Hozzávalók
- 50 deka liszt
- 2.5 deka élesztő
- 1 mk. só
- 1 ek. pocukor
- 2 deci langyos tej
- 12 deka vaj felolvasztva
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- 0.5 darab biocitrom héja és leve
A töltelékhez
- 30 deka édesített gesztenyemassza
- 6 deka vaj felolvasztva
- 1 mk. só
- 3 ek. aszalt vörös áfonya
- 1 ek. porcukor
- 1.5 deci tejszín felforrósítva
- kekszmorzsa igény szerint
Elkészítés:
A massza hozzávalóit dolgozd el egy tumixgépben, és az áfonyát csak ezek után add hozzá a keverékhez. Ha túl folyékony, egy kevés kekszmorzsát is keverj bele, majd tedd félre.
A tésztához a langyos tejben a cukorral futtasd fel az élesztőt, majd ha ezzel megvagy, egyszerűen dolgozd rugalmas tésztává az összes szükséges hozzávalót. Pihentesd langyos helyen egy órá át, majd nyújtsd ki téglalap alakúra és kend meg a gesztenyés masszával. Tekerd fel és tedd egy kerek formába, ha pedig profi vagy, 3-4 kisebb rudat formázz, és azokat fond össze, mielőtt a formába kerül. Pihenetsd a formában is negyedórán át, majd kend meg tojásfehérjével a tetejét, és 45 perc alatt közepes lágon süsd készre.