Milliókat tartott lázban ennek a nőnek az eltűnése, de nem ezért kell tanulnunk az esetből

GettyImages-1247296116

Amikor Nicola Bulley idén január végén kutyasétáltatás közben eltűnt, önjelölt TikTok-nyomozóktól kezdve gyakorlatilag az egész Egyesült Királyságban mindenkit lázba hozott a nő története. Az eltűnés végére szomorú pontot tett, amikor február 19-én végül rábukkantak testére, történt ugyanakkor ezelőtt valami, amit még sokáig vitatnak, vizsgálnak és kutathatnak.

Reggel még leadta az iskolában két lányát, aztán elindult kutyát sétáltatni. Lenémított telefonnal és kikapcsolt kamerával becsatlakozott egy munkahelyi értekezletbe mobiljáról, de amikor az véget ért, már nem volt nála a készülék. Azt, valamint a kutya pórázát megtalálták egy padon, egy folyó mentén, a 45 éves Nicolának ugyanakkor nyoma veszett.

Az első teória bizonyult helyesnek

Az első feltételezés – mely végül igaznak bizonyult – az volt, hogy Bulley a vízbe esett. A rendőrség nem számolt be arról, mi alapján jutottak erre a hipotézisre, mindenesetre búvárokat is bevontak a keresésbe, akik átfésülték azt a területet, amelyen a legvalószínűbbnek vélték megtalálását. Közben persze zajlott a nyomozás más területeken is: átnéztek egy ingatlant, üres autók után kutattak, analizálták mobiltelefonjának és Fitbitjének adatait. Ezalatt a család közleményt adott ki arról, hogy

két lánya kétségbeesetten várja haza Nicolát, a rendőrség pedig arra figyelmeztetett, hogy senki se spekuláljon azzal kapcsolatosan, mi is történhetett pontosan a nővel.

Az emberek belevetették magukat a rejtély megoldásába: mondvacsinált szakértők és detektívek bombázták a rendőröket teóriákkal és az ügy vélt megoldásaival, két alkalommal pedig intézkedést is szükségessé tett, hogy eltűnésének helyszínén forgattak az önjelölt nyomozók. Közben semmi sem vitt közelebb a rejtély megoldásához, Bulley partnere, Paul Ansell pedig arról beszélt a médiában:

nem hiszi el, hogy a víz mélyén feküdne Nicola teste.

Nicola Bulley telefonjára ezen a padon bukkantak rá eltűnését követően, a nőt gyászolók most itt helyeznek el virágokat emlékére
Nicola Bulley telefonjára ezen a padon bukkantak rá eltűnését követően, a nőt gyászolók most itt helyeznek el virágokat emlékéreChristopher Furlong / Getty Images Hungary

Szokatlan fordulat az eltűnés után majd három héttel

Február 15-én aztán olyan szokatlan esemény történt, amely sokáig nem hagyja majd nyugodni a brit közvéleményt. A rendőrség először azzal kapcsolatosan tett közzé nyilatkozatot, hogy Nicola Bulley-t nagy rizikófaktorú eltűntként tartották számon, majd nemsokára ki is fejtették, mit jelent ez. Beszámoltak arról, hogy a nőnek alkoholproblémái vannak, amelyet a menopauzával kapcsolatos gondjai okoztak. 

Azt is megosztották a közvéleménnyel, hogy eltűnése előtt két héttel a rendőrség az otthonában járt egy bejelentés kapcsán,

amelyről részleteket nem árultak el, csak annyit, hogy a nyomozás még folyamatban van az ügyben.

A parlament tagjai, adatvédelmi szakemberek és egyszerű emberek egyidejűleg hördültek fel, amikor a fenti információk napvilágot láttak. A rendőrség azzal védte magát, meg kellett magyarázniuk, miért tartják az eltűnt nőt magas rizikófaktorú „esetnek”, a család viszont úgy fogalmazott, ezzel az eltűnés helyett Nicola magánélete vált központi témává, pletykák melegágyává. Arról is beszéltek, hogy Bulley eltűnését megelőzően hormonterápiába kezdett menopauzás panaszainak kezelésére, de ezt abbahagyta, mivel fejfájással kellett küszködnie mellékhatásként. Február 19-án aztán találtak egy testet a folyó vizében, másnap pedig a rendőrség Nicola Bulley-ként azonosította azt.

Nem tartották tiszteletben a nő jogait

Martyn Underhill egykori rendőrtiszt, Dorset korábbi rendőrségi és bűnügyi biztosa szerint a lancashire-i rendőrség kommunikációs stratégiája tragikus volt az ügyben.

„Vagy nem beszéltek semmiről, hagyva, hogy a kommunikációs űrt TikTok-nyomozók és foteldetektívek töltsék ki, vagy

sajtótájékoztatót tartottak, és bedobtak egy olyan gránátot, amire senki sem számított.

A kommunikációs stratégiájuk mit sem segített az ügy kezelésében” – vélekedett a szakember, akinek szavait Graham Wettone is megerősítette. Wettone 3 évtizedet töltött a rendőrség kötelékében, és könyvet is írt a rendőri munkáról.

Sokan vélik úgy, hogy a rendőrségnek nem lett volna jogában kiadni Nicola problémáit
Sokan vélik úgy, hogy a rendőrségnek nem lett volna jogában kiadni Nicola problémáitCarolina Conte / EyeEm / Getty Images Hungary

Véleménye szerint a rendőrség még mindig nincsen tisztában azzal, hogyan kezelje a közösségi médiát és a hírek szakadatlan online áramlásának kultúráját. A rendőrség szerinte a kezdeti hírvákuum után úgy érezte, muszáj valami erőset mondania. Ez sikerült – de közel sem megfelelően. A magas rizikójúnak nyilvánítás jelezte, hogy valami van a háttérben – de itt olyan faktorról van szó, amelyről az első pillanattól tudtak. Mégis kiskanállal adagolták az információt az erre éhes közönségnek, miközben az eltűnt nő jogaira fittyet hánytak.

Meg kell tanulni kezelni a közösségi médiát

Az biztos, hogy a modern kori rendőrségnek valahogyan meg kell tanulnia kezelni a TikTikon, YouTube-on és egyéb csatornákon kedvtelésből nyomozgatókat: ezt már Gabby Petito, a tavaly meggyilkolt influenszer eltűnési esete is megmutatta. 

Nicola Bulley egy apró faluban, St Michael’s on Wyre-ben élt, ahol a helyiek ablakán idegenek kukucskáltak be az eltűnést követően,

aminek hatására többen őrző-védő céget bíztak meg otthonuk biztonságának érdekében. Két férfi nekiállt felásni a Wyre folyó, Bulley eltűnésének helyszíne melletti erdőt is: mindez azt bizonyítja, a közvélemény egy része valóban nem hitt a rendőrségnek, és nem gondolta, hogy jó nyomon vannak.

Helyes volt, amit a rendőrök ellenlépésként megtettek? Biztosan nem. Nemcsak személyes, érzékeny adatokat szolgáltattak ki egy eltűntről, hanem ezzel pletykák új áradatát indították el. Az áldozathibáztatás felé vezető utat jelenti az, ahogyan Nicola alkoholproblémáit tálalta a rendőrség, ráadásul mindenféle kontextus nélkül emelték be a menopauzát az ügybe.

Rengetegen emlékeznek meg Nicola Bulley-ről
Rengetegen emlékeznek meg Nicola Bulley-rőlJeff J Mitchell / Getty Images Hungary

És beszélnünk kell a menopauzáról is – de nem így

Azt ugyanis tudjuk, hogy a menopauza valóban sok mindenre képes, és ezalatt nem csak testi tüneteket kell érteni. Sokáig leginkább a hőhullámokról esett szó, amikor a változókorra terelődött a szó, de mára pontosan tudjuk, hogy a mentális egészségre is hatást gyakorolhat a perimenopauza vagy a menopauza maga is. Nicola Bulley esete arra hívja fel a figyelmünket, hogy a menopauza közelébe érkező nők testi és lelki tüneteit ne bagatellizáljuk el, ne legyintsünk azokra, banyakór és egyéb negatív jelzők használatával, hiszen kézzelfogható bizonyítékot kaptunk most arra, mire képes ez az életszakasz.

Ez azonban még mindig nem igazolja azt, amit a lancashire-i rendőrség tett. Nicola elhunytával családja döntése lehetett volna, hogy – akár az alkoholgondok kihagyásával – felhívja-e a közvélemény figyelmét arra, hogy milyen szerepe lehetett ebben az öngyilkossággal végződő eltűnésben a menopauzának. A rendőrök nem hagyták meg ezt a választási jogot, ami hiba volt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra