Sokan nem hajlandók megenni, pedig a demencia és egyes daganatok ellen is megvédhet

GettyImages-663905528

Van, aki ki nem állhatja, és olyan is, aki odavan érte. Az biztos, hogy utóbbiak szerencsések, mert bizony ha gyakran fogyasztjuk, azzal sokat teszünk az egészségünkért. Nézzük, miért is olyan egészséges a gomba!

Noha én nagy gombarajongó vagyok, sajnos a gyerkőceimmel még nem sikerült megkedveltetni az ízét. De gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Talán az egyik legmegosztóbb élelmiszer ez a se nem hús, se nem zöldség csodabogár. 

Gyűjthetjük is

Ősszel egy kiadósabb eső után úgy teremnek elő, mintha mindig is ott lettek volna, nem véletlen a mondás: úgy nő mint, a gomba. Hazánkban 964 gombafaj található, és ebből a rengetegből 271 faj ehető, a boltok polcain mégis csupán néhány közül válogathatunk. Ilyenkor sokan indulnak kirándulással egybekötött gombaszüretre, de csak akkor vállalkozzunk erre, ha képzett gombaszakértő tart velünk. A gombák között sok a mérgező fajta, és avatatlan szemeknek néha nagyon nehezen felismerhetők a különbségek. Akad, amikor csak az illata vagy a vágási felület elszíneződése figyelmeztet rá, hogy veszélyes, ha akár egy falatot is elfogyasztunk belőle. Ha gombaszakértőt nem tudunk elcsábítani a túrára, és mégis gyűjtenénk, akkor rengeteg zacskóval készüljünk, és a zsákmányt vizsgáltassuk meg. A különböző helyeken talált példányokat nem szabad keverni, még akkor sem, ha egyformának tűnnek, mert ha egy hatalmas kosár gomba között a szakértő akár egy mérgezőt is talál, akkor az egész napos munkánk eredménye a kukában végzi.

Akár saját gyűjtésű, akár boltban vásárolt gomba kerül a tányérunkra, mindenképp jól járunk. Most, megmutatjuk, miért is jó, ha a gomba rendszeresen az otthoni menü része lesz.

Sok gomba ehető és egészséges is
Sok gomba ehető és egészséges isVaivirga / Getty Images Hungary

1. A gombák segíthetnek a fogyásban

A gombák fehérjében gazdagok, ezért kiváló zsírszegény alternatívát nyújtanak a hús helyett. Emellett magas a víztartalmuk, és alacsony kalóriatartalmúak. Egy gomba hozzávetőleg 90%-a víz, és félcsészénként körülbelül 3 kalóriát tartalmaz. Magas a pektintartalmuk, ez egy oldható rost, amely lassítja az emésztést, ezért hosszabb ideig teltebbnek érezhetjük magunkat tőle. A gombák természetes rézforrások, ami segít a zsíranyagcserében, nélkülözhetetlen ásványi anyag az egészséges hajhoz és a bőr kollagénképződéséhez, ami fontos az egészséges, ragyogó bőr számára.

2. Erősítik az immunrendszeredet

Magas a béta-glükán és a szeléntartalmuk is, amelyről kimutatták, hogy erősíti az immunrendszert és véd a fertőzések, így a megfázás és az influenza ellen. A béta-glükánokat vizsgálva megállapították, hogy lassítják bizonyos daganatok növekedését azáltal, hogy megakadályozzák a véráramlást és a sejtnövekedést. 

A gombák napfény hatására D-vitamint termelnek, akárcsak az emberi bőr, aminek számos egészségügyi előnye van, többek között erősíti az immunrendszert.

3. Kiváló vitamin- és ásványianyag-források

A gombák számos vitamin és ásványi anyag forrásai, amelyek elengedhetetlenek az egészséghez. Magas a B-vitamin-tartalmuk, különösen a tiamin és a riboflavin, amelyek segítik a szervezetet a szénhidrátok metabolizmusában, és fontosak az idegrendszer számára. Jó forrásai a niacinnak és a pantoténsavnak is, amelyek nélkülözhetetlenek az anyagcseréhez, valamint a zsír és más tápanyagok energiává alakításának folyamatához.

Magas C-vitamin- és szeléntartalmuk támogatja az immunrendszer működését, segít megelőzni bizonyos ráktípusokat, és késlelteti öregedést. A gombák nagy része jó vasforrás, amely oxigént szállít a szervezetben, segítve az egészséges agy- és izomműködést. Ezenkívül megbízható káliumforrást jelentenek, amely esszenciális ásványi anyag, segít a vesék és az emésztőrendszer szabályozásában. Kimutatták, hogy támogatja a szívbetegségek elleni küzdelmet is, mert csökkenti a magas vérnyomást.

4. Magas a rosttartalmuk

A gombák oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaznak, ami segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét és megelőzni a székrekedést. Az élelmi rostok fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkentését. Segíthetnek a súlycsökkentésben is, mivel hosszabb ideig teltebbnek érezzük magunkat. Ilyen rostvegyület a már említett béta-glükán is.

A vegetáriánus étrendben is helye van
A vegetáriánus étrendben is helye vanRuslanDashinsky / Getty Images Hungary

5. Hús helyett is jó

A gombák kiváló fehérjeforrást jelentenek, különösen azok számára, akik vegetáriánus étrendet követnek, vagy egyéb okok miatt nem esznek húst. Egy adag gomba a napi ajánlott fehérje 10%-át biztosítja. Jó forrásai az esszenciális aminosavaknak, amelyek a fehérjék építőkövei. A gombák a húséhoz hasonló teljes aminosavprofilt tartalmazzák.

6. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek

A béta-glükánok gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért a gombák enyhíthetik a gyulladásokat, segíthetnek csökkenteni a fájdalmat, a merevséget és a duzzanatot.

7. Segíthetnek a depresszió és a szorongás elleni küzdelemben

Tartalmaznak B6-vitamint és egy triptofán nevű aminosavat, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő agyműködéshez, valamint szerotonint is. Ez egy neurotranszmitter, amely segít szabályozni a hangulatot, az étvágyat és az alvást. Megállapították, hogy a gombák antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és tanulmányozzák mint a mentális zavarok, például a szorongás, a stressz és a depresszió lehetséges kezelését.

8. Vitaminjaik segítenek a szemünknek

A gombák kiváló forrásai az A-vitaminnak, más néven béta-karotinnak. Ez egy antioxidáns, amely segít csökkenteni bizonyos ráktípusok és látásproblémák, például makuladegeneráció kockázatát. Az A-vitamin fontos a szem egészségéhez, az immunrendszer működéséhez és az egészséges bőrhöz. A gombák B2-vitamint (riboflavint) is tartalmaznak, amely fontos a látáshoz, az anyagcseréhez és a neurológiai működéshez.

9. Egy különleges gyógygomba: az oroszlánsörény-gomba 

Az oroszlánsörény-gomba egy egyedülálló, hericenon nevű vegyületet tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy neuroregeneratív tulajdonságokkal rendelkezik, és segít megelőzni a demenciát és az Alzheimer-kórt, vagy csökkenteni a tüneteket. Ez még nem minden, az oroszlánsörény-gombának más egészségügyi előnyei is vannak, például javítja a kognitív funkciókat, szabályozza a vércukorszintet, javítja az immunitást és csökkenti a gyulladást. Jó forrása a B-vitaminoknak és az antioxidánsoknak is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek