Mindennapi drogok a tányéron: a sajt is lehet addiktív

GettyImages-1391485393

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a drogfüggőség és az elhízás ugyanazokra a neurobiológiai mechanizmusokra vezethetők vissza. E szerint ugyanúgy szenvedhet valaki élelmiszer-függőségtől, ahogyan a drogok is okozhatnak addikciót. A kutatók azt is kiderítették, mely élelmiszerek tehetnek bennünket legkönnyebben szenvedélybeteggé. Ilyen például a sajt és a cukor is.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem okoz minden étel függőséget. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeknek sokkal nagyobb valószínűséggel leszünk a rabjai, mint másoknak.

Alkalmi fogyasztóból lesz valaki függő 

A floridai Scripps Kutatóintézetben patkányokon elvégzettből vizsgálatból kiderült, hogy a normális és a túlzott ételfogyasztás közötti átmenet hasonló folyamat eredménye, mint amikor az alkalmi kokain- vagy heroinfogyasztóból kábítószerfüggő válik.

A kontroll nélküli ételfogyasztás függőséghez vezet
A kontroll nélküli ételfogyasztás függőséghez vezetbymuratdeniz / Getty Images Hungary

A kísérletben az állatokat három csoportba osztották. Az elsőben lévőknek normál adag egészséges ételt, a második csoportnak egy kisebb adag gyorséttermi ételt adtak, míg a harmadik csapat szinte korlátlan mennyiséget kapott ugyanabból a zsíros-cukros finomságból. Az étel elfogyasztása után az első két csoport viselkedése nem változott, míg a kontroll nélkül evő állatoknak egy idő után egyre több ételre volt szükségük ahhoz, hogy ugyanazt a stimulációt elérjék. Az elfogyasztott étel mennyisége természetesen a patkányok súlygyarapodásával is járt.

Ezek az élelmiszerek okoznak függőséget

A Michigani Egyetem kutatói egy több mint ötszáz ember bevonásával elvégzett vizsgálat során megállapították, hogy az esetek többségében a függőséget okozó étel többsége feldolgozott élelmiszer, melyeknek általában magas a cukor- vagy a zsírtartalma, esetleg mindkettő.

A cukros és a zsíros ételek is drogként hatnak a szervezetre
A cukros és a zsíros ételek is drogként hatnak a szervezetreChristoph Hetzmannseder / Getty Images Hungary

A kutatásban részt vevők pontszámozása alapján a leginkább addiktív étel a pizza, a csokoládé, a csipsz, a sütemények, a fagylalt, a sült krumpli, a sajtburger, a sajt, a szalonna, a rántott csirke, a vajas pattogatott kukorica, a reggeli gabonapelyhek, a gumicukor, a steak és a muffin. 

Ezek mind-mind olyan feldolgozott élelmiszerek, amelyek nagy mennyiségű zsírt és hozzáadott cukrot tartalmaznak.

A sajt is lehet addiktív

A sajt egyik legfőbb összetevője az emlősök tejében megtalálható fehérje, a kazein, amely az emésztés során kazomorfinokra bomlik, ezáltal hatással lesz az agy fájdalmat, jutalmat és függőséget irányító területeire. A kazomorfin a morfinhoz hasonló boldogságérzést keltő anyag, amely függőséget is képes kialakítani.

Nem csak a tej, a tejtermékek, például a sajt is okozhat függőséget
Nem csak a tej, a tejtermékek, például a sajt is okozhat függőségetmina abodahab / 500px / Getty Images Hungary

Ezért érezheti magát furcsán eleinte az, aki korábban sok tejterméket fogyasztott, majd hirtelen elhagyja azokat.

De aggodalomra semmi ok, néhány nap alatt elmúlik a tejhiány okozta fizikai hatás.

A fenti állítást az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság állatkísérletekkel igazolta. A szakmai szervezet munkatársai akkor figyeltek meg opioidszerű hatást, amikor a kazomorfint közvetlenül hasba vagy az agyba injektálták.

Hogyan tesznek függővé a gyorséttermi ételek?

Az élelmiszertől való függőség kialakulásában nem csak az étkezési szokások és az akaraterő hiánya játszik jelentős szerepet. Biokémiai okai is vannak annak, ha valaki elveszíti a kontrollt egyes ételek fogyasztása felett. 

A finom ízeket jutalmazásként éli meg az agyunk
A finom ízeket jutalmazásként éli meg az agyunkJordi Salas / Getty Images Hungary

A feldolgozott élelmiszereket általában úgy állítják elő, hogy azok nagyon ízletesek, igazán jóízűek legyenek. Mindemellett nagy mennyiségű kalóriát tartalmaznak, és jelentős vércukorszint-egyensúlyzavarokat is okozhatnak. Ezek a tényezők pedig köztudottan fokozzák az étkezés utáni vágyat.

A függőséget okozó étkezési magatartáshoz azonban a legnagyobb mértékben az emberi agy járul hozzá.

Az itt található jutalmazási központ étkezés közben dopamint és más, jó közérzetet keltő vegyi anyagokat választ ki. Ez a jutalomközpont a magyarázat arra, hogy sokan miért szeretnek enni. 

A feldolgozott gyorsételek elfogyasztása hatalmas mennyiségű, jó közérzetet keltő vegyi anyagot szabadít fel, melyek sokkal erőteljesebb jutalmat eredményeznek az agyban a feldolgozatlan élelmiszerekkel szemben. 

Az agy egy idő után egyre több jutalomra törekszik, ezért vágyat kelt a feldolgozott ételek iránt. Ez az ördögi kör vezet végül az ételfüggőséghez, amely többnyire egyetlen összetevőből álló élelmiszerek fogyasztásával csökkenthető.

Ezek az ételek nem okoznak addikciót

A legkevésbé függőséget okozó élelmiszerek többnyire teljes, feldolgozatlan élelmiszerek. A Michigani Egyetemen elvégzett kutatás szerint ilyen az uborka, a sárgarépa, a bab, az alma, a barna rizs, a brokkoli, a banán, a lazac, a kukorica, az eper, a víz, a keksz, a perec, a csirkemell, a tojás és a dió.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra