Ez a gesztenyés-vörös áfonyás kalács tökéletes lesz húsvétra

A sűrű, aromás gesztenyemasszát nem csak karácsony könyékén érdemes felhasználnod. Tökéletes a húsvéti kalács ízesítőjeként, de a téli smoothie-ban vagy gyors kekszek alapanyagaként is nagyon finom. Legjobb barátja egy nagy kanál feketecseresznye-lekvár, ezzel érdemes megkóstolnod az elkészült kalácsszeleteket.

Narancshéjjal is finom a gesztenyés.
Narancshéjjal is finom a gesztenyés.Uladzimir Cyargeenka

Hozzávalók:

  • 50 deka liszt
  • 2.5 deka élesztő
  • 1 mk.
  • 1 ek. pocukor
  • 2 deci langyos tej
  • 12 deka vaj felolvasztva
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • 0.5 darab biocitrom héja és leve

A töltelékhez

  • 30 deka édesített gesztenyemassza
  • 6 deka vaj felolvasztva
  • 1 mk.
  • 3 ek. aszalt vörös áfonya
  • 1 ek. porcukor
  • 1.5 deci tejszín felforrósítva
  • kekszmorzsa igény szerint
Recept idők

Elkészítés:

A massza hozzávalóit dolgozd el egy tumixgépben, és az áfonyát csak ezek után add hozzá a keverékhez. Ha túl folyékony, egy kevés kekszmorzsát is keverj bele, majd tedd félre. 

A tésztához a langyos tejben a cukorral futtasd fel az élesztőt, majd ha ezzel megvagy, egyszerűen dolgozd rugalmas tésztává az összes szükséges hozzávalót. Pihentesd langyos helyen egy órá át, majd nyújtsd ki téglalap alakúra és kend meg a gesztenyés masszával. Tekerd fel és tedd egy kerek formába, ha pedig profi vagy, 3-4 kisebb rudat formázz, és azokat fond össze, mielőtt a formába kerül. Pihenetsd a formában is negyedórán át, majd kend meg tojásfehérjével a tetejét, és 45 perc alatt közepes lágon süsd készre. 

kapcsolódó Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja!
Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja!

Nem mondjuk, hogy a kalácssütés egyszerű, de ha van egy tökéletes receptünk, és betartunk néhány szabályt, akkor garantált a siker - még jobb is lehet, mint a bolti.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti sajtos-tejfölös: spenótos karfiol burgonyával

Nálunk valahogy mindig marad néhány nagyobb főtt burgonya a saláta készítése után. Ha te is túlgondolod a burgonyamennyiséget néha, a felkarikázott darabokat remekül felhasználhatod egy csípős lecsóban, vagy akár egy-egy olyan remek fogásban is, mint a mai. Könnyű vacsoraként és köretként is tökéletes.

október26., 10:24

Próbáltad már a bruscettát brie sajttal és kalácson tálalva?

A hagyományos bruscetta is remek előételként, vagy akár gyors vacsoraként. Ebben a sajtos változatban ráadásul még gazdagabb és laktatóbb lesz olasz kedvencünk, amihez néhány napon szárított sonkaszelet is jól illik.

április4., 10:44

Egy remek vega fogás: gombás-gesztenyés pite jó sok olvadt sajttal

Bármelyik kedvenc sajtoddal működik, és ha nincs kedved tésztát gyúrni, fogj egy csomag levelest és azzal dobd össze!

szeptember8., 11:24

Csak dobd a serpenyőbe: sertésszűz magyarosan

Remek dolog a konyhában időt tölteni a különlegesebbnél különlegesebb fogásokkal, főleg akkor, ha bőven van belőle. Ha pedig nincs, csak dobd a serpenyőbe a remek alapanyagokat, majd egy kis kuszkusszal itasd fel a levét, így a hús mellett a köret is egyetlen tálban elkészül.

október27., 09:20

Recept hétvégére: dobj össze egy gyors húslevest ázsiai aromákkal!

A hagyományos húsleves tökéletes vasárnapra, de abból már mindenkinek van egy jó receptje. Ha egy kis csavarral készítenéd ezt a finomságot, dobd össze ázsiai hangulatban, mert úgy is nagyon finom.

október24., 10:24

Készítsd a rántott húst olaszosan, nem fogod megbánni!

Nem is kell mellé más, csak egy nagy adag tésztasaláta majonézzel, aszalt paradicsommal, parmezánnal és friss rukkolával. Az olasz fűszerekkel az egész sokkal finomabb, főleg, ha mindegyik darab hús kap egy kis paradicsomot és néhány olvadd sajtszeletet.

október24., 11:24

Mustra