A stílus soha nem megy ki a divatból

Olvasási idő kb. 3 perc

Van, ami új, trendi és divatos, és van, ami régi, mégis menő. Ami ma szupertrendi, az nemsokára idejétmúlt lesz, viszont ami stílusos, az minden divatirányzat mellett örök, megállja a helyét. Megmutatjuk, hogy érdemes kombinálni a divatosat a stílusossal - és egyáltalán, mi divatos és mi stílusos.

„A divat változik, a stílus örök”- így fogalmazta meg annak idején Coco Chanel nagyon frappánsan. Ő elég sok mindent tudott frappánsan megfogalmazni, például a modern nőt is újradefiniálta. 

A Chanel kosztümök (letisztult színek és formák, jellegzetes textil, szövés, szabások, gyöngysorok) például csak ritkán vannak benne az aktuális trendekben, egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy adott szezon éppen divatos darabjai között megtaláljuk őket a boltokban. Ugyanakkor ha valaki e mentén az esztétika mentén öltözik fel, ízlésesen választva ki a hozzáillő kiegészítőket, az valószínűleg stílusos összhatást fog elérni.

Stílusos az, aki valamilyen jellegzetes karakterisztika mentén harmonikusan, egymáshoz illő darabokból állítja össze ruhatárát, vagy aktuális megjelenését.

A stílus minidig önazonos.
A stílus minidig önazonos.Christian Vierig / Getty Images Hungary

Stílusosak lehetünk olyan öltözékben is, amelynek darabjai nem az aktuális trend szerintiek. 

A stílus jellegzetessége, hogy sajátos, jellemző, egyéni és nem időszakos

A stílus figyel a jelenre és a múltra is. Követhet egy korábban nagyon trendi divatirányzatot is, legyen az punk, ’80-as évek, romantikus vintage, esetleg gótikus, netán business, hippi, vagy éppen sportos vonal. 

Egy harmonikus outfit mindig stílusos marad
Egy harmonikus outfit mindig stílusos maradChristian Vierig / Getty Images Hungary

A stílusos megjelenés lényege, hogy önazonos, viselője egyéniségét hűen tükrözi, harmónia érződik a személyiség és az egyes darabok között éppúgy, mint a viselet és annak kiegészítői között.

Ha stílusról beszélünk, nem a személyiség igazodik a felkapott márkákhoz, öltözékekhez, kellékekhez. Éppen ellenkezőleg: a személyiség az irányadó, a meghatározó, ez az, ami átitatja a teljes megjelenést tetőtől talpig, ez biztosítja az egyes elemek közti összetartó erőt. Mindez pedig független a kifutók, a magazinok, vagy a kirakatok által sugallt tendenciáktól. Amit ezek a fórumok árasztanak felénk, az sokkal inkább a divat.

Ami ma divatos, vajon holnap is az lesz?
Ami ma divatos, vajon holnap is az lesz?Edward Berthelot / Getty Images Hungary

Nézzük, mi a divat a Larousse enciklopédia szerint. "Az élet külső formáit, a viselkedés, de különösen az öltözködés módját irányító és koronként változó szokás. Valakinek, valaminek az időhöz kötött közkedveltsége, felkapott volta". Vagyis mindenképpen múló. A klasszikus női divat kézikönyvében, Az örök nő című kötetben ez áll: 

„A divat nem szentírás, hanem ajánlat, amelyből kiválasztható, mi az, ami illik az egyéniségünkhöz, mi az, ami tetszik, és miben érezzük jól magunkat.”

A jelen aktuális, divatos ruhadarabjai, kiegészítői teszik frissé, naprakésszé ruhatárunkat, segítenek, hogy az ne legyen elavult vagy unalmas. A múlt adja a mindig klasszikus, időtálló, megbízható alapot gardróbunkból, amelyre támaszkodhatunk - vallja Claudia Piras és Bernhard Roetzel, Az örök nő stílusról írt bevezetőjében.

Valóban: a legajánlatosabb, ha megjelenésünkben ízlésesen, egyéniségünknek megfelelően és harmonikusan igyekszünk ötvözni jelent és múltat, trendit és klasszikusat, és ha ez jól sikerül, egyszerre leszünk divatosak és stílusosak.

Molnár-Zolnay Fruzsina

Az Ez kell a Nőnek stílustanácsadója, a Dívány szakértője.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek