4 női ikon, akit mindenki irigyelt, pedig pokoli életük volt

GettyImages-130406712 (1)

Mi a közös Coco Chanel, Edith Piaf, María Callas vagy Marilyn Monroe életében? Kétségkívül mindannyian koruk meghatározó alkotói voltak, ikonná váló nők, akikért akkor is szívek milliói dobogtak, és dobbannak azóta is. De hiába a csillogás és a hírnév, a legfőbb közös vonás az életükben a boldogtalanság. Mi hiányzott nekik?

A Chanel név azóta is a divat és a stílus egyik szinonimája, Piaf a francia sanzonoké, Callas az operaénekes-nőé, Monroe pedig a szexepilé. Címlapok, turnék, autogramért esedező rajongók, akik egy pillantásukért is reszkettek, gazdagság társult mindannyiuk tehetségéhez, de ez mind túl kevésnek bizonyult.

Az anyai szeretet vagy a boldog gyerekkor hiánya?

Coco korán elveszítette édesanyját, és miután apjuk elhagyta őket, testvéreivel árvaházba került 12 évesen.

Edith bárénekesnő édesanyja Törökországba ment, ő pedig apai nagyanyjához került, aki egy bordélyházat üzemeltetett. Innen cirkuszi artistaként dolgozó apja vitte el a társulathoz.

María egészen felnőttkoráig egészen normális viszonyt ápolt szülőanyjával, de felnőttkorukra jócskán megromlott kapcsolatuk.

Beszédes kép, nem póz
Beszédes kép, nem pózBettmann / Getty Images Hungary

Marilyn igazi édesapjának kiléte mindmáig bizonytalan, az édesanya nemigen volt alkalmas a feladatra, még addig sem, amíg egészségi állapota megengedte volna, ezért kisebbik lánya (ugyanis csak jóval később tudta meg, hogy van egy nővére is, akivel felnőttkoráig nem is találkozott) legalább négy családnál volt. Legkevesebb kettőben molesztálták is a kis (eredeti nevén) Normát, aki többször került állami gondozásba is.

Szerelmi csalódások, zűrös (v)iszonyok

Valószínűleg mindannyian megtapasztalhatták a viszonzott szerelmet, de az csak ideig-óráig tarthatott, és nem vált beteljesült, hosszan tartó kapcsolattá, amely érzelmi stabilitást adhatott volna nekik.

Coco beleszeretett a teljesen más társadalmi réteghez tartozó Boyba, azaz Arthur Capelbe, akivel több mint egy évtizeden át fűzte össze szenvedélyes szerelmi kapcsolat. Boy nemcsak első kalapüzlete megnyitásához segítette hozzá Chanelt Párizsban, de azután is „hű” maradt hozzá, miután egy előkelőbb hölggyel rangjának megfelelő házasságot kötött. A férfi aztán egy tragikus autóbaleset áldozata lett, s ezzel Chanel szíve talán örökre összetört.

Piaf szeme árulkodik
Piaf szeme árulkodikMichael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Edithre 32 évesen talált rá a szerelem Marcel Cerdan bokszbajnok személyében, de csak két évig áldozhattak boldogan Ámor oltárán, mert a férfi éppen New Yorkba tartott szerelme koncertjére, amikor repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett. Piaf sosem tért igazán magához a katasztrófából, amely a haláláig tartó alkoholizmusba sodorta. Ugyan még kétszer férjhez ment, de az űr betöltetlen maradt.

María Callas ünnepelt sztárként és megbecsült feleségként élt jóval idősebb férje oldalán, amikor megismerkedett a görög hajómágnás Onasszisszal egy hajóúton, ahol mindkettejük házastársa jelen volt.

Sok időt töltöttek hajón, nem meglepő módon.. .
Sok időt töltöttek hajón, nem meglepő módon.. .ullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Előbb Callas, majd Onasszisz is feladta házasságát a másikért, de viharos kapcsolatuk sosem teljesült be házasság formájában, sőt az együttélés klasszikus formájáig sem igazán jutottak el hosszabb időre. A másfelé kacsingatásból kialakult viszonynak másfelé kacsingatás is vetett véget. Nem kisebb kihívóra akadt ugyanis a híres operaénekes-nő, mint az amerikai elnök özvegyére, Jackie Kennedyre. Jackie-nek sikerült az ősz halántékú férfitól kiprovokálni a házasságot, ami Callas szívét végképp összetörte.

Monroe háromszor volt férjnél: köztük világhírű sportoló és nem kevésbé ismert intellektus, de sem ők, sem az utána következő számos szerető nem találta az igazi kulcsot a depresszióssá váló nő szívéhez. Vagy mindannyian mást kerestek benne, mint a megállapodást, a családanyát vagy a konszolidált feleséget? Marilyn magányos maradt Joe DiMaggio, Arthur Miller és a Kennedy fivérek mellett is, ami tovább rontotta pszichés állapotát.

Ez sem éppen a boldogság arckifejezése
Ez sem éppen a boldogság arckifejezéseBettmann / Getty Images Hungary

Anyaság helyett fájdalom

Coco Chanelt alapvetően gyermektelenként tartjuk számon, bár egy André Palasse nevű fiatalember, akit unokaöccseként emlegetett, a divatikon kitüntetett figyelmét élvezte a kezdetektől. Ez adhat okot azokra a feltételezésekre, hogy valójában ő Coco egyetlen, de házasságon kívüli gyermeke, akinek valódi kilétét az anyán kívül szinte csak Boy ismerte, akire akár az apaként is tekinthetünk. Mindenesetre, ha a feltételezés igaz, igazak a fájdalmak is, amelyek Coco Chanelt gyötörték, amiért tőle távol, titokban nevelte valaki más a gyermeket, elkerülendő a fattyúnak bélyegzést.

Edith Piaf 17 évesen gyermeket szült egy nála egy évvel idősebb, mindössze 18 éves fiúnak, de a kisgyermek kétéves korában agyhártyagyulladása következtében elhunyt.

Sok a fájdalom Callas tekintetében...
Sok a fájdalom Callas tekintetében...Bettmann / Getty Images Hungary

María Callas és Onasszisz kapcsolatának gyümölcséről különböző információkkal bírnak az egyes források. Van, aki szerint élve megszületett, és azután veszítették el közös gyermeküket, máshonnan arról tudni, hogy még hamarabb le kellett mondaniuk a közös gyermek élményéről.

Marilyn Monroe sem tapasztalhatta meg az anyaság áldását, legalább háromszor vetélt el, de bizonyos források 1960-ból tudni vélnek egy negyedik terhességről is, amelyet a francia színész Yves Montand-nal hoznak összefüggésbe, bár gyermek ebből a terhességből sem született.

Függőségek, tiltott szerek és kikényszerített halál

Chanel végül hosszú életet, 88 évet élt, bár megtörten és csalódottan. Sikerei ellenére a szemében mély fájdalmat látott az, akit közel engedett magához.

Chanel érte meg közülük a legmagasabb kort
Chanel érte meg közülük a legmagasabb kortJames Andanson / Getty Images Hungary

Piaf, szerelme elvesztése után, az alkoholba menekült, ami mellett később a morfium is szenvedélyévé vált. Rákot diagnosztizáltak nála többszörös áttéttel, de még így is gyakran a színpadra lépett, ahol nem egyszer össze is esett. Állapota gyorsan romlott, majd 20 évvel fiatalabb harmadik férje temette végül el 48 éves korában. Callas is mindössze 54 évet élt, Monroe pedig a 40-et sem érte meg. 37 évesen, tudatmódosító szerekkel élve, az alkohol és egyéb szerek hatásától nem szabadulva, depressziósan öngyilkosságot követett el.

Azóta is számos híresség keresi útját és a milliónyi rajongók táborából, akik élnek-halnak értük, valószínűleg beérnék egyetleneggyel, így talán Whitney Houston vagy Amy Winehouse is. Mindenük megvolt, amit csak el lehet képzelni, de sosem kapták meg azt, amire valóban vágytak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek