Ha felnőttként is van pattanásod, ebből kellene kevesebbet enned a tudomány szerint

Az ember tinédzserként azért gondol olyanokat, amelyekről később kiderül, hogy nem egészen úgy vannak, ahogyan tizenévesen elképzeltük. Nem házasodtunk össze az első szerelmünkkel, talán mégsem a szüleink a legborzalmasabb lények a világon, piros hajjal és orrkarikával sem vagyunk szebbek, és bizony a pattanásaink sem mindig múlnak el felnőttkorunkra. De vajon mi lehet ennek az oka? Sajnos lehet, hogy az egyik kedvenc fogásunk.

Szerencsére a tudományt is érdekli a kérdés, így utánajártak annak, vajon mi okozza a felnőttkori pattanásokat. A jó hír ugyanaz, ami a rossz: annak érdekében, hogy a bőröd szebb legyen, lehet, hogy csak az étrendeden kell változtatnod. 

De vajon miért alakulnak ki a pattanások, és mit tehetünk ellenük? A kellemetlen állapot amerikaiak millióit érinti, és a tengerentúlon a kezelésével kapcsolatos költségek meghaladják a 2 milliárd dollárt. Az American Academy of Dermatology így hosszas kutatómunka árán utánajárt a problémának, és úgy tűnik, hogy arra is rájöttek, mit kell változtatnunk a simább bőrért. 

Tanulmányukban azt is megfogalmazzák, mi egyáltalán a pattanásos állapot.

  • Megnagyobbodott zsírmirigyek a bőrben, amelyek túl sok olajat termelnek.
  • Az olajat kibocsátó szőrtüszők elzáródása.
  • Baktériumok növekedése a szőrtüszőkben.

Miért jó ezt tudni? Figyeld csak meg: a pattanások három oka közül kettő az olajtermeléssel kapcsolatos. A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics folyóiratban egy korábban megjelent tanulmány szerint a túlzott olajtermelés egy része az étrendünknek köszönhető. Ez a tanulmány megállapította, hogy a magas glikémiás élelmiszerek és tejtermékek olyan változásokat okozhatnak a szervezetben, amelyek fokozott sejtnövekedéshez és olajtermeléshez vezetnek, ami növelheti a pattanások kialakulásának esélyét.

A glikémiás index annak a sebességnek a mértéke, amellyel az élelmiszerben lévő cukor belép a véráramba. A magas glikémiás értékű élelmiszerek azok, amelyek a leggyorsabban reagálnak a vércukorszintre. Tehát az olyan fogások, mint a sütemény és a fehér kenyér, magas glikémiás indexűnek számítanak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a glikémiás index nem az élelmiszer tápértékének, zsírtartalmának vagy bármi másnak a mértéke. Egyszerűen azt jelzi, hogy milyen hatással lesz az elfogyasztott étel vércukorszintre. 

Pattanások ellen jó, ha figyelsz az étrendedre
Pattanások ellen jó, ha figyelsz az étrendedreRapidEye / Getty Images Hungary

Íme néhány tipp, hogyan kövess alacsony glikémiás étrendet stressz nélkül:

Kerüld a feldolgozott élelmiszereket! A teljes értékű élelmiszerek glikémiás indexe általában alacsonyabb, mint a feldolgozott élelmiszereké. Az almalé például sokkal gyorsabban emeli meg a vércukorszintet, mint ha egy egész almát eszel.

Próbáld ki a fehérjékkel való párosítást! Mivel a fehérje nehezebben emészthető, csökkentheti az étkezés általános glikémiás indexét. Mindezek mellett fontos, hogy ne használj sajtot vagy más tejterméket fehérjeként, mert ezek más okból kifolyólag okozhatnak pattanásokat.

Válaszd mindig a rostokat! Mivel a magas rosttartalmú fogásokat a szervezet nem tudja a hagyományos módon megemészteni, így a rost glikémiás indexe alacsony, érdemes azt is minél többször választanod. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra