Elon Musk: őrült vagy zseni? Gyereke még a nevét is eldobta magától

GettyImages-1438048810
Olvasási idő kb. 9 perc

Az utóbbi hetekben egyetlen internetező sem kerülhette el, hogy folyamatosan Elon Musk nevébe botoljon: a dél-afrikai üzletember, akit korábban a valódi Vasemberként is emlegettünk, hol családi ügyei, hol pedig a Twitter körüli perpatvar miatt került az érdeklődés középpontjába. A világ leggazdagabb, egyben egyik legkiszámíthatatlanabb emberének portréját igyekszünk most megrajzolni: talán így te is jobban megérted majd excentrikus személyiségét.

Elon Musk útja Dél-Afrikában indult, majd Kanadán keresztül vezetett az Amerikai Egyesült Államokig. Elmondása szerint apja, Erroll Musk a legfiatalabb ember volt, aki valaha mérnöki diplomát szerzett az országban, IQ-ja pedig a zsenik sorába sorolta, de ettől még ne higgyük, hogy a kis Elon ezüstkanállal a szájában született. Apjával ugyanis már rég nem tartja a kapcsolatot, a Rolling Stone-nak egyenesen azt nyilatkozta, a legborzalmasabb ember, aki valaha élt, és minden létező bűnt elkövetett. Tényszerűen annyit tudunk a férfiról, hogy 2018-ban gyermeke született korábbi nevelt lányától.

Összes családtagja sikeres

Maye Musk mind a mai napig gyakran kíséri el Elont nyilvános eseményekre
Maye Musk mind a mai napig gyakran kíséri el Elont nyilvános eseményekrePatricia Schlein/Star Max / Getty Images Hungary

Valószínűleg Elon édesanyja, Maye is osztja fia lesújtó véleményét, mivel 1979-ben, Musk 8 éves korában vált el tőle, bántalmazónak nevezve a kapcsolatukat. Dietetikusként kezdett új életet Kanadában, emellett 15 éves kora óta modellkedik, amivel nem hagyott fel máig sem: 74 évesen is magazinok címlapjára kerül, és könyvet is írt.

Muskéknak Elon mellett két gyermeke született – meglepő, vagy sem, mind a ketten sikeres vállalkozók. Tosca, a család egyetlen lánya a Passionflix alapítója és vezetője: a streamingszolgáltató romantikus filmeket kínál, főként női közönségének. Kimbal Musk szintén üzletember, aki korábban a PayPalba is befektetett, jelenleg pedig a Tesla és a SpaceX igazgatótanácsában is segíti Elon Musk munkáját.

Musk portréjában az egónak nagy szerepe van

Elon Musk nem családi milliókat forgatott be mára jól menő vállalkozásaiba – sőt. Az első cégét azt követően alapította meg, hogy a Stanford Egyetem fizika szakát otthagyta.

A dotkomrobbanás első hullámát kihasználva két céget is gründolt, melyek közül az egyik szolgáltatását valószínűleg már te is használtad: a PayPal nőtt ki belőle,

az elődöt 2002-ben adta el az eBaynek másfél milliárd dollárért. Ezt a pénzt aztán nem elherdálta, hanem két cégbe fektette be, melyek kapcsán nevét igazán ismerjük: a Tesláról és a SpaceX-ről van szó.

Nem voltak első pillanattól sikerre ítélve ezek a vállalkozások, melyek ma már saját területeiken útmutatónak számítanak: többször is a csőd szélén táncoltak. Musk viszont hitt bennük – igaz, akikkel közösen dolgozott rajtuk, azok életét nem mindig könnyítette meg.

„Sosem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy tudja, mit akar holnap csinálni. Nagyon ösztönös” – mondja róla Chris Stokel-Walker újságíró. Egy 2015-ös életrajzban Ashlee Vance „konfrontatív mindentudónak” nevezte, Muskot, hatalmas egóval – valamint ügyetlen táncosnak és félénk szónoknak is. Első felesége szerint képtelen arra, hogy elfogadja a nemet válaszként.

14 éve, a kép készültekor nem sokan tettek volna a SpaceX sikerére: portrénkból kiderül, hogy Muskot nem zavarja a külvilág véleménye
14 éve, a kép készültekor nem sokan tettek volna a SpaceX sikerére: portrénkból kiderül, hogy Muskot nem zavarja a külvilág véleményeDan Tuffs / Getty Images Hungary

„A verseny- és uralomvágy, amely annyira sikeressé tette őt az üzleti életben, nem szűnt meg varázsütésre, amikor hazajött” – mondta róla Justine Musk, aki szerint a férfi azt mondta neki tánc közben az esküvőjükön:

„Én vagyok az alfa-hím ebben a kapcsolatban.”

A munka a hobbija

Muskot igazi munkaalkoholistaként írják le: a Twitter átvételét követően az irodában kezdett élni, és arról is beszélt, hogy gyakorlatilag semmi mással nem foglalkozik, mint munkával. Kilenc gyermek apjaként az emberiség összeomlását fontosabb problémának tartja, mint a globális felmelegedést, a kriptovaluták nagy rajongója, és úgy tűnik, bármihez nyúl, az hatalmas port kavar.

„Ha számba veszed bűneimet, úgy tűnhet, mintha én lennék a legrosszabb ember a Földön. De ha összeveted ezeket azokkal a dolgokkal, amiket jól csináltam, már harmonikusabb a kép” – mondta Musk magáról egy TED-interjúban.

Saját magát egyfajta filantrópnak is tartja, mivel cégein keresztül az emberiség gondjait akarja megoldani

– igaz, ez egészen másféle filantropizmus, mint Jeff Bezosé, az Amazon atyjáé, aki eladományozza vagyonának nagy részét. A hedonista élet ugyanakkor távol áll a világ leggazdagabb emberétől: nincsenek palotaszerű házai, különleges szenvedélyei, tényleg a munkának él – bár arról már beszélt nyilvánosan, hogy a marihuánát nem veti meg.

Asperger-szindrómája nehezítheti a világban való boldogulását

A többségi társadalom számára nehezen értelmezhető megnyilvánulásai mögött Asperger-szindrómája is állhat, mely már diákéveit is megnehezítette. Ez az állapot világszerte 40 millió embert érint, és az autizmus spektrumzavar része, melyről Musk akkor beszélt eddig a legnyíltabban, amikor a Saturday Night Live műsorát vezette.

„Időnként furcsa dolgokat mondok vagy írok le, de ez az Aspergerem része”

– fogalmazott, hozzátéve, ezért is nem intonál úgy, mint mások. Az is valószínű, hogy nehezebb számára az érzelmek vagy akár a beszéd értése, mint azok számára, akik nem élnek együtt ilyen állapottal. Az Asperger-szindrómásokat ugyanakkor a magasan funkcionáló autista emberek közé szokták sorolni, mivel tanulási nehézségek nem társulnak az állapothoz. Az viszont könnyen lehetséges, hogy egy érintett – így Musk – társas kapcsolatai is megsínylik ezt az állapotot.

Elon Musk a Saturday Night Live házigazdájaként
Elon Musk a Saturday Night Live házigazdájakéntNbc / Getty Images Hungary

Elon Musk megismételte volna apja hibáit?

Azt persze nem tudhatjuk, hogy ezért alakult-e nehezen kapcsolata eddigi feleségeivel – két felesége volt, de a másodikat közülük kétszer vette el, összesen négy nőtől született kilenc gyermeke. Justine Musk, Elon Musk első felesége még az egyetemen ismerte meg a későbbi üzletembert, aki aztán Ontarióból az Egyesült Államokba ment befejezni tanulmányait. Ott aztán gyorsan meg is alapította első cégét, majd Justine is követte őt, 2000-ben pedig összeházasodtak. Első közös gyermeküket bölcsőhalál miatt vesztették el tízhetesen, később azonban Justine kettes és hármas ikreket is szült az üzletembernek.

2008-ban aztán elváltak: Justine szerint egészségtelen volt a kapcsolatuk, saját magát „kezdőfeleségnek” nevezte az írónő. Könnyű lenne levonni azt a következtetést, hogy Musk a saját családjában látott hibákat nem kiküszöbölte, hanem maga is elkövette, különösen annak ismeretében, hogy az első házasságából született gyermekei közül egyikük – aki önmagát azóta sem nevezte meg – a közelmúltban nevet változtatott annak érdekében, hogy semmi köze ne legyen biológiai édesapjához.

Négy nőtől kilenc gyermeke született

Talulah Riley lett Musk második, majd válásuk után harmadik felesége is: nem sokkal előző kapcsolatának véget értével kezdett el a brit színésznővel randevúzni az üzletember, majd hathétnyi ismeretség után el is jegyezték egymást.

2010-ben összeházasodtak, 2012-ben elváltak, 2013-ban újra összeházasodtak, 2014-ben Musk ismét válási keresetet nyújtott be, majd vont vissza, végül 2016-ban Tiley kezdeményezte végleges elválásukat.

A turbulens évek ellenére kapcsolatuk jó maradt.

Grimesszal két közös gyermeke is van
Grimesszal két közös gyermeke is vanJason Kempin / Getty Images Hungary

Több házasságot nem kötött már az üzletember: 2017–2018-ban Amber Hearddel randevúzott, így még Heard Johnny Depp-pel szemben indított perében is tanú lett, és egyesek szerint ő az apja Heard béranyától született gyermekének. Akiknek azonban biztosan ő az édesapja, azok Grimes kanadai énekesnő gyermekei: X Æ A-Xii és Exa Dark Sideræl Musk. Második gyermekük béranya bevonásával született – nagyjából akkor, amikor az üzletembernek újabb ikrei is születtek egyik cégének, a Neuralinknek vezérigazgatójával, Shivon Zilisszel közösen.

Lehet itt több is, mint Asperger

Jack Shafer, a Politico újságírója ugyanakkor úgy gondolja, a „szimpla” Aspergernél sokkal több áll Elon Musk tettei mögött. Szerinte igencsak úgy tűnik, hogy a hisztrionikus személyiségzavar tüneteit is mutatja. „A HPD-sek általában elbűvölőek és élénkek, gyakran a flörtölés és az izgatottság határán mozognak. (…) Musk szaporodási hajlama összhangban van a rendellenességben szenvedők kiszámíthatatlan és változékony viselkedésével” – írta akkor, amikor Elon Musk éppen az ukrajnai konfliktust akarta megoldani a Twitteren egy, az ukránokat meglehetősen sértő javaslattal. Shafer szerint Musk mentális állapota kicsit kicsúszott a kontroll alól azzal, amikor

állítólag Vlagyimir Putyinnal vitatta meg, hogyan köszönthetne ismét be a béke Ukrajnába.

(Musk tagadja, hogy ilyen beszélgetés valóban lezajlott volna.)

A Twitter teljhatalmú ura a legújabb pozíciója
A Twitter teljhatalmú ura a legújabb pozíciójaNurPhoto / Getty Images Hungary

Elon Musk magánemberként és közszereplőként nagyon megosztó. Üzletemberként sikeres, ám legalább ugyanilyen megosztó: a Starlink műholdjain előbb internetet szolgáltatott ingyen Ukrajnának, majd problémázni kezdett annak költségei miatt, a Twittert megvette, majd az alkalmazottak felét kirúgta, sokakat úgy, hogy a vállalati rendszerbe való belépéskor szembesültek azzalnincs már hozzáférésük. A Twitteren közölte legalább egy alkalmazottal, hogy nézeteltérésük miatt neki is távoznia kell, és kimondottan túlórát követel minden alkalmazottól –

miközben fontos döntések előtt egyszerűen bezáratja az irodákat, hogy nehezebben beszélhessenek egymással dolgozói.

A Marvel-univerzum Tony Starkja már egészen joviális nagypapának tűnik Musk mellett, akinek valódi örökségéről a jövő dönt majd. Nagyszabású célok megvalósítójának is tartják, de sokan lehetnek olyanok is, akik egyszerűen kegyetlen szociopatának titulálják. Hogy az igazság hol van, néha úgy tűnik, csak attól függ, épp milyen céget vásárol meg.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek