Ezt a 6 illemszabályt kell ismerned, ha nem akarod tönkretenni az esküvőt

GettyImages-1285646431
Olvasási idő kb. 4 perc

A májussal az esküvőszezon is kezdetét vette. Ha te is hivatalos vagy legalább egy esküvőre az idén, akkor néhány illemszabályt nem árt figyelembe venni. Ahhoz, hogy ne tedd tönkre az ifjú pár nagy napját, és te is jól érezd magad, a ruha színén és az ülésrenden kívül másra is érdemes figyelni, ha vendégként érkezel.

1. Ne érkezz túl korán!

Egy esküvőre túl korán menni legalább annyira kellemetlen, mint elkésni. Tartsd magad a meghívóban jelzett időponthoz. Ha a vendégvárást külön feltüntették, akkor az már jó támpont, ha rögtön a szertartás és annak helyszíne van megadva, akkor ugyancsak érdemes betartani a pontosságot. Biztos lehetsz benne, hogy a pár és a család sem fog órákkal hamarabb ott állni, 10 perces időintervallum – plusz, mínusz – még belefér neked is.

2. Tudd, hogy miben kell menni

Az egyik legismertebb illemszabály, hogy mit szabad viselni és mit nem. Ha a meghívóban jelezte az ifjú pár, hogy mi a dress code, akkor attól semmiképp ne térj el. Ha nem érkezett ilyen iránymutatás, akkor három színt mindenképp kerülj el: fehér, fekete és piros. Persze, tudjuk azt is, hogy a menyasszonyt nem illik túlöltözni, de érthető, ha mindenki csinos szeretne lenni.

A legfontosabb esküvői illemszabály a ruha színe
A legfontosabb esküvői illemszabály a ruha színeTom Merton / Getty Images Hungary

Ne aggódj, az ara mindig egy más kategória, övé a fénypont, ettől te még tündökölhetsz nyugodtan. Julie Sabatino, a The Stylish Bride esküvői divatstylistja szerint: „Az esküvőn az eleganciával meg kell tisztelni a párt. A megjelenésednek azt kell tükröznie, hogy ez egy különleges nap a te életedben is, ezért veszel részt az esküvőn. Figyelj arra, hogy mi a kérés. Ne akarj hosszú báli ruhás nő lenni, miközben mindenki más koktélruhát visel. Ha nem vagy tisztában a dress code-dal, nyugodtan kérj segítséget a koszorúslányoktól vagy magától a menyasszonytól.”

3. Ne posztolj a közösségi oldalakon a menyasszony előtt

Egy olyan illemszabály, ami 10-12 éve még nem is létezett. Mindenki kezében ott van a telefon, mindenki elkészíti élete képét, de állj! Ne posztolj az ifjú pár előtt! Mivel ez az esemény róluk szól, őket illeti meg a lehetőség, hogy elsőként tudassák a nagyvilággal: összeházasodtak. Tiszteld meg őket azzal, hogy nem bombázod szét a Facebook-, Instagram-faladat, és főleg nem jelölgeted meg őket a képeken, mert biztos, hogy ebben a pár órában nem ezzel akarnak foglalkozni. 

Csak akkor fotózz, amikor lehet
Csak akkor fotózz, amikor lehetTodd Pearson / Getty Images Hungary

4. Ne vigyél magaddal hívatlan plusz egy főt

Gyakori a „plusz egy fő” körüli vita az esküvők kapcsán. Amennyiben időben jelezted a pár felé, hogy viszel vagy nem viszel magaddal pluszvendéget, ehhez illik tartani magadat. Az ünnepi ebéd/vacsora legtöbbször meghatározott ülésrendben zajlik, ha a hívatlan plusz egy fődnek nincs helye, az mindenki számára kínos lehet. Ráadásul abban is biztos lehetsz, hogy ezt sokáig fogod hallgatni a házigazdáktól, tehát hacsak nem vágysz egy felesleges vitára, akkor annyi fővel érkezz, amennyivel előzetesen számoltak veled.

Ha valakinek nincs helye az asztalnál az nagyon kellemetlen
Ha valakinek nincs helye az asztalnál az nagyon kellemetlenTom Merton / Getty Images Hungary

5. Mindig adj teret a fotósnak

Amennyiben a pár profi fotóst fogadott fel, hogy a szertartás és a fogadás során a lehető legtöbb őszinte pillanatot örökítse meg, az nem volt véletlen. Ezeket a pillanatokat tényleg csak egy jó szakember tudja elkapni, így ne bíráld felül. Ne te akarj a legjobb helyen állni, főleg ne állj a fotós útjába. Biztos, hogy a te képed is nagyon jó lesz, de ha mégsem, akkor is tudod: van, aki csinált jobbat, és biztos, hogy majd te is láthatod.

6. Olyan ajándékot vigyél, amit kértek

Manapság már szokás, hogy az ifjú pár egy listát állít össze a vendégeiknek, hogy mire van leginkább szükségük. Még gyakoribb, hogy pénzt kérnek, és ezt jelzik is. Bármelyik verzió van érvényben, nem szerencsés tőle eltérni, hiszen az a cél, hogy örömet okozz, és ha egy kenyérpirítót veszel, miközben az már van nekik legalább három, nem biztos, hogy a pár öröme őszinte lesz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek