Napi minisokk: így turbózza fel a fokhagyma a szexuális életed

Ha valamiről, akkor a fokhagymáról nem gondoltuk, hogy segíteni tud bármiben, ami nem az emberek távoltartásával kapcsolatos, de most úgy tűnik, a szexuális életre nagyon is jó hatással van.

A fokhagyma népszerű összetevő, amihez az egészségügyi előnyök hosszú listája kapcsolódik. Egyes tanulmányok szerint a fokhagyma segíthet a gyulladások leküzdésében, csökkentheti a koleszterinszintet, és megvédhet a krónikus betegségektől. De vajon javítja-e a szexuális funkciót, vagy növeli-e a libidót? Igen, már mutatjuk is, hogyan!

Javíthatja a véráramlást

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a fokhagyma javíthatja a véráramlást, ami előnyös lehet az olyan problémák kezelésében, mint a férfiak merevedési zavara. Számos ember- és állatkísérlet kimutatta, hogy a fokhagymában található egyes vegyületek fokozhatják a véráramlást és javíthatják az érműködést.

Egy férfiakkal végzett tanulmány úgy találta, hogy az olyan összetevőket tartalmazó gyógyszer, mint az érlelt fokhagymakivonat és a ginszeng, javította az erekciós funkciót. 

A fokhagyma növelheti a nitrogén-monoxid szintjét is, ami egy olyan vegyület, amely elősegíti az erek kitágulását, hogy elősegítse a jobb véráramlást. Ez potenciálisan hozzájárulhat az erekciós funkció javításához. 

Növelheti a férfiak termékenységét

A véráramlás fokozása mellett egyes tanulmányok úgy találták, hogy a fokhagyma elősegítheti a férfiak termékenységét. Tizennyolc tanulmány összefoglaló áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a fokhagyma elősegítette a spermiumtermelést és a tesztoszteron szintjének növelését, ami antioxidáns tulajdonságainak köszönhető.

Egy nemrégiben végzett állatkísérletben az S-allil-cisztein, a fokhagymában található vegyület, megnövelte a tesztoszterontermelést az egerekben. Egy másik állatkísérlet azt is kimutatta, hogy a fokhagymakivonat megvédhet a spermatermelésben és a tesztoszteronszintben a kemoterápia által okozott változásoktól. 

(Ennek ellenére további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy a fokhagyma hogyan befolyásolhatja a férfiak termékenységét és a tesztoszteronszintjét az emberben.)

A fokhagyma hat a szexuális életre
A fokhagyma hat a szexuális életrereal444 / Getty Images Hungary

Antioxidánsként működik

Az antioxidánsok nemcsak a krónikus betegségek elleni védelemben segíthetnek, hanem kulcsszerepet játszhatnak a szexuális egészségben és a termékenységben is. A friss fokhagyma és a fokhagyma kivonatai antioxidánsokban gazdagok, és segíthetnek semlegesíteni a szabad gyökökként ismert káros vegyületeket. 

Egy 100, meddőségben szenvedő férfi körében végzett vizsgálat szerint az antioxidáns-kiegészítők szedése növelte a spermiumok számát. Érdekes módon egy cukorbeteg patkányokon végzett vizsgálat úgy találta, hogy a fokhagymából származó S-allil-cisztein javítja az erekciós funkciót azáltal, hogy gátolja a szabad gyökök képződését. Ha nem is közvetlenül randi előtt, de a hét összes többi napján nagyon is érdemes enned belőle egy kisebb adagot. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra