Íme néhány gyors és egyszerű ebédötlet Michelin-csillagos szakácsoktól

GettyImages-1152168300

A paprikás csirkével sincs baj, hát még a rántott hússal, sőt, a tegnapról maradt csirkesültből készült wrappal sem, ha épp egy gyors ebédről van szó, de azért mi szeretjük tudni, mit esznek azok délben, akiknek az a munkájuk, hogy a legfinomabb fogásokat dobják össze. Éppen ezért jártunk utána annak, vajon mit készítenek a Michelin-csillagos séfek a legszívesebben, ha éppen otthon ebédelnek.

Ahogy az Insider összeállításából kiderül: a profi séf is csak ember, aki szeret gyorsan nagyon finomat enni, jó megúszósan. Ehhez néha nagyon fenszi, különleges alapanyagok kellenek, máskor csak egy-egy szokatlan fűszer dobja fel a fogásokat. Abban mindegyik nyilatkozó véleménye közös: ha otthon ebédelnek, sosem rendelnek pizzát és nem bontanak fel fagyasztott ételeket. És hogy mit esznek ezek helyett? Már mutatjuk is. 

Készítsd el a szokásos omlettet Thaiföld ízeivel!

Beverly Kim, aki férjével vezet éttermet Chicagóban, elmondta az Insidernek, hogy rendszeresen készít thai omlettet, amikor otthon kell főznie.

„Ha dolgozó anya vagy, akkor általában valami finomra vágysz, de nagyon gyorsan – mondja. – Három 10 évnél fiatalabb gyerekem van, ezért nagyon hatékonynak kell lennem” – fűzte hozzá. 

Kim szerint a thai omlett legfontosabb része a fűszerezés. Az autentikus íz érdekében a tojásokhoz kever némi thai szójaszószt, thai osztrigaszószt és halmártást.

„Bármilyen zöldséget hozzáadhatsz ehhez a keverékhez. Koriander vagy mogyoróhagyma is remek hozzá, de káposztával, hagymával, paradicsommal, kukoricával is csináltam már. A tetejére egy kevés lime-ot vagy darált csilit adhatunk, hogy szinte felrobbanjanak az ízek és ne legyen unalmas” – sorolta, és hozzátette, az a legjobb, ha a thai omlettet jázminrizzsel tálaljuk, egy kis zöld curryvel az oldalán. 

Ez a lazacrillette nagy mennyiségben is kiválóan működik

Tökéletes, gyors ebéd, amint elkészíthetünk vasárnap este, és rájárhatunk akár egész héten – állítja Tom Aikens, a londoni Muse séfje és alapítója. 

Mindenképp győződj meg arról, hogy az étel minden összetevője szobahőmérsékletű legyen, különben a keverék szétválhat és nem lesz elég homogén. Először fűszerezett zöldségfélékben párold a lazacot, amíg a közepén rózsaszínű nem lesz. Hagyd kihűlni, majd szedd a halat apró darabokra – szól a szakács utasítása. 

A recept mindössze ennyi: dolgozz össze néhány szelet füstölt lazacot majonézzel, citromhéjjal és a levével, mielőtt hozzáadnád a párolt lazacot. Ezek után keverj bele apróra vágott metélőhagymát és kaprot, valamint sót és borsot.

A rillette befejezéséhez tisztíts meg egy adag olvasztott vajat, hűtsd le szobahőmérsékletűre, és öntsd a tetejére. Ezután tedd a keveréket egy kisebb tálban a hűtőszekrénybe, amíg kissé össze nem áll.

Néha a legegyszerűbb fogás a legfinomabb.
Néha a legegyszerűbb fogás a legfinomabb.ImagingStocker / Getty Images Hungary

Adj ízes csavart a szokásos csirkesalátának egy szezámos vinaigrette hozzáadásával!

A chicagói séf, Andrew Zimmerman a kérdésre válaszolva elmondta, hogy imádja összedobni ezt a gyors öntetet és hozzáadni kedvenc csirkesalátájához. A séf enyhén sós vízben posírozza csirkemellet, majd felaprítja a csirkehúst, aztán szezámmagos vinaigrette-et kékszít némi fokhagymával és gyömbérrel, valamint egy kis csipetnyi balzsamecettel, ha épp ahhoz van kedve. 

Zimmerman általában római salátát használ, mert szerinte jól illik a vinaigrette-hez, és remek a roppanása. 

Az ember sok mindent hozzáadhat, például vékonyra vágott retket, apróra szeletelt zellert, sárgarépát, még akár nyers brokkolit is

– tette hozzá a séf, aki szerint ez egy nagyon ízletes ebéd, amelyet kifejezetten gyorsan el lehet készíteni. 

A tálalás sem mindegy.
A tálalás sem mindegy.Olga Moreira / Getty Images Hungary

A katalán paradicsomos kenyér Spanyolországba repít mindössze négy egyszerű hozzávaló segítségével

„Ez egy nagyon egyszerű, rusztikus szendvics, amelyet bárki, akár gyakorlat nélkül is elkészíthet. Csak annyit kell tennie, hogy fog egy jó kenyeret, arra mehet egy kis fokhagyma, paradicsom és egy kis pácolt sonka” – mondta el Zimmerman, aki csakis kovásszal készült kenyeret használ ehhez a fogáshoz, amit egy gerezd megtisztított fokhagymával bedörzsöl, „éppen annyira, hogy beillatosítsa”. 

Ezután egy nagy, érett, édes paradicsomot vág félbe, és azt is alaposan a pirítósra dörzsöli, majd a végén néhány vékony jamón ibérico sonkaszelettel vagy serrano sonkával dobja fel a szendvicset.

„Nagyon egyszerű és remek ebéd – mondja a szkács. – Egyike azoknak a fogásoknak, ahol az összetevők remek minősége miatt kevés munkával is készíthetsz valami finomat.” 

Amint a hőmérséklet csökkenni kezd, nem tévedhetsz egy remek tál ramennel

Brad Carter, az angliai birminghami Moseley Carters séfje nagyon szereti a rament, mert sokoldalú ebédötleteket adhat, és igazán szárnyalhat a fantázia vele. 

Carter általában csak benéz a hűtőjébe, hogy inspirációt szerezzen, és nem feszül rá nagyon arra, hogy pontos receptet kövessen. Gyakran marhahúst használ, máskor akár egy megmaradt sült kacsát is beledob, ha éppen akad belőle otthon. 

„Tojásból és zöldségből is valamilyen formában mindig kerül bele. Szerintem isteni benne a mungóbabcsíra és bármi, ami jó roppanós és ízes lesz a végén” – teszi hozzá. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra