18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

60 év után is megoldatlan rejtély a leghírhedtebb finnországi gyilkosság

bodom

1960 júniusában négy finn tizenéves kempingezett a Helsinkitől 20 kilométerre található Bodom-tó partján, nem sejtve, hogy a kellemes nyári kikapcsolódás hamarosan rémálommá változik. Az éjszaka leple alatt horrorfilmbe illő módon a kamaszokra támadtak, és a sátrukban lekaszabolták hármójukat – a brutális gyilkosság máig kriminalisztikai rejtélynek számít, a tettest hat évtized alatt sem sikerült megtalálni, pedig több gyanúsított is akadt.

Késsel gyilkolták meg a három finnországi fiatalt

A fenyőkkel szegélyezett, festői Bodom-tó ideális kirándulóhelynek számít – így gondolta ezt a közeli Espoo városban élő négy fiatal, a 15 éves Maila Irmeli Björklund és Anja Tuulikki Mäki, illetve a 18 éves Seppo Antero Boisman és Nils Wilhelm Gustafsson is, akik 1960. június 4-én szombaton közös sátrazásra indultak a környékre. A fiatalok – két szerelmespár – motorral érkeztek a tó déli partjára, ahol bejáratott helyen, egy népszerű strand közelében felállították a sátrukat, fürdéssel, napozással és horgászattal töltötték az idejüket, majd éjfél körül aludni tértek.

Másnap reggel 6 óra táján néhány, a környéken madárlesen lévő fiú szétdúlt, összeomlott állapotban fedezte fel a fiatalok sátrát, de semmilyen furcsaságra nem gyanakodtak. Délelőtt 11 körül végül egy, a tóban úszó férfi, Risto Siren közelebbről is megvizsgálta a sátrat, és döbbenetes látvánnyal szembesült: odabent Boisman és barátnője, Mäki véres, szétkaszabolt holtteste, a sátor tetején pedig Björklund teteme hevert. A négy kamasz közül egyedül Gustafsson élte túl a rejtélyes incidenst, aki sokkos állapotban, dulakodás okozta sebekkel feküdt barátnője holtteste mellett.

A hatóságok a sátor maradványait vizsgálják
A hatóságok a sátor maradványait vizsgáljákKeskusrikospoliisi / Wikimedia commons

A rendőrség azonnal a helyszínre érkezett, a halottkém pedig megállapította, hogy a fiatalok már legalább hat órája halottak voltak a holttestek felfedezésének idején; a rendőrök és a szép számban összesereglett bámészkodók igyekeztek az elkövető nyomára akadni, kutatásuk azonban teljes kudarcot vallott. A nyomok arra utaltak, hogy a tettes nem hatolt be a sátorba, hanem kintről, a ponyván keresztül kaszabolta le késsel az áldozatokat, továbbá egy ismeretlen, kemény tárggyal is verte őket; a sátor tartóköteleit elvágta, így az a fiatalokra omlott, akik valószínűleg nem is tudták, mi történik velük.

A helyszínről több tárgy is rejtélyesen eltűnt, például pénztárcák, ruhadarabok, a motorok indítókulcsai – miközben maguknak a járműveknek nem veszett nyoma –, illetve Gustafsson cipője, bár ez utóbbit később megtalálták, 600 méterre a sátortól, vérnyomokkal tűzdelve. A gyilkossághoz használt – feltételezett – kés azonban sohasem került elő. Az esetnek – ami hajnali 2 és 6 óra között történhetett – nem voltak szemtanúi, néhányan azonban a távolból mozgásra lettek figyelmesek a kérdéses időszakban, az említett madárfigyelő fiúk pedig arról számoltak be, hogy egy szőke férfit láttak settenkedni a sátor környékén.

Agresszív büfés ölhette meg a fiatalokat?

Rendőrök a Bodom-tóban kutatnak bizonyítékok után
Rendőrök a Bodom-tóban kutatnak bizonyítékok utánMedium.com

A rejtélyes gyilkosságnak több gyanúsítottja is akadt, köztük a tó mellett üzemelő büfé tulajdonosa, Valdemar Gyllström, akinek erőszakos természete közismert volt a helyiek és a turisták körében. A férfi gyakran keveredett durva szóváltásba a kempingezőkkel, előszeretettel vágta el a sátraik kötelét – mindig hordott magánál kést –, úgy érezte, az ő feladata rendet tartani a parton. Szemtanúk azt állították, Gyllström előző nap az áldozatokkal is összeveszett, mert túl hangosnak találta a motorjaik zaját, és egyéb gyanús körülmények is feltűntek, a büfés például nem sokkal a gyilkosság után temette be az aknát háza udvarán – egyesek úgy vélik, oda rejthette a gyilkossághoz használt kést és más, a helyszínről hiányzó tárgyakat.

A büfés felesége azonban igazolta, hogy a férfi vele töltötte a kérdéses éjszakát, alibit szolgáltatva számára, a hatóságoknak pedig semmilyen konkrét bizonyítékot nem sikerült találni Gyllström bűnösségét illetően. Kilenc évvel később az agresszív büfétulajdonos önkezével vetett véget az életének, a Bodom-tóba vetette magát; egyik szomszédja állítása szerint öngyilkossága előtt azt mondogatta, „én öltem meg őket”, bár a történet hitelessége erősen kérdéses, és az sem biztos, kikre célozhatott (ha célzott bárkire is egyáltalán). Gyllström felesége később bevallotta, hazudott a rendőrségnek, amikor azt állította, a férfi vele volt a gyilkosság éjjelén, és végrendeletében megtiltotta, hogy a férje mellé temessék el.

Véres ruhával rohant a kórházba a feltételezett KGB-ügynök

A másik legfontosabb gyanúsított egy Hans Assmann nevű, feltételezett KGB-ügynök volt, aki visszavonultan, zárkózottan élt Bodom-tó környéki otthonában, és személye rengeteg pletykának adott táptalajt. Egyesek szerint a német származású férfi egykor az auschwitzi koncentrációs tábor őre volt, majd szovjet fogságba esett és KGB-ügynöknek állt, nevéhez több száz zsidó meggyilkolása és rengeteg szovjet politikai merénylet kötődik, ezeket a feltételezéseket azonban sohasem sikerült tényekkel alátámasztani.

Hans Assmann – náci őrből lett KGB-ügynök?
Hans Assmann – náci őrből lett KGB-ügynök?

Ami viszont tény, hogy egy nappal a gyilkosság után, június 6-án Assmann ruháján vörös foltokkal, körmei alatt pedig fekete földdarabokkal került a helsinki városi kórház sebészetére, ahol rendkívül zavartan és agresszívan viselkedett. A rendőrök kihallgatták a férfit, azonban rövid idő elteltével szabadon engedték, és a ruháját sem foglalták le vagy vizsgálták át, pedig az orvosok megállapították, hogy a vörös foltok vér nyomai. Más körülmények is Assmannra terelték a gyanút, például nem sokkal azután, hogy a hatóságok közzé tették a gyilkos feltételezett személyleírását, a férfi levágatta a szőke haját; konkrét bizonyíték, illetve indíték azonban sohasem bukkant fel.

A rendőrség azt állította, Assmann megdönthetetlen alibivel rendelkezik, azonban csak évtizedekkel később árulták el, mi is volt az: a férfi szeretőjével és több más személlyel töltötte az éjszakát és a rá következő reggelt, akik egybehangzóan azt állították, a kérdéses idő alatt nem hagyta el a házat, ha pedig így tett volna, könnyen észreveszik.

40 év után az egyetlen túlélőt vették elő gyanúsítottként

2004 tavaszán, majdnem 44 évvel a gyilkosság után azonban váratlan fordulatot vett a rejtélyes ügy: a hatóságok a bizonyítékok újbóli, alapos vizsgálata által nyert következtetésekre hivatkozva letartóztatták és gyanúsítottként hallgatták ki az eset egyetlen túlélőjét, Nils Gustafssont. Gustafsson állkapocssérülésekkel és súlyos agyrázkódással heteket töltött kórházban a gyilkosságot követően, amikor pedig kihallgatták, azt állította, semmire sem emlékszik, a sokk teljesen kitörölte az elméjéből a kérdéses éjszakán történteket, arra sem adott magyarázatot, hogyan vándorolt 600 métert a véres cipője a sátortól – majd fél évszázad elteltével nyugdíjas buszsofőrként, családapaként háromszoros gyilkosság vádjára kellett felelnie.

Nils Gustafsson a kórházban, 1960 nyarán
Nils Gustafsson a kórházban, 1960 nyaránMedium.com

A vád képviselői azt állították, Gustafsson a kelleténél többet ivott, majd összeveszett a barátnőjével, amiért a lány nem akart lefeküdni vele, ezért társai száműzték őt a sátorból; Boisman ezután megpróbálta jobb belátásra bírni társát, a beszélgetésnek azonban verekedés lett a vége, ekkor sérült meg Gustafsson állkapcsa és kapott agyrázkódást. A sértett, összevert fiú dühében visszasétált a sátorhoz, és késsel szétkaszabolta három társát, majd elrejtette inkrimináló bizonyítéknak gondolt cipőjét, és saját magán is sebeket ejtett, hogy ő is a gyilkosság potenciális áldozatának tűnjön.

Minderre a bizonyítékot a cipő szolgáltatta, melyen az igazságügyi orvosszakértők kizárólag a fiú barátnője, Maila Björklund vérét találták meg, Gustafssonét nem, továbbá a távoli szemtanúk által látott, sátor környéki mozgolódás, illetve a tény, hogy Björklund szenvedte el a legsúlyosabb sérüléseket a támadásban. A vád életfogytiglant kért a bíróságtól, a védelem azonban könnyen felülkerekedett, hiszen a vélt bizonyítékok mindegyike pusztán feltételezésen alapult, és semmilyen konkrétumot nem tartalmazott; a védők továbbá azzal érveltek, a súlyosan sérült fiú nem lett volna képes három embert lekaszabolni, majd 600 métert sétálni oda-vissza mezítláb.

A bíróság minden vádpont alól felmentette Gustafssont, aki összesen 59 napot töltött letartóztatásban, később pedig egy sztárügyvéd segítségével beperelte a finn államot, és jelentős összegű kártérítést nyert. A finn történelem legrejtélyesebb gyilkossága továbbra is megoldatlannak számít, és valószínűleg nem is fog kiderülni egyhamar, ki követhette el a Bodom-tavi brutális mészárlást.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra