Így pucolhatod meg leghatékonyabban a fokhagymát

A fokhagyma pucolásával nincs semmi gond egészen addig, amíg két gerezdre van szükség, vagy esetleg egyre. Ha ennél több kell, az egész egy végeláthatatlan, időrabló molyolássá válik, aminek hallatán a leglelkesebb kuktának is sürgős telefonhívása akad, kezdődik a kedvenc műsora, indul a busza, vagy épp más elintéznivalót talál. Mit tehetsz annak érdekében, hogy a fokhagymapucolás a lehető leggördülékenyebben menjen? Már mutatjuk is.

A sültek mellett nincs is jobb egy adag fokhagymánál, de krémlevesben is remek, ahogy tésztaszószok alapanyagaként is igazi aromakirály. Most az is kiderül, hogyan lesz a megtisztítása a lehető legkevésbé stresszes móka. Eredményességi sorrendben mutatjuk a módszereket.

#6 Forró vízben kissé meglazítva a héjakat

Forraljunk egy kis vizet, szedjük gerezdekre a fokhagymát, majd egy tálban lefedve hagyjuk állni egy kicsit. A módszer szerint a forrásban lévő vízben töltött egy perc elteltével minden gerezdnek ki kell csúsznia a héjából. 

Sajnos ez a trükk nem működött. Míg néhány darab valóban könnyedén pattant ki a héjából, a legtöbb esetében ugyanolyan fárasztó maradt az eltávolításuk, mint víz nélkül. Vizesen ráadásul jobban csúsztak a darabok, így ez lett a legkevésbé eredményes és szórakoztató a trükkök közül.

#5 Hegyes késsel trükközve

Néhány éve nagyot ment az interneten a trükk, miszerint egy kést a gerezdekbe szúrva és egyet fordítva rajta minden darabka könnyen kibújik majd a héjából. A videón látványos módszer kezdőként azért nem olyan egyszerű, és leginkább nem gyors. 

Elő kell készíteni a fokhagymafejet, majd kell egy hegyes kés, ráadásul kezdőként jó időbe telik, míg meglesz a tökéletes technika. A módszer kissé veszélyes is, különösen, ha a kés nem elég éles és csúszkál a felületen, vagy a fokhagymafej kicsi. Van ennél jobb trükk, nem is egy. 

A garnéla mellé elengedhetetlen a fokhagyma.
A garnéla mellé elengedhetetlen a fokhagyma.grandriver / Getty Images Hungary

#4 Rázzuk össze két tál között

Bontsuk a fokhagymát gerezdekre és rázzuk össze két fémtál között – van, aki szerint így pucolható meg a legegyszerűbben egy-egy nagyobb adag. 

Bár ez a trükk meglehetősen gyors, és csak minimálisan károsítja a darabokat, mégsem lett a tesztelők kedvence. Nehéz ellenőrizni, hogy hol tart a folyamat, és mindig van néhány darabka, amiket utólag ugyanúgy meg kell pucolni, mintha nem fokhagymáztunk volna össze két nagy fémtálat. Ez a módszer akkor működik a legjobban, ha egynél több fej fokhagymát kell meghámozni, mert minél inkább tele vannak a tálak, annál jobb a végeredmény. Egy fejnél nincs, ami szétcsapkodva meghámozza a darabokat, így kisebb mennyiségnél nem is ajánlott a trükk. 

#3 Egy kés oldalával rácsapva

Ezt a módszert mindenki láthatta már a főzős videókban: egy nagyobb késsel csapj egyet a gerezdekre, így könnyen lejön a héjuk. A teszt eredménye szerint ez a módszer gyakran a gerezdeket is összetöri, de ha a recepthez nem muszáj, hogy a darabok épen maradjanak és csak kisebb mennyiségre van szükség, ez a megoldás jó lehet. 

Eléggé idegölő megpucolni egy-egy nagyobb adagot.
Eléggé idegölő megpucolni egy-egy nagyobb adagot.Matthew Leete / Getty Images Hungary

#2 Shakerben

A fenti kéttálas módszer ihlette ezt a shakerest, amiben kényelmesebb rázni, és az edény kisebb mérete miatt gyorsabban el is készülhetünk a pucolással. Ez a módszer meglepően jól teljesített a teszten, és egy fej esetében jóval hatékonyabb volt, mint a kéttálas megoldás. Egyetlen probléma akad vele: a shaker átveszi a fokhagyma aromáját, így ha koktélokat is szívesen készítesz, érdemes kettőt tartani belőle otthon. 

#1 Mikrohullámú sütőben fellazítva a héjakat

Vágd le a fokhagymafej tetejét, adj neki 20 másodpercet a mikróban, így könnyen megtisztíthatod a fokhagymát – ígéri a trükk kieszelője. A tesztelők nem is csalódtak a módszerben: amikor a fokhagyma kicsit kihűlt, könnyen kicsúszott a bőréből, így pillanatok alatt meg lehetett hámozni akár néhány nagyobb fejet. Hogy a te mikródnál pontosan mennyi lesz az a húsz másodperc, a tesztből nem derült ki, de első alkalommal érdemes időnként ránézni a fokhagymára, és ha szükséges, még egy kis időt adni neki az előírt közel fél percen túl. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra