Ezeket a szabályokat kell betartani, ha Csernobilban szervezett túrán veszel részt

GettyImages-1060912238
Olvasási idő kb. 6 perc

Noha több ezer évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az atomkatasztrófa sújtotta Csernobil és környéke minden óvintézkedés nélkül megközelíthető legyen, vannak turisták, akiknek a legnagyobb álma teljesülne azzal, ha betehetnék a lábukat a területre. De vajon mennyire biztonságos?

Nemcsak tudósokat, hanem kalandokat imádó civileket is vonz a közel negyven éve, 1986. április 26-án történt, minden idők legsúlyosabb nukleáris balesetének helyszíne. Bármennyire is izgalmas a csernobili atomerőmű és környéke, odautazni még most is kockázatos. Andrew Helling a saját utazási oldalán gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Nem lehetetlen Csernobil látogatása

Noha a még meglévő radioaktivitás tisztázatlanná teszi Csernobil biztonságának kérdését, a terület látogatása már nem lehetetlen, de csakis akkor, ha az odautazók betartják a legmagasabb szintű biztonsági óvintézkedéseket. Még mindig szigorúan ellenőrzik azokat, akik az észak-ukrajnai Csernobil elzárt zónájába lépnek, és bár a helyszín továbbra is radioaktív, a New York Times szerint a sugárzási szint az egészséges tartományon belül van. Ennek ellenére a legnagyobb veszélyt mégiscsak a sugárzás és a régióban zajló katonai konfliktusok jelentik.

A nukleáris katasztrófa sújtotta régióban még mindig a sugárzás az egyik legnagyobb veszély
A nukleáris katasztrófa sújtotta régióban még mindig a sugárzás az egyik legnagyobb veszélyNadiia Borodai / Getty Images Hungary

További veszélyek

A hátrahagyott, igencsak rossz állapotban lévő épületekről sem szabad megfeledkeznünk, amelyeket ember keze azóta nem gondozott, mióta eltűnt az élet a környékről.

Egy esetleges csernobili túra során nemcsak a romos házak és a törött ablakszilánkok veszélyesek, hanem a fedél nélkül hagyott csatornák is, amelyekbe észrevétlenül bele lehet lépni.

Bűnözőktől nem kell tartani

Sok más potenciálisan kockázatos helyszínnel ellentétben Csernobilban attól az egytől nem kell félnie a turistáknak, hogy bűnözők prédájává válnak. Korábban a televíziókészülékeket, műtárgyakat és más potenciálisan fertőzött értékeket eltolvajló fosztogatók okoztak gondot, de mára már nemigen találkozni velük sem a területen – köszönhetően a megerősített rendőri egységeknek és a 2007-es büntetőjogi szankciók szigorításának.

Egy szó, mint száz: hacsak az nem számít bűnözésnek, hogy a település öregjei a figyelmeztetések ellenére visszatértek egykori otthonaikba, tényleg nemigen kell tartani semmilyen erőszakos bűncselekménytől.

Hiába nincs bűnözés, az odalátogatóknak azt tanácsolják, a legegyszerűbb és legbiztonságosabb, ha hivatalos túrát foglalnak a zárt zónába.

Virágzik az orvvadászat

Fontos azonban szót ejteni az orvvadászatról, amely azóta éli fénykorát, amióta a környéken a természet is virágzásnak indult. A katasztrófa sújtotta régióban mindenütt újra sűrű a növényzet, és a sugárfertőzött terület grizzly medvék, farkasok, hiúzok, csaknem kihaltnak hitt vadlovak, bivalyok, szarvasok, hódok, rókák, vaddisznók, mosómedvék és kutyák új otthona lett, emellett pedig még több mint 200 madárfaj alakított ki saját ökoszisztémát. 

A sugárfertőzött terület eltűntnek hitt vadlovak otthona lett
A sugárfertőzött terület eltűntnek hitt vadlovak otthona lettAnton Petrus / Getty Images Hungary

Ahol a legmagasabb a sugárzás

Csernobilban egy hatalmas, nem sokkal a robbanás után kijelölt, elzárt zóna található, Európában továbbra is ez a legnagyobb korlátozás alá vont terület, amely minden irányban több mint 30 kilométer hosszan húzódik. A zárt zónán belül van egy másik is, egy közel 10 kilométeres, négyzet alakú terület, amely a legveszélyesebb sugárzási szintet jelenti a városban.

Ebbe a zónába magas fokozatú biztonsági engedély nélkül lehetetlen belépni.

Fontos megemlíteni az úgynevezett forró pontokat is, amelyeken még mindig meglehetősen magas a radioaktív sugárzás. Ilyenek például a repülőgépek, autók vagy az elhagyott tárgyak, a Vörös-erdő, valamint az ikonikus vidámpark. 

Forró pontnak számít az elhagyatott vidámpark területe is, ahol még mindig magas a radioaktív sugárzás
Forró pontnak számít az elhagyatott vidámpark területe is, ahol még mindig magas a radioaktív sugárzásby Edward Neyburg / Getty Images Hungary

Amit tilos Csernobilban

A sugárzási kockázat figyelembevétele továbbra is alapvető fontosságú egy csernobili látogatás során. A túravezetők mindig hangsúlyozzák, hogy aki a világ egyik legveszélyesebb helyére látogat, semmiképp se térjen le a kijelölt útról, a talajban megnövekedett sugárzásveszély miatt ne üljön a földre és ne támaszkodjon neki semminek, majd a kirándulás után alaposan és gyakran mosson kezet.

A túravezetők óva intenek a szem vagy a száj érintésétől, a szabadtéri evés-ivástól, valamint attól, hogy a területen valaki alkoholt, kábítószert vagy fegyvert használjon.

Öltözködési szabályok

A csernobili öltözködési szabályzat azt javasolja, hogy a látogatók a testük minél nagyobb részét fedjék el, vagyis ehhez a túrához a legoptimálisabb öltözet a hosszú ujjú felső hosszú nadrággal és zárt cipővel. Jótanácsként a szakértők elmondják, hogy a kirándulás résztvevői szerezzenek be egy személyes sugárzásdózis-mérőt, amely nemcsak mutatja, hanem rögzíti is a sugárzási szintet, hogy majd az utazás végén összeállítsa a turista átfogó sugárzási dózisát. 

Akik nem mehetnek

A csernobili túra nem mindenkinek ajánlott, olyannyira, hogy sok embernek a saját biztonsága érdekében nem is engedélyezik. A 18 év alattiak és az egészségügyi kockázatok miatt a kismamák sem látogathatják a helyszínt, és a szakemberek szerint a krónikus betegek is felesleges veszélynek teszik ki magukat, így nekik sem ajánlják a túrát. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek