7 kedvenced, amiről nem is tudtad, hogy túladagolhatod

Talán sosem tudnál megenni belőlük a túladagoláshoz elegendő mennyiséget, ám mégiscsak érdekes sorra venni azokat a fogásokat, amik túladagolhatók, és amikből jó eséllyel most is van mindannyiunknál otthon egy adag.

Gyakran előfordul, főképp családi események és ünnepek táján, hogy azt mondjuk: túlettük magunkat, vagy épp túladagoltuk a fogásokat, de azért a hagyományos ünnepi vacsorák és ebédek legrosszabb esetben is csak átmeneti emésztési zavarokat okozhatnak. Ám vannak olyan ételek, amelyek valóban súlyos károkat okozhatnak a szervezetedben, ha túl sokat eszel belőlük.

A sárgarépa

A sárgarépa tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amelyek jót tesznek az egészségnek. A túl sok sárgarépa fogyasztása azonban túl sok béta-karotint juttathat be a szervezetbe, ami végül elszínezheti a bőrt. A karotinémia néven ismert állapot azért fordul elő, mert a karotin egy zsírban oldódó molekula. Túlzott mennyiségben felhalmozódik a bőr legkülső rétegében, ami sárgás vagy narancssárga pigmentációt eredményez, különösen a tenyérben, a talpban, a térdben és az orrban.

Bár a karotinémia leginkább csecsemőknél fordul elő, ha túl sok pürésített sárgarépás bébiételt kapnak, de akár felnőtteknél is előfordulhat. A The Journal of Dermatology 2006-ban megjelent esetjelentése szerint egy 66 éves nő bőre sárgás-narancssárga színűvé vált, miután túl sok karotint fogyasztott. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának tápanyag-adatbázisa szerint egy csésze nyers, apróra vágott sárgarépa körülbelül 15 mg karotint tartalmaz, így hónapokig naponta legalább fél csésze apróra vágott sárgarépát kell enni, hogy az ember bőre sárga árnyalatúvá váljon.

A fura tünetei ellenére a karotinémia többnyire ártalmatlan állapot.

Tonhalszusi

Szusirajongók, vigyázzatok: a túl sok nyers tonhal fogyasztása növelheti a higanybevitelt. A tápláléklánc tetején lévő nagy halak, mint például a kékúszójú tonhal, metil-higanyt halmozhatnak fel izmaikban, mivel életük során sok kisebb halat fogyasztanak el. Nehéz meghatározni a higanyszintet a szusidarabokban, mert ezek a halak méretétől és fajától függően változhatnak, de jobb nem kockáztatni.

Mivel a higany súlyos neurológiai problémákat okozhat, a terhes nőknek és a kisgyermekeknek azt tanácsolja az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, valamint a Környezetvédelmi Ügynökség, hogy kerüljék a túl sok tonhal fogyasztását. Az ügynökség 2004-es irányelvei szerint mások hetente legfeljebb 6 uncia (körülbelül egy átlagos étkezésnek megfelelő) tonhalsteaket fogyaszthatnak.

Kombuchatea

A kombucha egy cukros, fekete tea, amelyet a kombucha gombának nevezett baktériumok és élesztők lapos, palacsintaszerű szimbiotikus kultúrája erjeszt. Megvásárolható egészséges élelmiszerboltokban, vagy akár otthon is elkészíthető. Az ital immunerősítő és jótékony hatásairól híres, de ezekre a jelenlegi irodalomban kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre.

Bár a főzet többnyire jóindulatú (általában nagyon savas ízű, és az erjedési folyamatból származó alkoholt is tartalmaz), az American Cancer Society figyelmeztetett, hogy bizonyos kombuchakultúrák szennyező anyagokat, például penészgombákat és gombákat tartalmazhatnak, amelyek némelyike betegségeket okozhat.

A kombuchateával kapcsolatban súlyos toxikus reakciókról számoltak be Los Angeles-i orvosok. A Journal of Intensive Care Medicine folyóiratban közzétett legutóbbi jelentés szerint egy 22 éves férfi, akit újonnan diagnosztizáltak HIV-fertőzéssel, a tea elfogyasztása után tizenkét órán belül megbetegedett. Légszomja volt, a láza 39,4 Celsius-fokra emelkedett, és ezt követően ingerültté és zavarttá vált, és nyugtatásra, intubálásra volt szükség a légutak szabályozásához.

A szakemberek szerint naponta egy kis adag kombuchatea nem okozhat káros hatásokat egészséges emberekben. Azonban azoknak, akiknek egészségügyi problémái vannak, vagy akik túl sok teát isznak, vigyázniuk kell.

A fagyi szerencsére nincs a listán, azonnal együnk meg egy adagot!
A fagyi szerencsére nincs a listán, azonnal együnk meg egy adagot!Elva Etienne / Getty Images Hungary

Kávé

Bár egyesek azt állítják, hogy nem működnének megfelelően a reggeli kávéjuk nélkül, a legjobb, ha nem iszod korlátlanul a kedvenced. A Mayo Clinic szerint nem szabad napi 500-600 milligrammnál többet elfogyasztani. Egy tipikus csésze közepesen pörkölt kávé körülbelül 200 mg, egy 1 kis adag presszókávé körülbelül 75 mg koffeint tartalmaz.

Sajnos észrevehető mellékhatások léphetnek fel, ha több mint 600-900 mg koffeint fogyasztunk el naponta, ezek közé tartozik az álmatlanság, nyugtalanság, hányinger, szabálytalan szívverés, izomremegés, szorongás és fejfájás. A túl sok koffein akár végzetes is lehet. Egy svéd orvosok által közzétett eset szerint egy 21 éves nőnek leállt a szíve nem sokkal azután, hogy körülbelül 10 000 mg koffeint elfogyasztott. Bár néhányszor újraélesztették, három nappal később már nem reagált a gyógyszeres kezelésre.

Csillaggyümölcs

A csillaggyümölcs-mérgezést először 1980-ban írták le Malajziában, ahol megállapították, hogy depresszív hatást gyakorol a központi idegrendszerre. Bár a csillaggyümölcs (más néven karambola) nem olyan elterjedt nálunk, Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában széles körben elérhető friss gyümölcsként, salátákban és gyümölcslevekben.

Ez az egyedi formájú gyümölcs normál mennyiségben fogyasztva nagyon csekély kockázatot jelent az egészséges emberekre. Azonban akut veseelégtelenségről számoltak be olyan embereknél, akiknek kórtörténetében vesebetegség szerepel. A Journal of Nephrology folyóiratban megjelent 2006-os esetjelentésben egy krónikus vesebetegségben szenvedő betegnél olyan reakció alakult ki csillaggyümölcs elfogyasztása után, ami a vesefunkció gyors romlásához és maradandó vesekárosodáshoz vezetett. A Hong Kong Medical Journal 2009-ben megjelent hasonló esetében egy 76 éves, krónikus vesebetegségben szenvedő nő álmosság és felgyorsult szívverés miatt került kórházba, miután két csillaggyümölcsöt evett.

A csillaggyümölcs-mérgezés gyakori tünetei a csuklás, hányás, gyengeség, álmatlanság, tudatzavar, görcsök és hipotenzió. A vesebetegségben szenvedőknek kerülniük kell a tiszta, savanyú csillaggyümölcslevet (Tajvanon népszerű ital) és az enyhe, hígított savanyú gyümölcslevet nagy mennyiségben, különösen éhgyomorra.

Víz

A napi nyolc pohár víz elfogyasztásának hagyományos irányelve mítosznak bizonyult. Mégis van olyan, hogy túl sok vizet iszik valaki. Vízmérgezésről akkor beszélünk, ha az ember annyit iszik, hogy a víz felhígítja a nátriumkoncentrációját a vérben, ami elektrolit-egyensúlyzavart okoz.

A hyponatraemia néven ismert vízmérgezés leginkább a nagy állóképességet igénylő sportokat űzők számára jelent kockázatot. A New England Journal of Medicine 2005-ös cikke szerint a 2002-es bostoni maraton 488 futójának 13 százalékánál alakult ki hyponatraemia a túl sok víz ivása miatt. A kutatók szerint egy viszonylag egyszerű stratégia e kockázat csökkentésére az lenne, ha a futók megmérnék magukat az edzés előtt és után, hogy felmérjék az általános folyadékbevitelüket, és ez alapján korlátoznák azt. 

A szerecsendió

A szerecsendió enyhe fűszerként való használatának semmilyen hatása nem lesz azonkívül, hogy finomabbá teszi az ételeket. A baj akkor jelentkezik, ha a fűszert túlzott mennyiségben fogyasztják.

A kellemetlen mellékhatások, hallucinációk általában három-nyolc órával a lenyelés után jelentkeznek, és előidéződhet akár szorongást, félelmet és a halálfélelmet is. Az Emergency Medicine Journalban 2005-ben megjelent esetjelentés szerint egyes emberek a valóságtól való elszakadást és vizuális hallucinációkat is tapasztalhatnak.

A szerecsendió még 20-80 grammos poradagban is ritkán halálos. Az orvosi szakirodalomban mindössze két jelentés érkezett halálos szerecsendió-túladagolásról. Az elsőt 1908-ban jelentették, és körülbelül 14 grammot nyelt le egy 8 éves gyerek. A második eset egy 55 éves nőt érintett, és a Forensic Science International folyóirat 2001-ben jelentette be. A toxikológiai tesztek miriszticin (a szerecsendió illóolajában található vegyület) és flunitrazepam (erős nyugtató) nyomait találták a vérében. A jelentés szerint halálát valószínűleg a két anyag együttes, mérgező hatása okozta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra