Christie Brinkley 68 (!) éves lett, és mi a születésnapját a bizonyítottan fiatalító ételek listájával ünnepeljük

Akármi is a titka, az egykori szupermodell egyszerűen csodálatosan néz ki. Még ha nem is kizárólag az egészséges étkezésnek köszönheti, annyi biztos, hogy nem fánk-körömpörkölt diétán él. Közelmúltbéli születésnapja alkalmából ezért arra gondoltunk, utánajárunk, melyek azok az ételek és alapanyagok, amelyek fiatalító hatását már a tudomány is bizonyította.

Ezúttal nem fókuszáltunk semmi másra, csakis arra, létezik-e olyan fogás vagy alapanyag, amellyel kapcsolatban akadnak kutatások, amelyek igazolják, hogy az adott finomságnak legalább egy kevés fiatalító hatása van. Azt persze tudjuk, hogy a cukortól idősebbnek tűnik a bőr, de vajon mit kell ennünk ahhoz, hogy akár csak néhány évvel fiatalabbnak tűnjünk a korunknál?

Igen, a gének szerepet játszanak az öregedésben. Ugyanúgy, mint az életmódbeli döntések, például, hogy az ember dohányzik vagy rendszeresen iszik-e. És hogy mi fontos még? A diétád. Ha simább, hidratáltabb bőrt szeretnél, és csökkenteni a gyulladásos állapotok kockázatát (amelyek bőrproblémaként, például pattanások formájában is megjelenhetnek), akkor az alább felsorolt táplálkozási szupersztárok egy tányérnyi segítséget biztosan adnak.

Az Eatthis oldalán dietetikusok osztották meg, miket érdemes enned a ragyogó arcbőrért. Lássuk a legfontosabbakat!

1. Adj hozzá több növényi eredetű fehérjeforrást az étrendedhez!

A növényi alapú fehérjék nemcsak az izomépítésben segítenek, de fiatalabbnak is tűnhetsz a segítségükkel. „Bár a fehérje nélkülözhetetlen a sejtek és szövetek felépítéséhez és helyreállításához, a kollagén kritikus alkotóeleme is, amely fontos építőelem a bőrben, segít megőrizni feszességét, rugalmasságát és fiatalos megjelenését” – mondja Lyssie Lakatos, az RDN orvosszakértői testületének tagja.

Mitchelle Wright táplálkozási szakértő, a Kitchenvile.com alapítója és szerkesztője kifejtette a kollagén fontosságát: „A kollagén természetesen előfordul a szervezetben, de az életkorral lebomlik, és kevésbé hatékonyan termelődik. Ezért fontos a fehérjében gazdag ételek fogyasztása, amelyek elősegítik a kollagénszintézist, az egészséges bőr fiatalosabb megjelenését.”

A növényi alapú fehérjék antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően a bőr egészségesebb megjelenését is támogatják az öregedés során. „Míg [egyes] állati eredetű fehérjeopciók gyulladást okoznak és károsítják a bőrt telített zsírtartalmuk miatt, a növényi alapú fehérjeforrások (például a pisztácia) antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni a szervezet fiatalságát azáltal, hogy megakadályozzák a bőrt károsító gyulladásokat” – tette hozzá.

2. Egyél paradicsomot!

Napi egy paradicsom távol tartja a plasztikai sebészt? Ha az egészséges táplálkozással és a szilárd életmódbeli döntésekkel párosul, akkor talán igen. „Ezek a vörös drágakövek likopinnel büszkélkedhetnek, ami egy antioxidáns, amely segít megvédeni a bőrt az UV-sugárzástól. A legtöbbet úgy hozhatod ki paradicsomfogyasztásodból, ha olyan termékekhez nyúlsz, mint az olívaolajjal készült paradicsompüré vagy paradicsomszósz” – mondja Amy Gorin, dietetikus és a Master the Media tulajdonosa.

A British Journal of Dermatology 20 egészséges nő bevonásával végzett tanulmánya során a nők három hónapig naponta 55 gramm olívaolajos paradicsompürét ettek meg. A résztvevők védelmet tapasztaltak a fénykárosodás akut hatásai ellen, így az UV-károsodás hosszabb távú hatásai is valamennyire kiküszöbölhetők a paradicsom fogyasztásával. A fényvédőt ugyan nem helyettesíti, de a bőröd állapotán segít a rendszeres fogyasztása.

3. Legyen az extraszűz olívaolaj a zsiradék, amit használsz!

Ez az olajféle nemcsak a szívnek tökéletes egészséges mediterrán diéta része, de nagyszerű összetevő, ami segít abban, hogy fiatalabbnak tűnj. „Antioxidánsokkal, például tokoferolokkal, béta-karotinnal és fenolos vegyületekkel van tele, amelyek segítenek csökkenteni az oxidatív károsodást és a szabad gyökök okozta gyulladást, így az extraszűz olívaolaj megvédheti a bőr rugalmasságát, és segíthet megőrizni a bőr fiatalosabb megjelenését” – mondja a szakértő.

„Az olívaolaj 73%-ban egyszeresen telítetlen zsírból áll, és kutatások kimutatták, hogy az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag étrend segíthet csökkenteni a bőr öregedését. Az olívaolajról már korábban kiderült, hogy véd a nap bőrre káros hatásai ellen is.” Azt javasolják, hogy cseréld a finomított növényi olajokat, például a kukorica-, repce- és szójaolajat erre a fajtára, és használd akár főzéshez öntetekben, szószokban és pácokban.

Az egykori szupermodell hihetetlenül jól néz ki
Az egykori szupermodell hihetetlenül jól néz kiDia Dipasupil / Getty Images Hungary

4. Egyél naponta legalább öt aszalt szilvát

„Az aszalt szilva az egyik legjobb táplálék, ami segít fiatalabbnak látszani. A fiatalos megjelenés része a jó testtartás, egyenes hát és könnyed mozgás. Az aszalt szilva tápanyagainak köszönhetően javítja a csontok egészségét – beleértve a bórt és a káliumot, K-vitamin és antioxidánsokban gazdag fenolvegyületek. Kutatások kimutatták, hogy napi öt-hat darab aszat szilva fogyasztása pozitívan befolyásolja a csontok ásványianyag-sűrűségét és a csontok szilárdságát” – emelte ki a korábban megkérdezett dietetikus. „Ráadásul erős, egészséges csontokra van szükség az egészséges tónusú izmok és a fitt test fenntartásához, amivel az ember jóval fiatalabbnak tűnik” – fűzte hozzá.

5. Egyél legalább egy adag zsíros halat hetente!

„A zsíros halak, például a lazac segítenek fiatalabbá tenni a megjelenést” – emelte ki Wright. „Az ómega-3 zsírok segítenek csökkenteni a gyulladásokat. A zsíros halak ezenkívül magas fehérjetartalmúak, amelyek fontosak a kollagén és elasztin képzésében. Ezek elengedhetetlenek a bőr teltségének és rugalmasságának megőrzéséhez.”

6. Tankolj fel avokádóval!

„Az avokádó magas a telítetlen zsírokban és rostokban, amelyek segítik a bőr egészségét” – magyarázza Wright. „Az avokádóban található egyszeresen telítetlen zsírok elősegítik az egészséges bőrmembrán kialakulását. Ugyanakkor a magas antioxidánsszint felveszi a harcot a gyökök ellen, amelyek elősegítik a bőr károsodását és az öregedést. Mindez összességében fiatalosabb bőrt eredményez” – tette hozzá. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra