Egészségesebbé tesz, és a szerelmi kedvet is meghozza ez a finom ital

GettyImages-735933291

Fagyos, téli estéken jólesik egy-egy pohár forralt bort kortyolgatni. De honnan ered az ötlet, hogy a bort fűszerezzék és felforralják?

Mint oly sok minden, a forralt bor eredete is a római korba nyúlik vissza. Nem tudhatjuk, mennyi köze volt az ókori bornak a mostanihoz, szakértők szerint azonban két dolog valószínű: egyrészt nem szűrték le mindig a bort, így a seprő és egyéb szennyeződések is benne maradhattak; másrészt pedig nehezebb, testesebb borok voltak, mint a mostaniak. Éppen ezért szinte mindig hígítva fogyasztották: ez lehetővé tette, hogy lerészegedés nélkül nagyobb mennyiséget fogyasszanak belőle.

Elfedni a kellemetlen ízeket

Noha mifelénk hagyományosan téli italnak számít, nem mindig volt ez így. Az ókorban elsősorban azért adtak különböző fűszereket a borhoz, hogy annak romlását késleltessék, illetve ha már megtörtént a baj, elfedjék az ekkor keletkező kellemetlen, ecetes ízt. A hozzáadott fűszer lehetett sáfrány, méz, levendula, fahéj, ánizs, gyömbér, koriander, babérlevél, kakukkfű, szegfűszeg, bors, sőt narancsvirág- vagy rózsavíz is. A forralással egyúttal a fűszeres bornak (azaz conditum paradoxumnak) nevezett ital penészmentesítése és tartósítása is megtörtént.

A forralt bor nemcsak finom, de mértékkel fogyasztva egészséges is
A forralt bor nemcsak finom, de mértékkel fogyasztva egészséges isTatiana Oleshko / Getty Images Hungary

Forró kővel melegítették

A rómaiak eleinte hidegen fogyasztották a forralt bort, később tűzben forrósított kővel vagy izzó vasrúddal újramelegítették. Az első feljegyzés a bor fűszerezéséről és melegítéséről Plautus egyik drámájában található, amelyet a Kr. e. 2. században írt. Apicius, a neves római szakácskönyvíró is említi a fűszeres bor receptjét, s ebből kiderül, hogy a mézes-boros egyveleghez speciális fűszerkeveréket kell adni, amelyben bors, mézga, babérlevél, sáfrány és datolya is szerepel.

Afrodiziákum, és megvéd a téli nyavalyáktól

A fűszeres bor a későbbiekben is igen népszerű volt, hippocrasnak nevezték (Hippokratész görög orvos után). Úgy vélték, a fűszeres, meleg ital megvédi fogyasztóját a télen jelentkező betegségektől, de népszerűségét növelte az a hiedelem is, hogy a hippocras fokozza a nemi vágyat. Különösen Angliában és Franciaországban vált népszerűvé, s egy fennmaradt középkori angol szakácskönyv 1390-ből a forralt bor készítéséhez szükséges fűszereket is felsorolja: fahéj, gyömbér, galangal, szegfűszeg, hosszú bors, szerecsendió, majoránna, kardamom és egy bizonyos melegueta nevű borsféle.

A Napkirály is kedvelte

A franciák a clairet-ként is emlegetett bort főként vaníliával, szegfűszeggel és fahéjjal ízesítették, illetve különböző gyümölcsöket adtak hozzá. Állítólag XIV. Lajos is az ital nagy kedvelője volt, s előszeretettel fogyasztották bálokon is. Mindemellett az orvosok is javasolták a forralt bor kortyolgatását mindenféle emésztési nyavalyában szenvedőknek.

Antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag
Antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő anyagokban gazdagOlga Shumytskaya / Getty Images Hungary

Forralt borok a világ körül

A hidegebb éghajlatú országok lakói is gyakran és szívesen fogyasztották a forralt bort, amelynek számtalan verziója alakult ki, országtól függően. A skandináv népek glöggnek nevezték italukat, amely ma már Magyarországon is megkóstolható. A bor mellett ciderből és sörből is készíthető forró alkoholos ital; az angolok pedig szívesen adnak egy-egy kupica brandyt vagy vodkát a forralt borhoz. A németek glühweinjába csillagánizs kerül, Moldvában pedig fekete borssal és mézzel készül az izvar. Észak-Macedóniában a bors hozzáadásával készült forralt bort meghűlés ellen alkalmazzák. Meglepő módon a forralt bor eljutott Dél-Amerika távoli tájaira is: Brazíliában quentãonak hívják, hozzávalói között szerepel az őszibarack, az alma és a Cachaça nevű cukornádpálinka. Chilében Szent Iván éjjelén fogyasztják, amely a déli féltekén a téli napforduló napja.

Antioxidánsokban gazdag 

A forralt bor tehát – mértékkel természetesen – kiváló választás, ha egy hideg téli estén fel szeretnénk melegedni. Ha nem cukrozzuk túl, az antioxidánsokban gazdag vörösbor jótékony hatásai is érvényesülhetnek a hozzáadott fűszerek (például a fahéj vagy a szegfűszeg) gyulladáscsökkentő hatása mellett. És ne feledjük kortárs írónk, Cserna-Szabó András intelmét sem: „Olyan ez az itóka, mint a lecsó vagy a Jóisten: annyiféle, ahányan hiszünk benne.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra