Ez a teszt még jól fog jönni egyszer: így lesz tökéletes a cukormáz

Nemcsak télen, de családi ünnepek közeledtével és vendégek érkezése előtt is aktuális lehet a kérdés: vajon melyik a legegyszerűbb módszer a tökéletes cukormázhoz? Erre az értékes infóra sem kell már sokat várnod, szerencsére akadt, aki letesztelte és meg is osztotta velünk a tapasztalatait.

A TheKitchn tesztelői ezúttal a kezdők számára is remek, legegyszerűbb módszert keresték. Hat receptet próbáltak a tökéletes cukorbevonat felkutatására, és meg is találták a legjobbat.

Az egész móka azzal kezdődik, hogy egy nagy adag royal icingot, vagyis hagyományos cukormázat kell készíteni. Ehhez nem kell más, csak 2 db nagyobb tojásfehérje, 2 teáskanál citromlé és 330 gramm átszitált porcukor. Nagyjából 8-10 perc alatt a robotgép készre keveri az összes alkotóelemet, a nehéz feladat nem is összedobni, hanem úgy a vaníliás, csokis vagy mézes kekszekre felvinni, hogy egyenletes, vékony és igazán profinak látszó legyen. 

A teszt során az alap minden esetben egyszerű vajas linzer volt, amit hagytak teljesen hidegre hűlni. Lássuk a legrosszabb és a legjobb módszereket!

#6 Mártás és lehúzás

Az utolsó helyezett módszer arra szolgáltatott bizonyítékot, hogy a cukormáz egyenetlen lesz, ha csak megmártjuk a sütik tetejét, és a felesleget valamin lehúzva közvetlenül áthelyezzük őket egy hűtőrácsra.

Hihetetlenül precíznek kell lenned, ellenkező esetben a máz vagy vastag, vagy foltokban vékony marad akkor is, ha valamivel menet közben lehúzod a fölösleget. Néhány süti eltört a művelet közben, ami így megérdemelten kapta meg az utolsó helyet. 

Nem csak karácsonykor jön jól az infó.
Nem csak karácsonykor jön jól az infó.Ryan Benyi Photography / Getty Images Hungary

#5 Üvegből kinyomva

Elméletileg van értelme: tölts meg a mázzal egy kis adagoló eszközt, ami lehet üveg vagy műanyag, és az elvékonyodó végekkel ügyesen adagolhatod majd a cuccot. Álmodban. Az egész maszatos módszer arra volt jó, hogy kiderüljön, mennyi minden múlik a máz állagán. Ha túl folyékony, ömlik mindenfelé, ha sűrűbb, ki sem jön az üvegből. Felejtős, ez a módszer nem éri meg a rengeteg mosogatást.

#4 Mártás, csepegtetés, fordítás

Ahogy a neve is mutatja, mindegyik sütit viszonylag vékony mázba mártják, a tál felett tartják, amíg a csöpögés meg nem áll, majd a sütit a rácsra helyezve dermesztik meg a mázat. Ha a máz állaga éppen tökéletes ehhez a módszerhez, akkor gyönyörűen sík felület képződik anélkül, hogy lefolyna a süti oldaláról. Minden más esetben vagy egyenetlen lesz, vagy lefolyik. Nem éppen egy bombabiztos megoldás. 

Ez egy jó alap a hagyományos és színes mázakhoz.
Ez egy jó alap a hagyományos és színes mázakhoz.Dougal Waters / Getty Images Hungary

#3 Sütiszaggatóval rásegítve

Tedd a sütiszaggatót az elkészült sütik tetejére, és használd sablonként. Sokkal izgalmasabb és kreatívabb lehet a végeredmény, annyi kiegészítéssel, hogy időbe telik, amíg megszárad egy-egy darab, így kifejezetten eszköz- és időigényes a móka. Az eredmények nem lettek olyan tökéletesek, mint a nyerő módszer, de elég szép sütik jöttek ki belőle.

#2 Egyszerű zacskóba töltve, egyféle állagban

A mázat zacskóba töltötték és felvitték a sütikre. 

Ez a módszer nem valami működőképes a finom részletek megrajzolásához és a tökéletes szélű sütemények készítéséhez, ám gyerekekkel, bulikban remek lehet, mert ez a legjobb módja a nem tökéletes sütik készítésének – vallják a tesztelők.

#1 Zacsis módszer kissé precízebben

A profik módszere (és egyben a győztes tipp) kétféle mázat igényel: egy sűrűbbet a szélek létrehozásához, és egy vékonyabbat a megszilárdult szélek közötti rész kitöltéséhez. Kezdd a sűrűbbel, majd hagyd néhány percig száradni a szegélyt, végül töltsd ki a közepét a hígabb anyaggal. 

A két hab elkészítése és a lépések közötti várakozás egy kicsit több időt vesz igénybe, de a folyamat nem nehéz. Készíts egy szokásos adagot a mázból, majd az egyik felét sűrítsd be egy kevés porcukorral, a másikat pedig vízzel vagy citromlével hígítsd egy kicsit. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra