Mátyás király is rajongott érte, és majdnem jegeczedett tejhabnak hívjuk – mi az?

fortepan 149508

Gondoltad volna, hogy nyári kedvenc édességünk, a fagyi több ezer éves múltra tekint vissza? És azt, hogy Mátyás király, Napóleon és Deák Ferenc egyaránt rajongott a jeges finomságért? Kis fagyitörténelem a rézkortól napjainkig.

Időszámításunk előtt ötezer évvel ezelőtt, amikor az emberiség felfedezte, hogy rézből is lehet szerszámokat készíteni, és kezdett elterjedni a földművelés, Kínában valaki felfedezte: hóból vagy jégből és gyümölcsökből kiváló hűsítő finomságot lehet előállítani. Ez a kőkorszaki fagylalt leginkább a mai sörbetekhez hasonlíthatott, és néhány ezer év alatt a környező népek is megismerték. A fagylalt eljutott a Közel-Kelet államaiba és az ókori Egyiptomba, valamint a Perzsa Birodalomba is.

Hűtőkamrák a sivatagban

Az i. e. 6. században a perzsák különös, fordított tölcsér alakú épületeket emeltek a sivatagban (yakhchal), amelyet árnyékot biztosító falakkal vettek körül. Ezek speciális anyagból épültek: homok, agyag, kecskeszőr, hamu, tojásfehérje és mész meghatározott arányú keveréke alkotta, és kiválóan hőszigetelt. Az épület pincéjébe egy csatornán keresztül bevezették a vizet, ahol az a sivatagi hideg éjszakákon megfagyott. A folyamatra rásegítettek a környező hegyekből hozott jégdarabokkal is, így lehetővé vált, hogy az épület pincéjében hosszú ideig rendelkezésre álljon a jég, amelyet édességek készítéséhez is felhasználtak. A jégdarabokhoz gyümölcsöt adtak és édesítették, vagy pedig a ma is kedvelt faloodeh nevű édesség korai verzióját fogyasztották: vékony, cérnametéltszerű tésztát adtak egy cukrot és rózsavizet tartalmazó, félig fagyott sziruphoz.

Yakhchal Iránban
Yakhchal IránbanKonstantin_Novakovic / Getty Images Hungary

Néró a rózsavizeset szerette

Az ókori görögök is nagy rajongói voltak a korabeli fagylaltnak, az athéni piacokon mézzel és gyümölccsel kevert havat kínáltak. Hippokratész gyógyszernek tartotta, mondván, hogy felélénkíti a testnedveket, ugyanakkor mértékletes fogyasztását hangsúlyozta. (A hegyek lejtőiről begyűjtött, félig olvadt jég valóban nem valószínű, hogy jót tett volna bárki gyomrának.) Nagy Sándor a katonáinak szolgálta fel, élénkítő hatása miatt. A görögöktől átvették a rómaiak is az édességet: Néró császár állítólag annyira bolondult érte, hogy több száz kilométerről hozatta a jeget, kedvence a rózsavizet, mézet és gyümölcsöt tartalmazó verzió volt.

Marco Polo receptjei

A Római Birodalom bukásával a fagylalt is eltűnt az európaiak életéből. A 13. században azonban Marco Polo több fagylaltrecepttel tért vissza kínai útjáról, amelynek köszönhetően Itáliában is megismerhették a különleges desszertet. Kínában ekkortájt már nemcsak sörbetet, hanem kámforral és liszttel összekevert, jégbe hűtött kumiszt is fogyasztottak. A jéghideg édesség Itáliából kiindulva eljutott a kontinens számos pontjára. Medici Katalin, amikor feleségül ment Orléans-i Henrikhez, magával vitte szakácsait is, így a fagylalt Franciaországban is a nemesek kedvelt desszertjévé vált. Több mint valószínű, hogy Magyarországra is ekkoriban érkezett a fagylalt, hiszen Mátyás király a nápolyi király lányát, Beatrixot vette feleségül, aki szintén népes személyzetet hozott magával, köztük szakácsokat és cukrászokat is.

Napóleon fagyigépe

A fagyit elsőként egy szicíliai származású cukrász, bizonyos Francesco Procopio del Coltelli (másik nevén: Procopio Cutò) értékesítette, aki párizsi kávéházában, a Café Procope-ban készítette a jeges nyalánkságokat, kizárólag citromízben. Procopio már nem jeget kevert a masszához, hanem egy hűtött edényben forgatta a fagyi anyagát. „Az olasz fagylalt atyja” kis tálkákban szervírozta a finomságot, amelyet Voltaire, Rousseu, Diderot vagy éppen Napóleon is előszeretettel fogyasztott. Napóleon annyira szerette a fagyit, hogy amikor Szent Ilona szigetére száműzték, egy őt tisztelő házaspár egy korabeli fagylaltgépet terveztetett és küldött el a számára.

Gyakoriak voltak a fagylaltmérgezések

A fagylaltgépek sokáig kézi erővel működtek: inasok hajtották, a hűtőtartályban konyhasóból és jégből álló keverék biztosította a megfelelően fagyos hőmérsékletet, a hűtőtartályban lévő kisebb tartályban pedig összekeveredett a massza. A folyamatos hűtés azonban egészen a hűtőszekrények feltalálásáig és elterjedéséig nehézségeket okozott, gyakoriak voltak a Salmonella és Staphylococcus baktériumok által okozott fagylaltmérgezések, amelyek Magyarországon a korabeli újságcikkek szerint még a harmincas években is 4-500 ember megbetegedését okozták egy-egy hétvégén. (Még az ötvenes években is előfordult tömeges ételmérgezés: a Jégbüfében fogyasztott fagylalttól 1958-ban 46 ember betegedett meg, mert a pince, ahol a fából készült jégszekrényekben a fagylaltot tárolták, tele volt patkányokkal, és az irtásukra szánt méreg valahogyan belekerült a fagylaltba.)

Fagylaltárus a harmincas években
Fagylaltárus a harmincas évekbenFortepan

Egy hideg nyalatot kérnék

Magyarországon először a török korban kínáltak mozgóárusok mézízű sörbetnek nevezett finomságot. Az első fagyireceptek egy erdélyi szakácskönyvben jelentek meg 1753-ban, mégpedig az eper- és a pisztáciafagyi leírását tartalmazták. Az első hazai fagylaldát a pesti belvárosban nyitotta meg Fischer Péter 1840-ben, akihez nem kisebb illusztris személyek jártak, mint Széchenyi István, Kossuth Lajos vagy Deák Ferenc, ő különösen a gránátalmaízűt szerette. A 19. században többen is követték a példáját, és az arisztokrácia szívesen elüldögélt az árnyas kioszkok teraszán, egy-két gombóc társaságában. Randevúra is kiváló választás volt: mivel a fagyi drága nyalánkságnak számított, illett értékelni, ha egy fiatalember meghívta szíve választottját egy jeges édességre. Ezeket többnyire még jéggel és vízzel készítették, inkább hasonlítottak a már emlegetett sörbetre. (A mai értelemben vett „igazi” fagyi tejet vagy tejszínt is tartalmaz.) Ekkoriban „jegeczedett tejhab”-nak, „fagyos”-nak és „hideg nyalat”-nak is hívták, a fagylalt elnevezés végül a „fagylal” igéből ered, amelynek jelentése: fagyaszt, lehűt.

A spanyol tekercstől az eszkimó pitéig

1903-ig a fagylaltot fém- vagy üvegkelyhekben tálalták, bár a Várnegyedben lévő egykori Fortuna vendégfogadóban „spanyol tekercsbe” is lehetett kérni. A fagyitölcsér igazán az 1904-es St Louis-i világkiállítás után terjedt el, ahol egy fagylaltárus kifogyott a kelyhekből, egy közelben tevékenykedő ostyakészítő viszont a segítségére sietett: az ostyát összecsavarva készen is volt az ehető tálka.

A Balatonnál is jólesik egy kis hideg nyalat (Siófok, 1959)
A Balatonnál is jólesik egy kis hideg nyalat (Siófok, 1959)Fortepan / Bauer Sándor

A jégkrém az angol Thomas Wall nevéhez fűződik, aki hentesüzletet üzemeltetett, de nyaranta kénytelen volt elbocsátani az alkalmazottait, mert visszaesett a húsáruk iránti kereslet. Ekkor támadt az az ötlete, hogy áttér a „csomagolt” fagylalt árusítására. 1913-ban fogalmazódott meg benne a gondolat, de az első világháború kitörése miatt végül 1922-ben került csak erre sor. A csokival borított, pálcikás jégkrémet amerikai cukrászok alkották meg a húszas években, és Eskimo Pie néven forgalmazták. Manapság már számtalan ízből választhatunk, és akár a csavart, akár a hagyományos gombócos, akár a méltán népszerű, rózsa alakúra formázott jeges édesség a kedvencünk, biztosan megtaláljuk a szívünkhöz (és gyomrunkhoz) legközelebb álló verziót. Aki pedig kánikulában nem szeretne kimozdulni a hűvös lakásból, a legmodernebb fagylaltgépek segítségével akár otthon is előállíthatja kedvenc hűsítő finomságát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra