A velencei kurtizánok és az ókori egyiptomi hentesek lábbelije: férfi- vagy női viselet a magas sarkú?

GettyImages-3132787

Egy dokumentumfilmben egyszer azt javasolták, hosszú repülős úton viseljünk tűsarkút. Nemcsak azért, hogy vész esetén az ablak üvegét ki tudjuk törni a cipő sarkával, hanem azért is, hogy tengerbe vagy óceánba zuhanás esetén védekezésül, a támadni készülő cápa szemét kinyomhassuk a tűsarokkal. Na, és mi nők, ezt az életmentő viseletet is a férfiaknak köszönhetjük.

A történelem során napjainkig valószínűleg még mindig többet viseltek magas sarkút a férfiak, mint a nők, de nem először fordul elő, hogy egy férfiviseletet megirigyelnek és átvesznek a nők, a pasik ruhatárából pedig teljesen kikopik. A harisnyához, a farmerhez és a garbóhoz hasonlóan a magas sarkúval is így volt.

Úgy tartják, hordták már:

  • az ókori Egyiptom hentesei, akik nem akartak bokáig vérben tocsogni,
  • az ókori római amfiteátrumok (nyilván férfi, mert csak az volt) színészei, akiket a publikum jobban kellett, hogy lásson (minél fontosabb volt a megtestesített figura, annál magasabb a sarok),
  • a perzsa lovas katonák a 9. században, mert stabilabban tartotta lábukat a kengyelben a magasabb sarok.

A perzsák az 1600-as évek elejére megismertették Európát is praktikus viseletükkel. Divatba is jött, főleg a nemesség körében, és ahogy az lenni szokott, státusszimbólummá is vált. Nyilván, hiszen ha valaki ebben tudott tipegni, az biztos nem a macskaköves sikátorok hömpölygő mocskában gyalogolt vele, tehát eleve árulkodott viselője társadalmi helyzetéről.

XIV. Lajos imádta

Amikor XIV. Lajos már végképp nem bírt magával, pipellője sarkát pirosra festette.

Így festett a Napkirály piros sarkú cipőben
Így festett a Napkirály piros sarkú cipőbenhrstklnkr / Getty Images Hungary

Ezzel egyrészt megkülönböztette magát, másrészt kegyet gyakorolhatott udvartartása kedvenc tagjai között, amikor egy szűk, beavatott rétegnek megengedte a piros sarok viselését. Mindenki másnak tilos a piros! Így aztán ránézésre tudta mindenki, kik a Napkirály aktuális kegyeltjei.

Az első nők magas sarkúban

  • a velencei kurtizánok, akik felfedezték, milyen sudár alkatúvá válhatnak benne
  • Medici Katalin, aki 1553-ban magas sarkúban mondta ki a boldogító igen II. Henriknek, a francia trónörökösnek
  • I. Erzsébet angol királynő, aki 1595-ben már előszeretettel pipiskedett magas sarkúban a feljegyzések szerint
  • a japán gésák, akik szintén felfedezték maguknak a magasított talpkiképzés alakra gyakorolt jótékony hatását, és a mai szemmel furcsának tűnő fehér, teniszzoknira emlékeztető fuszeklivel léptek egy platformtalpú tangapapucsra, azaz flip-flopra emlékeztető és nyilván borzasztóan kényelmetlen lábbelibe

Európában a francia forradalom és Napóleon letörölte a magas sarkú arcáról a diadalittas vigyort, és egy időre sufniba parancsolta a viseletet. A férfi-magassarkúnak ezzel végleg leáldozott, de a nők a 19. század közepe körül visszakapták a hosszabb lábak illúzióját a magas sarkaknak köszönhetően. A világháborúk során persze kisebb baja is nagyobb volt mindenkinek, mint a sarokmagasság vagy a hosszú comb, de az 1950-es években már újra lehetett ezekre fókuszálni. Az 1970-es évektől pedig elkezdett töretlenül felfelé ívelni a magas sarkú cipő karrierje, immár mint szexepiles női viseleté.

Néhány őrült kreáció a készletből

1963-ban Londonban kapták lencsevégre ezt a kerekes sarkú cipőt. Gyorsabban haladni biztosan nem lehetett vele gurulva sem, de sokkal nagyobbat perecelni bizonyára.

Viselőjének két kerékkel több volt a kelleténél
Viselőjének két kerékkel több volt a kelleténélKeystone / Getty Images Hungary

1973-ban Tokióban egy cipőboltban próbálták fel ezt a cipőt, amely 51 centiméterrel tette magasabbá viselőjét – mindaddig, amíg bírt benne egy helyben állni, aztán lesegítették az emeletnyi magasságból, és feltehetően azonnal visszasírta lapos balerinacipőjét.

Talán egy kicsit túlzásba estek
Talán egy kicsit túlzásba estekKeystone / Getty Images Hungary

Ha nincs szívünk otthon hagyni a házi kedvencet, a magas sarok erre is kínál megoldást.

Hal-latlanul jó
Hal-latlanul jóGeorgePeters / Getty Images Hungary

Így aztán mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra