Több ezer éve fagyott vírusok éledhetnek fel: a tudósok figyelmeztetnek

GettyImages-1194415626

A klímaváltozás hatására olvadó permafroszt, azaz a tartósan fagyott talaj nem kevés veszélyt rejt magában.

A mára már szinte teljesen eltűnt vírusok mamutgyapjúban, szibériai múmiákban, őskori farkasokban és a spanyolnátha egy Alaszkában eltemetett áldozatának tüdejében bukkantak fel. A tudósok attól tartanak, hogy a globális felmelegedés további, régen eltűntnek hitt vagy akár ismeretlen vírusokat szabadíthat az emberiségre. A kutatók – akik között megtaláljuk a mikrobiológia vagy a geotudomány szakértőit is – közel egy évtizede követik a „zombivírusokat”, amelyek a gyorsan olvadó permafrosztból előkerült leletekből származnak.

A permafroszt veszélyei

Jean-Michel Claverie, az Aix-Marseilles-i Egyetem professzora úgy találta, hogy az általa „zombivírusnak” nevezett ősi mikrobák továbbra is képesek megfertőzni a tenyésztett amőbákat. Claverie óvatosságra int: „Nincs hivatalos bizonyítékunk arra, hogy az amőbaspecifikus vírusokon kívül más vírusok is túlélhetnének ilyen sokáig, de semmi okunk kételkedni abban, hogy képesek rá. Nem szeretnénk vállalni a kockázatot, hogy a zombivírussal újabb világjárványt szabadítsunk az emberiségre csak azért, hogy bebizonyítsuk, valóban így van.”

Vírus egy múmiából

Mivel ezek a vírusok évezredekig szunnyadtak a talajba fagyva, az sem biztos, hogy az emberek vagy állatok immunisak lennének rájuk. Ahogyan a permafroszt felolvad, ősi baktériumok is életre kelhetnek – valószínűleg ez történt 2016-ban, amikor Szibériában lépfenejárvány tört ki. A himlőt, amit az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint 1980-ban hivatalosan is felszámoltak világszerte, 2004-ben egy 300 éves szibériai múmiából mutatták ki. Ugyancsak megőrződött az 1918-as spanyolnáthajárványt okozó influenzavírus genomikus anyaga egy Alaszkában exhumált tetemben.

Megfagyott mamutokból és farkasokból származnak

Az egyik azonosított vírus, a Pithovirus sibericum 2014-ben, 30 méter mélyről került elő az olvadó permafrosztból Szibériában. A 30 000 éve szunnyadó, a vírusok között óriásinak számító mikroba volt az első, amelyről a tudósok bebizonyították: még ennyi idő elteltével is fertőz. Bár a vírus nem veszélyes emberekre, a kísérlet során használt amőbákat megfertőzte, majd elpusztította. Hasonló eredménnyel zárult a szintén szibériai maradványokból azonosított Mollivirus sibericum vizsgálata. Elhullott és a jégben konzerválódott mamutok gyapjából azonosították a Pandoravirus mammoth és a Pithovirus mammoth nevű vírusokat. Az afrikai sertéspestis okozójának ősi rokonát, a Pacmanvirus lupust egy fagyott szibériai farkas 27 000 éves zsigereiből izolálták a kutatók.

Megfagyott mamutgyapjúból is izoláltak vírusokat
Megfagyott mamutgyapjúból is izoláltak vírusokatAunt_Spray / Getty Images Hungary

A nemzetközi tudóscsoport egyetért abban, hogy mindeddig „alábecsülték annak kockázatát, hogy az ősi vírusok fertőzőképesek maradhatnak”. A tudósok úgy vélik: a globális felmelegedés erősödésével a permafroszt olvadása gyorsuló ütemben folytatódik, és a „zombivírusok” akár közegészségügyi veszélyt is jelenthetnek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra