Ez a gesztenyés-vörös áfonyás kalács tökéletes lesz húsvétra

A sűrű, aromás gesztenyemasszát nem csak karácsony könyékén érdemes felhasználnod. Tökéletes a húsvéti kalács ízesítőjeként, de a téli smoothie-ban vagy gyors kekszek alapanyagaként is nagyon finom. Legjobb barátja egy nagy kanál feketecseresznye-lekvár, ezzel érdemes megkóstolnod az elkészült kalácsszeleteket.

Narancshéjjal is finom a gesztenyés.
Narancshéjjal is finom a gesztenyés.Uladzimir Cyargeenka

Hozzávalók

  • 50 deka liszt
  • 2.5 deka élesztő
  • 1 mk.
  • 1 ek. pocukor
  • 2 deci langyos tej
  • 12 deka vaj felolvasztva
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • 0.5 darab biocitrom héja és leve

A töltelékhez

  • 30 deka édesített gesztenyemassza
  • 6 deka vaj felolvasztva
  • 1 mk.
  • 3 ek. aszalt vörös áfonya
  • 1 ek. porcukor
  • 1.5 deci tejszín felforrósítva
  • kekszmorzsa igény szerint
Recept idők

Elkészítés:

A massza hozzávalóit dolgozd el egy tumixgépben, és az áfonyát csak ezek után add hozzá a keverékhez. Ha túl folyékony, egy kevés kekszmorzsát is keverj bele, majd tedd félre. 

A tésztához a langyos tejben a cukorral futtasd fel az élesztőt, majd ha ezzel megvagy, egyszerűen dolgozd rugalmas tésztává az összes szükséges hozzávalót. Pihentesd langyos helyen egy órá át, majd nyújtsd ki téglalap alakúra és kend meg a gesztenyés masszával. Tekerd fel és tedd egy kerek formába, ha pedig profi vagy, 3-4 kisebb rudat formázz, és azokat fond össze, mielőtt a formába kerül. Pihenetsd a formában is negyedórán át, majd kend meg tojásfehérjével a tetejét, és 45 perc alatt közepes lágon süsd készre. 

kapcsolódó Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja!
Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja!

Nem mondjuk, hogy a kalácssütés egyszerű, de ha van egy tökéletes receptünk, és betartunk néhány szabályt, akkor garantált a siker - még jobb is lehet, mint a bolti.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Nagymama mazsolás kalácsa

Ha éppen akad otthon egy érett bionarancs, annak a leve és héja is belekerül egy kevés vanília társaságában. Így lesz igazán nyári hangulatú ez a kalács.

2021. június19., 11:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Te is szereted a tésztát? Ezt a gesztenyés-fehér kolbászos finomságot készítsd el!

Érkezik a tél, a sült és a főtt gesztenye legbiztosabb szezonja. És ha a desszertek és a sült változat mellett valami mást is kipróbálnál, készítsd el ezt a jó kis krémes tésztát, majd tálald egy nagy adag parmezánnal a tetején.

2021. november8., 09:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Mustra