Csúcstámadás hétvégéje az Everesten: nagy a tömeg, tragédia is történhet

GettyImages-1050577398
Olvasási idő kb. 2 perc

75 mászó kísérelheti meg a következő szűk egy hétben meghódítani a Mount Everestet: a hegymászáshoz megfelelő körülményeket nyújtó időablak ma nyílik meg.

Egy magyar, Suhajda Szilárd is azok közt van, akik célba vehetik a hegycsúcsot: a viharos szelek miatt korábban a kettes alaptáborból az egyes táborba ment vissza a magyar mászó, tegnap este azonban a 7200 méteres magasságban található hármas táborig jutott, itt készül arra, hogy ő is elinduljon a csúcs felé.

A 75 mászó mellett serpáik is megindulnak a május 14–19. közti időszakban a hegycsúcs felé. Az idei szezonban a rossz időjárási körülmények, valamint a három serpa életét követelő, a Khumbu-gleccsernél bekövetkezett jégomlás közel egy hónappal késleltette az első csúcstámadásokat. Kevesebb lehetőség nyílik tehát rekordszámú hegymászó számára a csúcs elérésére, ami zsúfoltsághoz vezethet.

A Mount Everest meghódítása sok, hegymászásban gyakorlott ember álma
A Mount Everest meghódítása sok, hegymászásban gyakorlott ember álmaFeng Wei Photography / Getty Images Hungary

Nepál rekordszámban adott ki engedélyt a hegycsúcs megmászására igen: összesen 463-an igyekeznek meghódítani azt, 367 férfi és 96 nő.

Őket 1500 serpa segíti: sokakat aggaszt ez a hatalmas szám, mivel már korábban, 2019-ben is volt példa arra, hogy 320 ember torlódott fel a halálzónának is nevezett, közvetlenül a csúcs előtt található szakaszon.

Vannak ugyanakkor olyanok is, akik bizakodnak abban, hogy nem lesz semmi baj, mivel egyrészt elég nagy időablak áll a mászók rendelkezésére, másrészt pedig senki sem akar tömegjeleneteket a csúcs alatt, ezek elkerülésére mindent meg fognak tenni. Hamarosan kiderül, sikerül-e biztonságossá tenni ezt a rekorder nyarat a Mount Everesten.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek