Ezek az állatok fogták el a bűnözőket az ókori Egyiptomban

GettyImages-152201106
Olvasási idő kb. 4 perc

Történelmi bizonyítékok, egyebek között hieroglifák és különféle művészeti alkotások olyan jeleneteket ábrázolnak, amelyek azt bizonyítják, hogy pórázra kötött páviánokat alkalmaztak az ókori egyiptomiak a bűnözők elfogására.

Az ókori egyiptomiak különös módon tisztelték a páviánokat. Nem véletlen, hogy ezek a bosszantó főemlősök a művészetben és vallásban számos festményen, domborművön, szobron és ékszeren megjelennek visszatérő motívumként az ókori birodalom mintegy 3000 éves történetében.

Istenként tisztelt állatok

Az ókori egyiptomiak híresek voltak az állatok imádatáról, és ezek egyike a pávián volt. Mitológiájukban a páviánok leginkább Thothoz, a bölcsesség istenéhez fűződő kapcsolatukról ismertek. A páviánoknak a mitológiában betöltött szerepük mellett az ókori Egyiptom társadalmában is volt helyük, az állatok mumifikálódott maradványai alapján az is ismeretes számunkra, hogy házi kedvencként tartották őket. 

Az állatokat különös becsben tartották az egyiptomiak, még a rendőrök munkáját is páviánok segítették
Az állatokat különös becsben tartották az egyiptomiak, még a rendőrök munkáját is páviánok segítettékAlvin Nirenberg / 500px / Getty Images Hungary

Ezenkívül az egyiptomi művészet számos alkotása bizonyítja, hogy a páviánok különféle emberi tevékenységekben is részt vettek, beleértve a táncot és a hangszeren való játékot, a gyümölcsszedést, a bor- és sörfőzést, sőt még bűnözők elfogását is.

Kutya helyett páviánok segítették a rendfenntartást

A nagy becsben tartott és különösképpen tisztelt páviánokat igen szokatlan feladattal is ellátták az ókori egyiptomiak. Az egyik legmeglepőbb funkciójuk szerint rendőrállatként is tevékenykedtek ezek az óvilági majmok. Erről tanúskodik az egyiptomi műalkotások egyik klasszikus darabja, amely megdöbbentő módon azt ábrázolja, ahogyan a hatóságok egy páviánt szabadítanak rá egy piaci tolvajra, miközben a bűnöző azért könyörög, hogy hívják le róla az állatot, ami megharapja a lábát. 

Egy korabeli művészeti alkotás igazolja, hogy ezek az állatok hatékony segítői voltak a rendőröknek
Egy korabeli művészeti alkotás igazolja, hogy ezek az állatok hatékony segítői voltak a rendőröknekWerner Forman / Getty Images Hungary

Egyebek között a sírfalakon fellelhető rajzos alkotások szerint az intelligens főemlősöket vélhetően az egyiptomi hatóság emberei képezték ki, és használták a bűnözők elfogására, hasonlóan ahhoz, ahogyan ma a rendőrök munkáját segítő kutyák dolgoznak. 

A fennmaradt részletes művészeti alkotások szerint a páviánokat pórázon vezették az egyiptomi rend őrei, akiknek a bűnözők elfogása volt a feladata. Ezek az ábrázolások arról tanúskodnak, hogy az ókori egyiptomiak hogyan gondoskodtak a törvény és a rend fenntartásáról, és ennek érdekében milyen hatékony módszereket alkalmaztak. 

Emberi tulajdonságokkal felruházott főemlősök

A páviánok ókori egyiptomi bűnüldözésben való alkalmazását alátámasztó példaértékű bizonyítékot találunk Tepemankh alacsony domborművén, amely az i. e. 2498 és 2345 közötti időszakból származik.

Tepemankh mészkőből készült domborműve az egyiptomi civilizáció egyik ránk maradt darabja
Tepemankh mészkőből készült domborműve az egyiptomi civilizáció egyik ránk maradt darabjaDea / G. Dagli Orti / Getty Images Hungary

Ez a részletes dombormű, amely ma a kairói Egyiptomi Múzeumban található, a mindennapi élet egy pillanatát örökíti meg, és a szakkarai nekropoliszban található Tepemankh sírjának falán maradt fenn. A domborművön ábrázolt jelenet egyszerre drámai és sokatmondó. Egy meztelen férfit, feltehetően egy bűnözőt egy nagy pávián szorosan megragadja a lábánál fogva. A férfi a bal karjával próbálja elhárítani a páviánt, ami az állat vadságára és erejére utaló gesztus. Mögöttük egy másik férfi áll, rövid pólószerű öltözéket visel, egyik kezében korbácsot tart, ami a tekintélyét jelzi. Másik kezével egy nőstény páviánt vezet, aki egy csecsemőt visz, ami arra utal, hogy a páviánokat emberi tulajdonságokkal ruházták fel az ókori egyiptomiak. 

A Colosseum szinte mindent tudott, amire egy mai, modern stadion is képes. Ha szeretnéd tudni, hogy a létesítmény milyen modern épületekre jellemző tulajdonságokkal rendelkezett, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek