Ezért halnak meg azok, akik felnyitják a fáraók sírját

Diósi Szilvia
GettyImages-1055415560
Olvasási idő kb. 5 perc

Tutanhamon sírjának megtalálása és felnyitása a 20. század egyik legjelentősebb régészeti eseményének számított, számtalan mítosz is kapcsolódik hozzá, például az úgynevezett „fáraó átka”. De miért halnak meg a régészek, ha ezeket a régi sírokat nyitják fel? Tényleg átokról lehet szó?

A fáraó átka?

A fáraó átka egy közismert legenda, ami sokak szerint a Tutanhamon sírját feltáró régészek halálát is okozta. 1922 novemberében Howard Carter régész és Lord Carnarvon felfedezte a híres fáraó sírját. A történet szerint Tutanhamon sírjának bejáratán egy átok szerepelt:

A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát.

A régészek azonban nem törődtek a felirattal, és feltörték a pecséteket.

1923. április 5-én meghalt Lord Carnarvon egy szúnyog csípése által okozott vérmérgezésben. Kairóban elterjedt a pletyka, hogy a halálát igazából skorpiómarás okozta, ugyanis a skorpiók szent állatok voltak az ókori Egyiptomban. Lord Carnarvont kórházba vitték, ahol Tutanhamon nevét mondogatta. A halálakor a legenda szerint kialudtak a lámpák, és Londonban élő kutyája fájdalmasan felvonyított, majd ő is meghalt. Pár héttel ezután Audrey Herbert ezredes, Lord Carnarvon öccse szintén az életét vesztette, majd az őt ápoló nővér következett. Ekkor már az átokról beszéltek.

26 halálesetet kötnek a fáraó átkához

Howard Carter kanáriját kobra marta meg, de a kígyó eltűnt. Meghalt Richard Bethell is, aki Carter személyi titkára volt, majd Bethell apja. Nem sokkal később Jafleur professzor halt meg, aki a sírból előkerült tárgyakat vizsgálta. Arthur Cruttenden Mace éppen csak belépett a sírba, de ős is meghalt. Evelyn White depressziós lett, majd felakasztotta magát. Douglas Reed és Douglas Derry professzorok is meghaltak, aztán pedig Lord Carnarvon felesége. Összesen 26 halálesetet kapcsolnak a fáraó átkához, mivel a sírkamra kinyitásánál ennyien voltak jelen.

A feltárásban részt vevők fulladásban, agyvérzésben, cukorbetegségben, szívelégtelenségben, tüdőgyulladásban, mérgezésben, maláriában és röntgensugárzás miatt haltak meg, mindannyian az 50-es éveikben jártak.

Howard Carter régész és Lord Carnarvon fedezte fel Tutanhamon fáraó sírját
Howard Carter régész és Lord Carnarvon fedezte fel Tutanhamon fáraó sírjátHulton Archive / Getty Images Hungary

Létezhetett az átok?

Carnarvon a híres expedíció finanszírozása érdekében eladta a londoni Timesnak a sírral kapcsolatos minden információ kizárólagos jogát, így az újság gyakorlatilag monopóliumot kapott Tutanhamonra és a felfedezésre vonatkozó minden tényre.

Mivel az egész világot lekötötte a Timesban megjelent történet, más lapok kétségbeesetten keresték a publikálható anyagot, és kitaláltak dolgokat. Carnarvon halálát követően az újságírók világszerte mindenféle spekulatív történetet leközöltek a fáraó átkáról. Az akkori újságírók közül sokan szándékosan félreértelmezték a síron talált feliratokat, hogy az átok létezésére utaljanak. Az egyik hírügynökség például azt állította, hogy az egyik szöveg így szólt: „Megölöm mindazokat, akik átlépik a küszöböt az örökké élő király szent területére”, holott valójában ilyen üzenetet soha nem találtak.

Az ősi sírok káros gombákat, penészgombákat vagy más mikrobákat tartalmazhatnak
Az ősi sírok káros gombákat, penészgombákat vagy más mikrobákat tartalmazhatnakUniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Mi történhetett valójában?

Valójában átkot tartalmazó feliratok leginkább magánszemélyek sírjain voltak, fáraóékon jellemzően nem, Tutanhamon sírján sem szerepel ilyesmi. Helyette egészen más dolgok okozhatták egyes régészek halálát, akik a fáraók sírjait kutatták. Az ősi sírok káros gombákat, penészgombákat vagy más mikrobákat tartalmazhatnak, amelyek veszélyeztethetik az ezeket belélegző személyek egészségét.

Egy másik feltételezés szerint uránt tartalmazó természetes elemek és a toxikus hulladékok sugármérgezése okozott megbetegedéseket és halált az egyiptológusok között, amelyet szándékosan helyeztek el egy lezárt trezorba. Egy tanulmány kifejtette, hogy az óbirodalmi sírromokban, Gízában két helyen és Szakkarában több földalatti sírban is magas sugárzási szintet dokumentáltak. Ugyanerre jutottak a gízai Ozirisz-sírkamrában is.

Howard Carter, az expedíció vezetője még 17 évig élt Tutanhamon sírjának feltárása után. Carter 1939-ben halt meg, valószínűleg szívrohamban, miután hosszasan küzdött a Hodgkin-limfómával (gyorsan növekvő, agresszív vérrák), amely a szervezet baktériumokkal küzdő immunrendszerét érinti.

Mindezek mellett egyelőre semmilyen egyértelmű bizonyíték nincs arra, hogy pontosan mi okozhatta régészek halálát, miután fáraók sírját tárták fel.

Érdekelne, mi volt az első bűvésztrükk, amit valaha végrehajtottak? Ez is Egyiptomhoz köthető, az alábbi cikkben részletesen olvashatsz róla. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek