Ezekkel a kiállításokkal kezdd el az évet!

GettyImages-453661853
Molnár-Zolnay Fruzsina

A nagy családi együttlétek, lármás lakomák, rokonlátogatások, hangos szilveszteri bulik után jóleshet beburkolódzni a múzeum csendjével, és körülvenni magunkat a kultúrával. Egy kedvünkre való kiállítást saját tempókban végigízlelgetni igényes és kikapcsoló énidő lehet az év rohanásába való bedarálódás előtt. Adunk néhány ötletet, hogy hol mit találunk.

Szubjektív válogatásunk első ajánlása a nosztalgiázásra, a történelemre, az emberi sorsokra vagy nemzetközi kapcsolatokra nyitottak érdeklődésére tarthat elsősorban számot. A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának időszakos kiállítása 2021. december eleje és 2022. március 27-e között várja a látogatókat, akik a két világháború között működő, úgynevezett Nemzetközi gyermekvonat-akció hivatalos kereteire, emberi vonatkozásaira, szubjektív visszaemlékezéseire és gyümölcsöző eredményeire kíváncsi. Az időszakos kiállítás címe találóan: Úti cél: remény

Egy nagyon kedves svájci família 4. generáció óta családom barátja. 

A kötelék generációról generációra öröklődik, mint egy családi ékszer.

Az éves látogatások és képeslapok, hosszú telefonhívások apáról fiúra, anyáról lányra szállnak a családban, de már szinte nem is tudjuk, honnan is ez a több ezer kilométert és sok évtizedet átölelő kapocs. Ennek a kiállításnak a részleteit bogarászva különösen felcsillant a szemem, hát innen! Sokszor hallottuk már a homályos történetet egy amolyan diákcsereprogram-szerűségről, amellyel a két világháború között magyar gyerekek külföldön tölthettek, befogadó családoknál nyári vakációkat, heteket, hónapokat, olykor éveket. A sok, jobb sorsa érdemes, magyar háborús kisgyereknek meghatározó élményt, idegen nyelvi tapasztalást, kulturális felfedezőutat és nem utolsósorban hízókúrát is jelentett a Svájcban, Belgiumban, vagy máshol töltött különleges idő. A program számos pozitív hatásának bizonygatására jómagamnak nem kell messzire mennie, de talán az olvasók családjai is érintve lehettek, hiszen népesebb kört vont be, mint gondolnánk. Ha személyes érintettség nincs is, a kiállítás érdekes időutazást kínál. 

GettyImages-115862618
NNehring / Getty Images Hungary

Festészet

Maradva még az elmúlt 100 év határain belül, de már inkább az esztétikai érzéken keresztül hatva a lélekre, friss és színes élményt ajándékozhat a MODEM Párizsi Absztraktok időszakos kiállítása, mely 2022. január 30-ig tekinthető meg. A csaknem 100 képet és szobrot felvonultató tárlat olyan alkotókat idéz ide, mint Vaszilij Kandinszkij, Frantiaek Kupka, Jean Apr. Műveik mellett hazai művészek munkái is megtekinthetők, például Moholy-Nagy László, Étienne Beöthy, Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc. A párizsi Centre Georges Pompidou, a bécsi Belvedere, vagy a Nantes-i Musée d’arts de Nantes-ból érkező alkotások nagy része a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulás, az 1930-as években 20-nál is több ország nagyjait magába tömörítő, Abstraction-Création műalkotásaiból áll.

A klasszikusabb esztétikára nyitottak Szinyei Merse Pál művészetében gyönyörködhetnek 2022. február 13-ig a Magyar Nemzeti Galéria időszakos kiállításának keretein belül. A Kép és kultusz című tárlat eredetileg 2020-ban, az 1845 és 1920 között élt festő halálának 100. évfordulóján nyílt volna meg, ha nem szól közbe a pandémia. A mintegy 120 bemutatott remekmű közül több mint 20 külföldi, amelyek olyan mesterektől származnak, mint Monet, Sisley, vagy akár Corot. 

GettyImages-157428580
mmac72 / Getty Images Hungary

Táplálék az ízlelőbimbóknak, elmélet

Ha sikerült kellően elvarázsolódni a magaskultúra remekeitől, a szellemi és lelki táplálék után megérdemlünk egy kis édes kikapcsolódást, legalábbis elméleti síkon. 

A kényeztető programok listáján helyet szoríthat magának a csokoládé.

Az érdekes újdonságoktól tartalmasra hízott Csokoládékatona c. időszakos kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (Kultea), a III. kerületben, 2022. május 1-ig „ízlelgethető”. 

GettyImages-875182498
fcafotodigital / Getty Images Hungary

A csokoládé életútjáról meglehetősen sok újat tud mesélni ez a történelmi korokat, az azték szabadalom szempontjából végigpásztázó összeállítás. Kiderül, többek között ugyanis, hogy messze nem Gombóc Artúr a legismertebb csokirajongó, nemzetközi szinten biztosan megelőzik őt ebben a szenvedélyben: Napóleon, Strauss, vagy akár Hindenburg tábornok. A kiállítás címadója Strauss azonos című operettje, mely nem véletlenül kapcsolja a csokoládét a hadviseléshez. Ez az a tematika, ami a kiállítás fő vázát adja, az édesség finom ízén túl, a háborúban betöltött szerepének szomorú mélységét.

Egy ilyen kiállításokban gazdag, kifinomult és színvonalas énidőnapot stílszerűen mi más zárhatna, mint egy finom forró csoki egy kellemes kávézóban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra