Ez a gesztenyés-vörös áfonyás kalács tökéletes lesz húsvétra

A sűrű, aromás gesztenyemasszát nem csak karácsony könyékén érdemes felhasználnod. Tökéletes a húsvéti kalács ízesítőjeként, de a téli smoothie-ban vagy gyors kekszek alapanyagaként is nagyon finom. Legjobb barátja egy nagy kanál feketecseresznye-lekvár, ezzel érdemes megkóstolnod az elkészült kalácsszeleteket.

Narancshéjjal is finom a gesztenyés.
Narancshéjjal is finom a gesztenyés.Fotó: Uladzimir Cyargeenka

Hozzávalók:

  • 50 deka liszt
  • 2.5 deka élesztő
  • 1 mk.
  • 1 ek. pocukor
  • 2 deci langyos tej
  • 12 deka vaj felolvasztva
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • 0.5 darab biocitrom héja és leve

A töltelékhez

  • 30 deka édesített gesztenyemassza
  • 6 deka vaj felolvasztva
  • 1 mk.
  • 3 ek. aszalt vörös áfonya
  • 1 ek. porcukor
  • 1.5 deci tejszín felforrósítva
  • kekszmorzsa igény szerint
Recept idők

Elkészítés:

A massza hozzávalóit dolgozd el egy tumixgépben, és az áfonyát csak ezek után add hozzá a keverékhez. Ha túl folyékony, egy kevés kekszmorzsát is keverj bele, majd tedd félre. 

A tésztához a langyos tejben a cukorral futtasd fel az élesztőt, majd ha ezzel megvagy, egyszerűen dolgozd rugalmas tésztává az összes szükséges hozzávalót. Pihentesd langyos helyen egy órá át, majd nyújtsd ki téglalap alakúra és kend meg a gesztenyés masszával. Tekerd fel és tedd egy kerek formába, ha pedig profi vagy, 3-4 kisebb rudat formázz, és azokat fond össze, mielőtt a formába kerül. Pihenetsd a formában is negyedórán át, majd kend meg tojásfehérjével a tetejét, és 45 perc alatt közepes lágon süsd készre. 

Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja!
Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja!

Nem mondjuk, hogy a kalácssütés egyszerű, de ha van egy tökéletes receptünk, és betartunk néhány szabályt, akkor garantált a siker - még jobb is lehet, mint a bolti.

Tovább »

Még több recept

Kalács még izgalmasabban? Rumos mazsolával és naranccsal is próbáld ki!

Ha felnőtteknek készítesz kalácsot, kóstold meg ezt a rumos-mazsolásat. Ha a rum nem a legjobb barátod, amarettóval vagy narancslikőrrel is készítheted.

március27., 10:44

Ez a csokis kalács olyan, mint egy hatalmas kakaós csiga

Ha szeretitek a kakaós csigát, próbáljátok ki ezt a csokis kalácsot, ami egy kicsit olyan, mintha iskolás kedvencünk családi változata lenne. Jut belőle mindenkinek, és még másnap is finom.

2020. április19., 06:04

Fűszeres-joghurtos csirke – serpenyőben és grillen is tökéletesre sikerül

A csirkének nagyon jót tesz a joghurt, akkor is, ha fokhagymás keverékben pihenteted, akkor is, ha paprikás-köményes fűszerezést választasz. Ez a fogás sült édesburgonyával és joghurtos padlizsánsaláta mellett lesz a legfinomabb.

április15., 10:24

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Mandulás joghurtsüti – egy adag mandulalikőrrel elkevert sajtkrémmel a tetején tálald

Még egy remek kevert süti, ami akkor lesz a legfinomabb, ha a tetejét egy kevés porcukorral és mandulalikőrrel elkevert natúr sajtkrémmel tálalod, majd mandulaszeleteket szórsz a tetejére.

április14., 12:52

Csalános-szarvasgombás tésztaszósz – egészséges és nagyon finom vega fogás lesz a végeredmény

Ehhez a gyors szószhoz nem is kell más, csak egy adag reszelt sajt és valamilyen száraztészta, nokedli vagy gnocchi, és alig fél óra alatt különleges fogást dobhatsz össze belőle.

április14., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.