Pár hete nem sejthettük, de a nyaralásodat is tönkreteheti ez a változás

GettyImages-1225424785

Egyértelműen látszik, hogy ezt a nyarat már nem ússzuk meg újabb Covid-hullám nélkül. A tömeges fertőzést a koronavírus omikron változatának BA.4 és BA.5 jelű alvariánsai okozzák. Ahogyan Európában, úgy már Magyarországon is hétről hétre egyre nagyobb arányban nő a megbetegedések száma, hiszen az új vírusváltozatok fertőzőképessége magasabb a korábbiaknál. Éppen ezért nem árt a nyaralás és a fesztiválok idején is betartani a legalapvetőbb higiénés szabályokat.

Tovább mutálódik, és újra támad a koronavírus. A héten közölt adatok alapján csaknem megduplázódott az új fertőzöttek száma az egy héttel korábban regisztrált esetekhez képest. Ez azt jelenti, hogy legutóbb már több mint nyolcezer új fertőzöttet igazoltak, így most már ott tartunk, mint idén májusban.  

Egyre gyorsabban terjed az új omikron mutáns

A legtöbb fertőzöttet Békés megyében regisztrálták, de Budapesten, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében is kiugróan magasak az esetszámok. Itthon még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de 4-5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak.

A fertőzöttségi adatok arra utalnak, hogy már közel van a járvány nyári hulláma
A fertőzöttségi adatok arra utalnak, hogy már közel van a járvány nyári hullámaDavid Talukdar / Getty Images Hungary

Az új mutáns egyre gyorsabban terjed már nem csak Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban, éppen ezért egyre nagyobb aggodalmat kelt a tudósok és az egészségügyi szakértők körében. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, nyári hulláma.

„Kikerüli” az oltásokat az új variáns

Az Associated Press beszámolója szerint elképzelhető, hogy a BA.2.75 képes olyan gyorsan terjedni, hogy esetlegesen „kikerüli” a jelenlegi vakcinák által, vagy a korábbi megfertőződést követően szerzett immunitást. Éppen ezért az elkövetkező hónapokban a vakcinagyártók valószínűleg újabb oltásokat fognak kifejleszteni a különféle variánsok ellen.

Aki észleli magán a Covid-tüneteket, ne utazzon, maradjon otthon karanténban
Aki észleli magán a Covid-tüneteket, ne utazzon, maradjon otthon karanténbanPyrosky / Getty Images Hungary

Az új variáns esetében sokan panaszkodnak fejfájásra, torokkaparásra és tüsszögésre, az azonban még tisztázatlan, hogy az új omikron variáns mennyivel okozhat súlyosabb tüneteket, mint a korábbi omikron mutáns.

Továbbra is nagyon fontos, hogy aki tüneteket észlel magán, azonnal forduljon háziorvoshoz, csináltasson tesztet vagy otthon gyorstesztet, kerülje a közösségeket, és maradjon otthon karanténban!

A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért a szakértők szerint továbbra is a vakcinák jelentik a legnagyobb védelmet a fertőzés ellen.

A nagyobb járványhullám ősszel tetőzhet

Habár hétről hétre emelkednek a regisztrált esetszámok, valódi járványhullámról csak akkor beszélhetünk majd, ha a napi fertőzöttségi adatok meghaladják a tízezret, valamint a koronavírussal újonnan regisztráltak száma túllépné a heti ötvenezret.

Mint ismert, az ötödik járványhullám csúcsán a napi esetszám még a húszezret is meghaladta. Tényleges járványhullámra csak ősszel, október közepétől, a felső légúti betegségek szezonjában van esély.

Oszd meg másokkal is!
Mustra