Innen kapták nevüket kedvenc csokijaid: ismerd meg a Mars, a Twix vagy a Snickers sztoriját

GettyImages-1389479822
Kálmán Szonja

Kedvenc csokoládéd neve mögött érdekes sztorik is állhatnak: ismerd meg az eredettörténeteket.

Ha szívesen majszolsz Twixet, Marsot vagy Snickerst, talán előfordult már, hogy kíváncsi lettél arra is, vajon miért éppen úgy hívják az édességet, ahogy: utánajártunk kedvenc csokoládémárkáid eredetének.

A Twix neve eredetileg más volt

A roppanós, kekszes-karamelles duót méltán kedveljük: egyesíti a kekszek és a csokoládék vonzó tulajdonságait, ráadásul könnyűszerrel oszthatjuk meg valakivel még akkor is, ha csak egy csomaggal van nálunk.

Erre utal neve is, melyet egyesek a „twin biscuit stix”, azaz kekszrudacska-ikrek szókapcsolatból eredeztetnek.

Most legalábbis már erre utal: eredetileg ugyanis csak az európai piacokon lehetett megvásárolni, és egészen másként, Raidernek hívták. (Ez fontos motívumként szerepelt a Sötétség című, időutazásos Netflix-sorozatban.)

A csokoládék nevének eredete néha egészen bonyolult is lehet
A csokoládék nevének eredete néha egészen bonyolult is lehetJeff Greenberg / Getty Images Hungary

A kilencvenes évek elején ugyanakkor az amerikai piacokat is bevette az édesség, amivel párhuzamosan új nevet is adtak annak, arra gondolva, hogy ez Európában is fellendítheti majd az eladásokat. Az öreg kontinensen ugyanakkor vegyes volt a fogadtatása, végül a kétezres évek elejére nagyjából mindenki megbékélt azzal, hogy Twix az új márkanév.

A Milky Way a malátás tejnek köszönheti nevét

Franklin Clarence Mars, a Mars Confenctionary Company első embere nem a világűrre gondolva alkotta meg csokoládéjának márkanevét: egy, a csokoládéfajta bevezetésének idejében, 1923 környékén népszerű ital, a malátás tej adta az inspirációt a csokoládéhoz. Kezdetben a magas malátás tejtartalommal népszerűsítették a Milky Wayt, mely már az első eladási évében is igen szépen teljesített, 800 ezer darabot adtak el belőle 1924-ben! Ebben szerepe lehetett annak is, hogy súlya nagyobb volt valamivel, mint az akkor átlagos csokoládészeleteké: a népszerű Hershey’s csoki súlyának épp a duplája volt egy Milky Wayé.

Mars – a minta a Milky Way volt

Frank C. Mars fia, Forrest Mars alkotta meg az apa vállalatának nevére keresztelt édességet, amelyet Angliában fejlesztett ki, és vállaltan a Milky Way lebegett szeme előtt, miközben kialakította annak ízvilágát. Azt azonban nem tudjuk, hogy miért éppen a Mars nevet adta neki. Amennyiben apja vállalatának sikere volt az inspiráció, azt is meg tudjuk érteni.

Érdekesség, hogy az eredeti brit verzió nugátot és karamellt tartalmazott csokoládéval leöntve, míg az amerikai változat a nugát mellett földimogyoróval készült.

 A karamellt ehhez a recepthez csak később adták hozzá.

Csokoládé vagy ló? Ez a Snickers

A máig családi tulajdonban álló Mars-gyár terméke a Snickers is, amelyet 1930-ban vezettek be a piacra. Ez a csokoládé is az első termékeik közé tartozik, melynek sikere lehetővé tette, hogy azzá a vállalatóriássá fejlődjön a cég, amelyként ma ismerjük.

A nevek időnként változhattak, de a receptúrákat nem sokat módosították
A nevek időnként változhattak, de a receptúrákat nem sokat módosítottákJenny Dettrick / Getty Images Hungary

A név eredetét pontosan ismerjük: Frank és Ethel, a házaspár a cég mögött, rajongott Tennesseeért, ahol vásároltak egy farmot is, melyen elkezdtek lovakat tenyészteni. Ethel kedvence a Snickers nevet viselő versenyló volt, aki azonban korai halált halt, emlékét viszont őrzi a róla elnevezett édesség. Európában ugyanakkor ennek is más volt a neve eredetileg, mint ma – Marathon néven értékesítették, mivel arra gondoltak, a sportolóknak tud hosszan energiát biztosítani egy szelet elfogyasztása. Nem meglepő módon az atléták ugyanakkor a kevésbé cukros megoldásokat választották, így a Marathon név elmaradt.

Karibi finomság: a Bounty

Nem meglepő, de még egy Mars-terméknek sikerült nagyon nagy népszerűséget elérnie. A Bounty kókuszosan friss belsőt ötvöz krémes csokoládéval, de nem ismerjük pontosan nevének eredetét.

Kit Kat: klubról kapta nevét

Talán meglepő, de Christopher Catling ismert irodalmi és politikai klubjáról kapta nevét ez a négy csokoládéval borított ostyacsíkra törhető édesség: Catling a 17. században saját piteboltjában működtette a klubot, melynek emlékét a finomság neve őrzi. A Nestlé gyártotta édesség is világszerte ismert, és a legváltozatosabb ízekben kapható mindenfelé.

Ha izgalmasnak találtad a csokinevek eredetét, ajánljuk üdítőnevek eredetét feldolgozó cikkünket is – a kólától a Fantáig sok érdekességről olvashatsz benne!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra