Ezekből készül majd a jövő nyári ruhád!

Hányszor fordult elő veled, hogy ruhát akartál venni és a cimkét bogarásztad, de soha nem hallottál a felhasznált anyagokról? Nem egyedi eset. Ezért is jó hír, hogy a MOME-n Spanyolország, Olaszország, Dánia és Svédország után megnyílt Európa ötödik anyagkönyvtára.

Megnyílt a Magyar Divat & Design Ügynökség a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködése során létrehozott anyagkönyvtár, amely egyedülálló a közép-európai régióban. A hiánypótló Budapest Design Material Library egybegyűjti a legfrissebb és leginnovatívabb anyagmintákat a világ minden tájáról és széles körben hozzáférhetővé teszi azokat az innovációval és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szakemberek, designipari szereplők és a hallgatók számára.

A folyamatosan bővülő gyűjtemény és a helyszínen elérhető online adatbázis lehetőséget biztosít a legkülönbözőbb anyagminták innovatív felhasználási lehetőségeinek megismerésére, valamint megnyitja a lehetőséget a design és más iparágak összekapcsolódására.  

2021 mome anyagkonyvtar megnyito 082
Lakos Mate

Az anyagkönyvtárnak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem UP épülete ad helyet. A Budapest Design Material Library az egyetemi hallgatók, gyártók, tervezők és hazai designipari KKV-k mellett a nagyvállalatok, anyag- és termékfejlesztő cégek előtt is nyitva áll, ezáltal hidat képez a nem hagyományos iparágak (egészségügy, autóipar, építőipar, élelmiszeripar stb.) és a design között.

 A Budapest Design Material Library (BDML) a MOME UP épületében kezdetben 300 darab fizikai anyagmintával áll nyitva mindenki számára, aki információt keres a design, a termékfejlesztés vagy egyéb kreatív szakmák területein.

Az BDML anyagai között találhatunk magyar innovációk révén létrejött anyagot is, mint például a Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre, a MOME Innovációs Központ kutatói által kifejlesztett textilanyagot, amely hangkibocsátó anyagként működik. A mintatartó-állványokon elhelyezett anyagok mellett QR kódok találhatók, amelyek beolvasásával megismerhetők az anyagok legfőbb jellemzői és információi. Az anyaginformációk folyamatos biztosítása érdekében a helyszínen hozzáférhető, közel 10 000 anyagból és gyártási technológiából álló online adatbázis, amely 5 nyelven olvasható, kiegészítve képekkel és leíró szövegekkel a mintákról és a helyszíni munkaállomásról egyszerűen böngészhető.

2021 mome anyagkonyvtar megnyito 085
Lakos Mate

A Budapest Design Material Library a Material ConneXion franchise részét képezi, így az érdeklődők a világ legnagyobb adatbázisában az anyagminták között többek között polimereket, fémeket, üvegeket, kerámiákat és természetes anyagokat találnak változatosan a fenntartható, újrahasznosított anyagoktól kezdve, egészen a rugalmas, építészeti textíliákig.

Oszd meg másokkal is!
Mustra