18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Coming out poénból? Sokaknak árthatott a sztárfocista

GettyImages-1298151175

Egyesek szerint ócska, rosszízű tréfa volt Iker Casillas twitteres coming outja, melyről az egykori spanyol válogatott kapus úgy nyilatkozott, felhasználói fiókjának meghekkelése történt csak, semmi több. Az LMBTQ-közösségből elnézést kért, de miért annyira problémás, ha valóban poén volt az egész?

Napok kérdése, és kezdődik a futball-vb Katarban: a sportvilág árgus szemekkel figyeli majd a tornát, melyre először kerül sor télen, a sivatag közepén, egy meglehetősen gazdag, ám annál ellentmondásosabb megítélésű országban, ahol az LMBTQ-emberek sem vállalhatják fel önmagukat. Tavaly már a szivárványszínű játékokat is iszlámellenesnek nyilvánították az országban, és nehéz megjósolni azt is, milyen hatást vált majd ki, hogy az angol csapat kapitánya, Harry Kane szivárványszínű karszalagot tervez viselni Katarban a FIFA kifejezett tiltása ellenére is.

A coming out veszélyes üzem a fociban

A poén – mert akár Casillas, akár egy, a fiókját meghekkelő ismeretlen írta ki az azóta törölt szöveget, viccnek, szívatásnak szánta – meglehetősen érzéketlen időszakban született tehát, ráadásul ahhoz képest, milyen hamar végigszáguldott a világsajtón annak híre, kicsit sok időbe telt, mire az egykori válogatott reagált rá. Ha ő nem is viccelt, hanem „megviccelték”, Carles Puyol egyértelműen poénból kommentelte szövege alá, hogy ideje elmesélni közös történetüket.

Egy olyan világban, a sport, a futball világában tették mindezt, ahol ritka a coming out, mint a fehér holló. 

Sőt mi több, a homofóbia átszövi az egész sportot, a mérkőzéseken gyakran hangzanak fel homofób rigmusok – nem csoda, hogy a játékosok nem is sietnek saját szexualitásukat felvállalni.

Iker Casillas és felesége már külön utakon járnak: ez lehetett talán a furcsa coming out egyik oka is
Iker Casillas és felesége már külön utakon járnak: ez lehetett talán a furcsa coming out egyik oka isPaolo Blocco / Getty Images Hungary

Angliában 1990 után 2022-ig kellett várni arra, hogy egy aktív játékos felvállalja melegségét, de nincs kéttucatnyi azoknak a profi férfi focistáknak a száma összesen sem, akik coming outoltak, az aktív sportolók közt pedig maréknyian vannak mindössze. Spanyolországnak nincsen egyetlen vállaltan meleg játékosa sem, de más mediterrán országok sem mondhatják el ezt magukról. Márpedig sokat elárul egy országról, egy kultúráról és egy sportágról is az, ha a benne aktívan szereplők tartózkodnak az előbújástól.

Sokat veszthetnek vele

Nem véletlenül tartanak ettől a lépéstől a futballisták. Hátrányos megkülönböztetéssel, gyűlölettel, kritikával és fenyegetésekkel találkozhatnak: a sportolónők érdekes módon sokkal bátrabban vállalhatják fel önmagukat e téren. Ennek hátterében az is állhat, hogy nőként profi sportolónak állni már egyet jelent a klasszikus nemi sztereotípiákkal való leszámolással – egy sportolónő esetében sokkal kevésbé sokkoló az, ha meleg.

Férfiként élsportban részt venni ugyanakkor mindent jelent, ami férfias – vagyis nem azonos nemű partnert társít a közvélekedés egy sikeres focistához, hanem nőt, sőt nőket, akár.

Ezért is lett volna nagy lépés, ha Casillas coming outja valós: bár nem aktív focistáról van szó, de mégis a foci egykori állócsillagáról, a Real Madrid és a spanyol válogatott játékosáról, valakiről, akit igazi férfiként ismertek el.

Ma nagyon fontos kiállást jelent bármi szivárványosat viselni a pályán
Ma nagyon fontos kiállást jelent bármi szivárványosat viselni a pályánCatherine Ivill – AMA / Getty Images Hungary

Casillas, amennyiben poénból twittelt, erre játszott rá: az igazi férfival – akiről nőügyei miatt írt a sajtó, ebből lehetett egyesek szerint elege – szembehelyezte a „meleg vagyok” üzenetet, holott az igazi férfi ugyanúgy lehet meleg, mint heteroszexuális. Ugyanúgy, csak éppen másként.

A spanyol melegek helyzete sem egyszerű

A sport világán túl Spanyolországon belül sem feltétlenül egyszerű egy meleg férfi élete. Egy 2020-ban az EU-ban végzett felmérés szerint a meleg spanyol férfiaknak csak 48 százaléka mer kézen fogva sétálni párjával – az uniós átlag 61 százalék. Ötödük munkahelyén, 42 százalékuk az élet más területein is diszkriminációt tapasztal, bár a fiatalabb generációk az uniós átlagon felüli módon érzik azt, hogy támogatja, befogadja őket társadalmuk.

Az olasz énekes ma már férjével mutatkozik a díjátadókon is: igaz, Los Angelesben élnek
Az olasz énekes ma már férjével mutatkozik a díjátadókon is: igaz, Los Angelesben élnekTommaso Boddi / Getty Images Hungary

Egy ilyen társadalomban – sőt jelenleg a világ bármely társadalmában – nagy szükség lenne arra, hogy példaképek álljanak elénk, és vállalják melegségüket: hogy meg merhessék tenni ezt. Ehhez azonban sokkal befogadóbb környezetre lenne szükségük, legyen szó akár sportról, akár szórakoztatóiparról. A divat világa talán az egyetlen, ahol megfelelően fontosnak tartanak minden igazán nagy szereplőt ahhoz, hogy ők Dolcétól Gabbanáig felvállalhassák valós szexuális orientációjukat – a szórakoztatóiparról sokat elárult az olasz énekes, Tiziano Ferro coming outja, aki 2010-ben arról beszélt, kiadója olyannyira igyekezett eltitkolni, valójában kicsoda is, hogy átkutatták csomagjait, és arra kötelezték, ne hordjon annyira „meleges” ruhákat. Az énekes azóta már az Egyesült Államokban él férjével, de az identitásának elfogadásáig vezető út katolikusként testképzavarokkal és alkoholizmussal volt kikövezve.

Ahogy ő sem látott sok boldog meleget maga körül fiatalként – hiszen mindenki félt előbújni –, sokan vannak ma is, akik nem látják azt, hogy saját identitásuk igenis elfogadható, akkor is, ha nem heteroszexuálisak.

 Amíg ilyen béna vicceket csinálnak egyesek, nem ismerve tetteik súlyát, a homoszexualitásból, nem lesz egyszerű azt a világot kialakítani, amelyben a fentiek megvalósulhatnak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra