Tudtad, hogy a gelato nem ugyanaz, mint a fagylalt?

GettyImages-1222009180

Ember legyen a talpán, aki a jeges édességek egyre gyarapodó kínálatában ki tud igazodni. Fagylalt, parfé, szörbet, semifreddo, granita és persze a gelato, amiről a legtöbben azt gondolják, hogy a fagylaltot jelenti olaszul. Ebben is van igazság, de abban még több, hogy a fagyi valójában nem ugyanaz, mint a gelato.

Azt mindannyian fejből vágjuk, hogy a fagyi tejből, cukorból készülő, valamilyen ízzel, aromával, fűszerekkel, gyümölcsökkel felturbózott fagyasztott édesség. Kedvenc édességünk lehet akár főzött fagylalt is, amihez többnyire tojássárgájával készítenek krémet, és ebbe kerülnek az aromák. Ha legalább a fele tej, krémfagylaltnak hívhatjuk, ha legalább 20 százaléka gyümölcs, akkor lesz gyümölcsfagylalt. Ha a gyümölcsöt túltolják és szinte csak egy kevés ízesítőanyaggal keverik, akkor lesz szörbet a végeredmény, parfé pedig akkor lesz belőle, ha nem a gyümölcsök, hanem a tejszínhab adja a tuningot. A parfé elkészülte után inkább szeletelhető, akárcsak a semifreddók, amik tejszín helyett többnyire inkább tojáshabbal készülnek. A granita pedig nem krémes, hanem szemcsés állagú, magyarul inkább jégkásának nevezhetnénk. 

Na de mi az a gelato?

A fagylalthoz hasonlít leginkább, mégis egészen más. 

A TheKitchn így fogalmazza meg: a fagylalt összetevőit először összedolgozzák egy gazdag masszává, amit meglehetősen nagy sebességgel hűtenek főképp a térfogat növelése érdekében.

A fagylaltot kifejezetten alacsony hőmérsékleten tálalják, leginkább kanállal, a késztermék pedig sima textúrájú és krémes, a gelatóban ezzel szemben kicsit nagyobb a tej és alacsonyabb a tejszín és a tojás aránya (vagy egyáltalán nincs benne tojás). Sűrűbbre keverik, kevesebb levegővel, így a gelato kevésbé lesz levegős, mint a fagylalt. Ezt a desszertet kissé melegebb hőmérsékleten szolgálják fel, hidegen az állaga kissé kemény és kevésbé rugalmas lenne. Valamivel alacsonyabb zsírtartalmú, mint a fagylalt: egy átlagos fagyi 14–17 százalék zsírt tartalmaz, míg a gelato csak 8 százalékot. Ebből következik, hogy a fagylaltnak többnyire a kalóriatartalma is egy kicsit magasabb. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra