Most akkor egyenek a férfiak földimogyorót, vagy inkább ne? Megmondja a tudomány

Válaszok, amikkel kapcsolatban nem is tudtuk, hogy bizonytalanok vagyunk – rovatunkban ezúttal egy fontos nass kerül a célkeresztbe. Az alaposan megsózott földimogyoró ugyanis egyes vélemények szerint nem a legjobb a férfiak számára, míg mások azt sem tudták, hogy bármi baj lehet vele.

Pont kerül egy fontos dilemma végére, a Heathline ugyanis tudományos alapokon vizsgálta meg a kérdést, hogy vajon hasznos-e a földimogyoró a férfiak számára, vagy sem. Jó ezzel tisztában lenni, ez a nass ugyanis a leginkább abbahagyhatatlan ropogtatnivalók között egészen biztosan a dobogósok közé kerülne, amivel tényleg követhetetlen számú kalória kerülhet a szervezetünkbe úgy, hogy az még csak nem is egy jó adag vacsora vagy reggeli volt. Natúr változatban nem mindenki szereti, a só viszont veszélyes lehet, és épp a férfiakat jobban érintő betegségek kialakulását segítheti elő, így valóban érdemes fontolóra venni a kérdést. 

A földimogyoró népszerű snack és sokoldalú alapanyag, amit mogyoróvaj, pékáruk, turmixok, szószok készítéséhez használnak. Ezenkívül hihetetlenül tápláló, minden adagja kiadós mennyiségű magnéziumot, folátot és E-vitamint tartalmaz. 

Lenyűgöző tápanyagprofilja ellenére azonban sokan elgondolkodhatnak azon, vajon támogatja-e vagy károsíthatja-e az egészséget, különösen a férfiak esetében. 

Fehérjében gazdag

A földimogyoró kiváló fehérjeforrás: több mint 7 grammot tartalmaz minden 28 grammos adagban. A fehérje fontos a növekedéshez és fejlődéshez, mellette a sebgyógyuláshoz, a szövetek helyreállításához, az immunrendszer működéséhez. Az erő növelésében és az izomnövekedés támogatásában is döntő fontosságú, különösen, ha edzéssel párosul. 

Egy tanulmány szerint a mogyorópor-kiegészítő alkalmazása növelte az izomtömeget és az erőt az idősebb felnőttek körében, persze csak abban az esetben, ha edzettek is mellette. 

Egy másik tanulmány, amelyben 65 túlsúlyos és elhízott férfi vett részt, megállapította, hogy a földimogyoró alacsony kalóriatartalmú étrend részeként történő fogyasztása fokozza a zsírégetést és csökkenti a testzsírt. 

Érdemes egy marékkal enni belőle
Érdemes egy marékkal enni belőleBaac3nes / Getty Images Hungary

Támogatja a szív egészségét

A szívbetegség súlyos probléma, ami különösen gyakori a férfiak körében. Az étrend kulcsszerepet játszik a szív egészségében, és bizonyos ételekről, köztük a földimogyoróról kimutatták, hogy csökkentik a szívbetegség számos kockázati tényezőjét.

A földimogyoró többszörösen telítetlen zsírokban, például linolsavban is gazdag. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a szénhidrátok vagy telített zsírok többszörösen telítetlen zsírokkal való helyettesítése csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ami még egy érv a fogyasztása mellett. 

Egy vizsgálat megállapította, hogy a földimogyoró és a dió hetente legalább kétszeri fogyasztása 13%-kal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Más tanulmányok azt mutatják, hogy a földimogyoró fogyasztása növelheti a HDL (jó) koleszterin szintjét, ami szintén jótékony hatással lehet a szív egészségére.

Javíthatja a szexuális funkciót

A földimogyoró tele van argininnel, egy aminosavval, amely nitrogén-monoxiddá alakul. A nitrogén-monoxid egy olyan vegyület, amely segít tágítani az ereket, és javítja a véráramlást és a keringést. Tanulmányok kimutatták, hogy az argininkiegészítők segíthetnek az enyhe vagy közepesen súlyos merevedési zavarok kezelésében. 

Más kísérletek úgy találták, hogy az arginin javíthatja a sperma minőségét, fokozhatja a libidót és növelheti a tesztoszteronszintet. 

A földimogyoró jó forrása a rezveratrolnak is, egy antioxidánsnak, amelyről kimutatták, hogy támogatja a férfiak szexuális egészségét, és szintén javíthatja a sperma minőségét és az erekciós funkciót.

(Mivel a legtöbb tanulmány a földimogyoróban található egyedi vegyületekre összpontosít, további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy a földimogyoró konkrétan befolyásolja-e a szexuális funkciót.)

A földimogyoró tehát valódi, természetes csodaszer a férfiak számára, ám mivel magas zsírtartalmú, fontos, hogy a fogyasztója képben legyen azzal, mennyire sok kalória van egy kis adagban is. A diétába is beilleszthető, sőt, hasznos is lesz, de csak egy-egy adag kalóriaértékének pontos kiszámolása mellett. Ha pedig azon gondolkodsz, hogyan fogyasztanád, a reggeli müzlidbe keverj belőle egy marékkal – természetesen a sótlan változatból. Ha a sót és a kalóriákat jól nem viszed túlzásba, a földimogyoróval csak jól járhatsz. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra