A fotózás történetének talán leghíresebb csókja két férfi között csattant el

Fénnyel írt történelem

The Kiss of Life - A utility worker giving mouth-to-mouth to co-

A fotózás történetében számos csókot megörökítettek már a fényképészek lencséi, azonban kevés hozott akkora elismerést szerzőjének, mint Rocco Morabito amerikai fotóriporter két férfi csókját ábrázoló felvétele. A Pulitzer-díjas kép különleges helyzetben készült, és erősen félreérthető, azonban egyáltalán nem szerelmes, hanem életmentő gesztust ábrázol.

Áramütést kapott, élet és halál között lebegett a munkás

A 47 éves Rocco Morabito, a floridai Jacksonville Journal napilap veterán fotóriporter munkatársa 1967. július 17-én hétfőn délelőtt egy vasutassztrájk helyszínére igyekezett, hogy tudósítást készítsen az eseményről, útközben elhaladt egy magasfeszültségű villanypózna mellett, melyen néhány szerelőmunkás dolgozott éppen: eltűnődött rajta, milyen kivételes látványt nyújtanak a csillogó reggeli napfényben, félelmetes magasságban dolgozó emberek, azonban megbízatása miatt nem jutott ideje alaposabban is szemügyre venni őket.

Morabito nyolc képet lőtt a sztrájk helyszínén, majd visszaautózott a szerkesztőségbe, útközben azonban eszébe jutott, hogy maradt még néhány képkockája, úgyhogy megkereste a korábban látott villanypóznát, ahol még mindig dolgoztak a szakemberek. Amint kiszállt a kocsiból, hirtelen eget verő sikoltást hallott: felpillantott, és döbbenten vette észre, hogy az egyik munkás – a 29 éves Randall Champion – véletlenül kesztyű nélkül négy ujjával hozzáért a vezetékhez, áramütés érte, és félholtan fordult le a vezetékről. A fotós rövidhullámú rádió adó-vevője segítségével azonnal kapcsolatba lépett a szerkesztőséggel, és kérte őket, küldjenek mentőt a helyszínre, majd elővette gépét, és közelebb sietett, hogy megörökítse a hétköznapinak nem éppen nevezhető pillanatot.

Kollégája ott termett, és visszahozta őt az életbe

Az élet csókja, Rocco Morabito felvétele
Az élet csókja, Rocco Morabito felvételewww.rarehistoricalphotos.com

Miközben Morabito fotózott, a 4000 voltos áramütést szenvedett Champion eszméletét vesztve, fejjel lefelé lógott a magasban, szerencsére az őt póznához rögzítő hám nem engedte lezuhanni. Pár pillanattal később a fotós igazi szuperhősökhöz méltó pillanat tanújává vált: a férfi kollégája, J. D. Thompson, aki 120 méterrel arrébb dolgozott egy másik vezetéken, odaszökkent ájult társához, és szájból szájba lélegeztetéssel igyekezett megmenteni az életét.

Az akrobatamutatványnak is beillő híres „csókjelenetet” Morabito a lehető legjobb pillanatban kapta el, a kép egyszerre lett látványos, hősies, kifejező és természetesen kissé félreérthető. A „csók” működött, a szürkére vált arcú Champion újra lélegezni kezdett, pulzusa beindult; a mutatványt követően Thompson kikapcsolta társa hámját, a hátára vette őt, és leereszkedett vele együtt a talajra. Egy kollégájával megpróbálták újraéleszteni a szerencsétlenül járt férfit, sikertelenül, a mentő azonban hamar ott termett, és defibrillátor segítségével stabilizálta Champion állapotát, akit égési sérülésekkel szállítottak a kórházba.

Pulitzer-díjat hozott készítőjének a megható felvétel

Morabito visszarohant a Journal irodájába, ahol kérte Dick Brussard főszerkesztőt, várjon kicsit az aznapi szám nyomdába küldésével, hadd hívja elő és szerkessze be a kivételes felvételt. A fotóriporter ösztöne helyesnek bizonyult, a kép – melynek a lap képszerkesztője Az élet csókja címet adta – rövidesen nemcsak Floridában, de országszerte ismertté lett, tíz hónappal később pedig elnyerte az év legjobb riportfotójának járó Pulitzer-díjat.

A híres fotó három szereplője 1988-ban
A híres fotó három szereplője 1988-banwww.rarehistoricalphotos.com

Champion különösebb sérülések nélkül túlélte a balesetet, Thomsonnal és Morabitóval – aki öt év híján fél évszázadot töltött a Journal szolgálatában – pedig egész életükre jóbarátok maradtak: 21 évvel később, 1988-ban a három férfiról közös fotó is készült az éppen szívműtéten átesett Champion kórházi ágyánál, mely a megszűnő Jacksonville Journal utolsó számában jelent meg az újság leghíresebb képes sztorija tiszteletére. Randall Champion 2002-ben 64 éves, Rocco Morabito 2009-ben 88 éves korában hunyt el, a nap hősének bizonyult J. D. Thompson ma is boldog nyugdíjas éveit tölti.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra