Csúcstámadás hétvégéje az Everesten: nagy a tömeg, tragédia is történhet

GettyImages-1050577398

75 mászó kísérelheti meg a következő szűk egy hétben meghódítani a Mount Everestet: a hegymászáshoz megfelelő körülményeket nyújtó időablak ma nyílik meg.

Egy magyar, Suhajda Szilárd is azok közt van, akik célba vehetik a hegycsúcsot: a viharos szelek miatt korábban a kettes alaptáborból az egyes táborba ment vissza a magyar mászó, tegnap este azonban a 7200 méteres magasságban található hármas táborig jutott, itt készül arra, hogy ő is elinduljon a csúcs felé.

A 75 mászó mellett serpáik is megindulnak a május 14–19. közti időszakban a hegycsúcs felé. Az idei szezonban a rossz időjárási körülmények, valamint a három serpa életét követelő, a Khumbu-gleccsernél bekövetkezett jégomlás közel egy hónappal késleltette az első csúcstámadásokat. Kevesebb lehetőség nyílik tehát rekordszámú hegymászó számára a csúcs elérésére, ami zsúfoltsághoz vezethet.

A Mount Everest meghódítása sok, hegymászásban gyakorlott ember álma
A Mount Everest meghódítása sok, hegymászásban gyakorlott ember álmaFeng Wei Photography / Getty Images Hungary

Nepál rekordszámban adott ki engedélyt a hegycsúcs megmászására igen: összesen 463-an igyekeznek meghódítani azt, 367 férfi és 96 nő.

Őket 1500 serpa segíti: sokakat aggaszt ez a hatalmas szám, mivel már korábban, 2019-ben is volt példa arra, hogy 320 ember torlódott fel a halálzónának is nevezett, közvetlenül a csúcs előtt található szakaszon.

Vannak ugyanakkor olyanok is, akik bizakodnak abban, hogy nem lesz semmi baj, mivel egyrészt elég nagy időablak áll a mászók rendelkezésére, másrészt pedig senki sem akar tömegjeleneteket a csúcs alatt, ezek elkerülésére mindent meg fognak tenni. Hamarosan kiderül, sikerül-e biztonságossá tenni ezt a rekorder nyarat a Mount Everesten.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra