Ezzel a trükkel lehet megmenteni bármelyik tönkrement burgonyapürét

Sokkal többféleképpen elronthatod a burgonyapürét, mint az elsőre gondolnád, de mi most mindegyik baki kijavítására adunk tippeket.

Érdemes megtanulni a tökéletes burgonyapüré receptjét, mert ez a klassz finomság nemcsak húsokkal, vagy épp rántott zöldségekkel és sült sajttal finom, de néhányan azt is tudjuk, hogy készítés közben/után a fazékból kikanalazva is megér egy pár falatkát. Már ha el nem rontja az ember, és nem kerül egy-egy brutális gasztrohomokszem a gépezetbe. Ha pedig mégis csomós vagy épp sós lett, olvasd tovább, így mindig tudni fogod, hogyan javítsd ki a hibákat. 

A jó burgonyapüré fő hozzávalója a héjában főtt burgonya – így puhítva lesz igazán tökéletes az állaga. Azt még melegen kell pürésítened, majd egy kis vajjal, tejjel és ízesítőkkel összekeverni. Hogyan lehet ezt egyáltalán elrontani? Már mutatjuk is!

Hogyan javítsuk ki a túlságosan folyós burgonyapürét?

Van az úgy, hogy megszalad a tej és leves-bébipapi kombóra kezd emlékeztetni a végeredmény. Mit tehet ilyenkor az ember, ha nem akar egy újabb adag burgonyát főzni? A TheKitchn szakértője szerint leves, vizes burgonyapüré általában azért fordul elő, mert a megfőtt burgonyát nem csepegtették elég jól, vagy túlfőzték. És valóban: ha nem héjában főzöd, több vizet vesz fel, és előfordulhat, hogy kevesebb tej kell majd hozzá, mert a megszokott recepttel csak egy folyékony kulimász lenne a végeredmény. 

Hogyan javíthatsz a helyzeten?

A vizes burgonyapürét kanalazd egy serpenyőbe, és lassú tűzön folyamatosan kevergesd, hogy a felesleges folyadék elpárologjon. Ha a burgonya nagyon vizes, fél teáskanálnyi kukoricakeményítőt vagy instant burgonyapürét is adhatsz hozzá, hogy a kívánt állagúra besűrűsödjön. Nem a legelegánsabb húzás, de ennyi mikrogányolás belefér olyankor, ha épp szorít az idő és a karácsonyi vacsorát kell megmenteni. 

Legközelebb: ha a burgonyát kisebb darabokra vágod és meghámozod előtte, akkor gyorsabban megfő, de túl sok vizet is szívhat magába, ezért a burgonya elkészítésekor állj ellen a késztetésnek. Macerásabb, de jobb a héjában főzős módszer, ha nem akarsz vizes állagú és ízű végeredményt.

A szószok biztosan megmentik, de van esetleg valami más?
A szószok biztosan megmentik, de van esetleg valami más?cislander / Getty Images Hungary

A csomós burgonyapüré javítása

Heti kedvenc cikked szerzője például nagyon szereti, ha a burgonyapüré rusztikusan darabos marad, mert a puha falatkákra egyszerűen jó ráharapni, ráadásul sokkal háziasabb hangulatú lesz a köret így. De ez csakis akkor érvényes, ha a pürében maradt falatka jól át van főve.

Adódhatnak olyan helyzetek, amikor viszonylag kemény darabokra harapsz, ennek az az oka, hogy a burgonyáid vélhetően nem egyforma méretűek voltak a fazékban. Amikor megnézted, hogy puha-e, kiválasztottál egy kisebbet, ám a nagyobb krumplik belseje még nyers volt, így a passzírozás után is kemény darabokban maradt.

A TheKitchn még egy gasztrobűnt hoz fel, ami ugyanezt okozhatja. „Hozzáadtad a burgonyát a már forrásban lévő vízhez ahelyett, hogy a burgonyát és a vizet együtt forraltad volna fel? Ez egyenetlen főzést okozhat, és ha a burgonya nem puhul meg egyenletesen, akkor csomós burgonyapürét kapunk” – írják. 

Hogyan mentsd a menthetőt?

A csomós adagokat kanalazd egy serpenyőbe, és adj hozzá egy kevés  tejterméket – tejszínt vagy épp tejet. Lassú tűzön kevergetve főzd simára, majd pürésítsd újra. (Ha nem szeretnél tejterméket használni, választhatsz zöldség- vagy csirkehúslevest vagy épp valamilyen növényi tejet is.)

Legközelebb: a legnagyobb darabbal csekkold, hogy vajon igazán puha-e a burgonya, és próbálj meg azonos méretűeket választani a főzés előtt. 

Hogyan javítsd ki az elsózott burgonyapürét?

Előfordul, hogy egy kicsit megszalad a só, ha az ember elfelejti, hogy már egyszer tett az ételbe, vagy épp csak egyszer teszi, de mellette sós vajat használ, és a burgonya vizébe is tett már egy keveset.

Mi a megoldás?

Vagy főzz még egypár burgonyát, vagy okosan adj hozzá valamennyi sótlan tejterméket, lehetőleg ne túl folyékonyat, hogy ne leves legyen a végeredmény.  Jó lehet a mascarpone, esetleg egy kis tejföl is. 

Legközelebb: tartsd számon, hányszor sózol, ennél jobb tippje egy szakértőnek sem lehet. 

Hogyan javítsuk ki a ragacsos burgonyapürét?

Azt hitted, gyorsabb lesz a burgonyát a robotgépben vagy turmixgépben pépesíteni, de végül tapétaragasztót készítettél, ami ráadásul a lakásfelújításhoz nem elég ragadós?

Javítás: ez a legnehezebb megoldandó burgonyaprobléma, mert a ragacsos burgonyától tényleg nincs visszaút. A legjobb újat készíteni. Ha mégis adnál neki egy esélyt, egy nagy adag sajttal keverd el, és esetleg tálald szósszal a tetején. A módszer: a reszelt sajtot belekeverjük a burgonyába, és egy tepsibe öntjük, majd megsütjük még több sajttal és ropogós hozzávalókkal, például zöldfűszeres-fokhagymás panko morzsával a tetején. Addig sütjük, amíg a gratin meg nem puhul és aranybarna lesz a teteje, de ezt tényleg nem tőlünk hallottad. 

Legközelebb: sajnos a krumplipürét kézzel kell pürésíteni, de a jó hír, hogy ez még nagy mennyiségben is csak néhány perces feladat, ha a krumpli elég forró. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek