe került.

1985. január 3-án reggel 10 óra előtt nem sokkal Stern László úgy döntött, felkeresi barátját, a fotós Szente Györgyöt (vagy ahogy Amerikában ismerték: George L. Sentyt), hiszen a férfi meghagyta neki: ha nem veszi fel a telefont, ébressze fel. Még kulcsot is adott neki. A New York-i Tudor City Place-beli lakásba belépve azonban három holttest fogadta. Köztük volt Lantos Piroska, az akkor mindössze huszonkilenc éves magyar manöken is.

Lantos Piroska 1955-ben született Szentesen. Modellkarrierjét 14 évesen kezdte: hétvégente a Zalaegerszegi Ruhagyár termékeit mutatta be. Vonzódott a képzőművészethez, rajzolt és festett, de mivel nem találta magát elég tehetségesnek, 18 évesen úgy döntött, Budapesten próbál szerencsét. „Gondoltam egyet, és beállítottam a Magyar Divatintézetbe, ahol Nádor Vera jószerével csak végigmért, s máris ott találtam magam a lányok között” – mondta el 1980-ban az Ez a Divat számára készült beszélgetésben. A 180 centi magas Lantos Piroska arisztokratikus külsejével, hosszú lábaival igencsak kitűnt a többiek közül. Hamarosan a korszak leghíresebb magyar divatfotósai fényképezték, többször szerepelt az Ez a Divat címlapján, a lapok „a magyar nemzet kincse”-ként emlegették. 1976-ban a jugoszláviai Hvarban egy nemzetközi divatfesztiválon második helyezett lett, egyre ismertebbé vált a keleti blokk manökenjei között, és szépen haladt a nemzetközi ismertség felé.

Lantos Piroska (Módos Gábor portréfotója)
Lantos Piroska (Módos Gábor portréfotója)Wikimedia Commons

Magánélete azonban nem alakult ilyen szerencsésen. Már húszévesen férjhez ment egy építészhez, Kustos Lajoshoz, aki azonban féltékeny volt nem mindennapi szépségű felesége karrierjére. A házasság mindössze két évig tartott, és akkor ért véget, amikor Kustos egy veszekedés után fizikailag bántalmazta a manökent. Következő szerelme Kamarás András grafikus volt, majd 1978-ban megismerkedett Szente György fotóssal, aki – mint az Patricia Morrisroe Obsession című írásából kiderül – nem kispályás csaló volt. Szente egy ezüstszínű Lincoln Continental limuzinnal érkezett Bécsből Budapestre.

Olcsó kozmetikumokat és blúzokat hozott magával New Yorkból, sőt, egy ismerős orgazdától lopott arany ékszereket vásárolt,

amelyeket a vámosokat megvesztegetve be is tudott hozni az országba. Ezeket magára öltve már készen is volt a hazatérő amerikai magyar multimilliomos, akinek kiadta magát. A Duna Intercontinental Hotelben egy divatbemutatón látta meg Lantos Piroskát, és – mint egy barátjának mesélte – azonnal, őrülten beleszeretett.

A Vogue helyett a hálószoba falán

Lantos Piroska, annak ellenére, hogy keresett és ünnepelt modell volt, nem volt túlfizetve. Szeretett volna a tengerentúlon modellkedni, és nem akart a megélhetés miatt bármilyen munkát elvállalni: „Köztudott, nem vagyunk túlságosan megfizetve, ám úgy kell létfenntartásunkat biztosítani, hogy akkor is elvállalok egy húskonzervreklámot, mondjuk, amikor ahhoz nekem semmi közöm? Egy-egy munkaajánlatot visszautasítani nem mindig veszélytelen dolog, mert megeshet, hogy legközelebb már nem hívnak” – mondta el az említett Ez a Divat-interjúban. Érthető hát, hogy Szente könnyen elkápráztatta: híres New York-i divatfotósnak adta ki magát, és elhalmozta ajándékokkal. Amikor a Duna-partra hívta fotózásra, azt ígérte, hogy a fényképek majd a Vogue-ban fognak megjelenni – a valóságban azonban csak Szente New York-i lakásának falára kerültek ki a kinagyított képek. Piroska féltékeny grafikus barátja sem lelkesedett ezért a kapcsolatért, családja pedig egyenesen ki nem állhatta az amerikai magyar fotóst: a manöken édesanyja szerint Szente a sok arany ékszertől úgy nézett ki, mint egy karácsonyfa. 

Titkosszolgálati szál?

De a fényképészt nem lehetett megállítani. Híresztelni kezdte, hogy Piroskával eljegyezték egymást, és visszautazott Amerikába, hogy előkészítse az esküvőt. Az esküvőből végül nem lett semmi, és Szentétől is megtagadták a vízumot – állítólag Piroska katonatiszt édesapjának közbenjárására. Piroska 1980 őszén lépett fel utoljára Magyarországon, egy évvel később pedig Párizsba költözött, ahová követte Kamarás András is. (Rejtély, hogy a magyar „nemzeti kincset” kiengedték külföldre, sőt, nemcsak őt, hanem a vőlegényét is. Egyesek titkosszolgálati szálakra is gyanakodnak.) Mindenesetre Piroska Párizsba költözése után 8 hónappal másodszor is férjhez ment, de nem Kamaráshoz, hanem Eric Poulet-hez, aki sikeres ingatlanügynöknek mondta magát. Hamar kiderült, hogy a Cote d´Azurön lévő villa hazugság, valójában nyakig ül az adósságban.

Elváltak, és Poulet nem sokkal később azzal vádolta meg a modellt, hogy kémkedik.

1983-ra Lantos Piroska életét igencsak megkeserítette a francia ex, aki folyton pénzt követelt tőle. A modell ekkor állítólag már az életét is féltette, majd telefonált Szentének, és megkérte, hogy vigye el magával Párizsból. Szente teljesítette ezt a vágyát, és Lantos Piroska 1984. március 7-én megérkezett New Yorkba.

Tulok András fotója, 1980-ból
Tulok András fotója, 1980-bólWikimedia Commons

A remélt csillogás és luxuskörülmények helyett azonban csak Szente Tudor City Place-en lévő stúdiólakása várta. A férfi addigra gyakorlatilag pénz nélkül maradt, még a fényképezőgépeit is eladta. Természetesen azt is eltitkolta Piroska elől, hogy időközben érdekházasságot kötött egy kelet-európai pincérnővel, aki a házasságért cserébe (hogy megkapja a zöldkártyát) csinos summát fizetett neki. Szente próbálta magát Piroska (azaz ahogy akkor hívták már, Sarah Lantos) menedzsereként beállítani, a modell karrierje végre beindult, címlapokon és katalógusokban szerepelt, olyan neves márkák foglalkoztatták, mint Carolina Herrera, Ungaro vagy Guy Laroche. Szente mindennap ágyba vitte neki a reggelit, és tetőtől talpig végigcsókolgatta, de az őket ismerők világosan látták, hogy a modell egyáltalán nem szerelmes a nálánál jóval idősebb férfiba. Lantos Piroska rövid időre visszautazott Párizsba, ahol találkozott Kamarással és régi barátnőjével, Gramiss Ágnessel. (Nem tudni, miért, de Lantost és Kamarást is kihallgatta ebben a pár napban a francia rendőrség.)

„Attól tartok, meg fog ölni”

Visszatérve New Yorkba, próbált függetlenedni Szentétől, különköltözött, és levélben panaszkodott Gramissnak. 1984 őszén Lantos arról tett említést egy amerikai modellnek, hogy Szente megőrült: „Attól tartok, meg fog ölni” – mondta. Gramiss Ágnes 1984 telén meglátogatta barátnőjét New Yorkban, a nála lévő ékszereket igyekezett eladni. Szente őrülten féltékeny volt: amikor megtudta, hogy a nők egy ágyban alszanak, azzal vádolta őket, hogy szerelmi kapcsolat van közöttük. Kémkedett utánuk, számtalan telefonüzenetet hagyott, majd öngyilkossággal kezdett fenyegetőzni – szét is küldte az erről szóló képeslapokat Magyarországon élő barátainak. December 31-én este felhívta egy közös magyar barátnőjüket, és közölte: „Ma véget vetek a Piroska-ügynek. Savat öntök az arcába, utána meg lelövöm.” Január elsején mindhárman együtt vacsoráztak, majd Szente lakásába mentek. A nyomozók úgy rekonstruálták a történteket, hogy miután a férfi kinyitott egy üveg pezsgőt, a fürdőszobába ment. Onnan egy töltött revolverrel jött vissza, amivel először Lantos Piroskát vette célba. A két lövéstől a modell azonnal meghalt. Gramiss Ágnessel három lövés végzett, majd Szente újratöltötte a fegyvert, és újabb három lövéssel a saját életének is véget vetett. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra