Hosszabb élet és jobb memória – 7 lenyűgöző dolog, amit a legfontosabb vitamin csinál a szervezeteddel

Azt ezer éve tudjuk, hogy egészséges, de azóta a tudomány talált néhány izgalmas, bizonyított okot is arra, miért kötelező minden egyes nap egy narancs, alma, paprika vagy citromos limonádé.

A C-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, ám a szervezet nem tudja előállítani, pedig lenyűgöző egészségügyi előnyökkel jár a fogyasztása. Vízben oldódik, és rengeteg gyümölcsben és zöldségben megtalálható, beleértve a narancsot, az epret, a kivit, a kaliforniai paprikát, a brokkolit, a kelkáposztát és a spenótot. A C-vitamin ajánlott napi bevitele nőknek 75 mg, férfiaknak 90 mg. 

És hogy miért érdemes jó sokat enned belőle?

Íme a C-vitamin-kiegészítés 7 tudományosan bizonyított előnye: 

1. Csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

A C-vitamin egy erős antioxidáns, ami erősítheti a szervezet természetes védekezőképességét. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek erősítik az immunrendszert. Ezt úgy teszik, hogy megvédik a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól. 

Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, elősegíthetik az oxidatív stresszként ismert állapotot, amelyet számos krónikus betegséggel összefüggésbe hoztak már. A tanulmányok azt mutatják, hogy több C-vitamin fogyasztása akár 30%-kal is növelheti a vér antioxidánsszintjét. Ez segíti a szervezet természetes védekezőképességét a gyulladás elleni küzdelemben.

2. Segíthet a magas vérnyomás kezelésében

Az amerikai felnőttek körülbelül egyharmadának magas a vérnyomása, és Magyarországon is rengeteg érintett akad, akik közül sokan gyógyszert szednek a problémára. A magas vérnyomás veszélyezteti a szívbetegséget, amely a vezető halálok világszerte. Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérnyomást. Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a C-vitamin-étrend-kiegészítő ellazította a szívből vért szállító ereket, így csökkentve a vérnyomást. 

Embereken is végeztek már kutatásokat a kedvező hatás bizonyítására, aminek következtében kiderült: a magas vérnyomásban szenvedő felnőtteknél a C-vitamin-kiegészítők átlagosan 4,9 Hgmm-rel csökkentették a szisztolés vérnyomást és 1,7 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást.

(Bár ezek az eredmények ígéretesek, azért az nem világos, hogy a vérnyomásra gyakorolt hatások hosszú távúak-e. Ezenkívül a magas vérnyomásban szenvedőknek nem szabad egyedül a C-vitaminra hagyatkozniuk a kezelésben.)

3. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegség a vezető halálok világszerte. Számos tényező növeli a szívbetegség kockázatát, beleértve a magas vérnyomást, a magas triglicerid- vagy LDL (rossz) koleszterinszintet és az alacsony HDL (jó) koleszterinszintet.

A C-vitamin segíthet csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket, ami végső soron csökkentheti a szívbetegségek kockázatát is. 

Kilenc, összesen 293 172 résztvevővel végzett vizsgálat elemzése azt találta, hogy 10 év elteltével azoknál az embereknél, akik legalább 700 mg C-vitamint szedtek naponta, 25%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem szedtek C-vitamin-kiegészítőt. 

Egy másik, 15 tanulmány elemzése azt találta, hogy a C-vitamin élelmiszerekből – nem étrend-kiegészítőkből – történő fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.

A tudósok ugyanakkor nem voltak biztosak abban, hogy azok, akik C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztottak, nem követtek-e egészségesebb életmódot, mint azok, akik táplálékkiegészítőket szedtek. Így továbbra is tisztázatlan, hogy a különbségek tisztán a C-vitaminnak, vagy az étrend más vonatkozásainak tudhatók-e be. 

Egy másik, 13 tanulmányból álló elemzés azt vizsgálta, hogy a napi legalább 500 mg C-vitamin bevétele milyen hatással van a szívbetegségek kockázati tényezőire, például a vér koleszterin- és trigliceridszintjére. Az elemzés során kiderült, hogy a C-vitamin-kiegészítés jelentősen csökkentette az LDL (rossz) koleszterinszintet körülbelül 7,9 mg/dl-rel, és a vér trigliceridszintjét 20,1 mg/dl-rel. 

Röviden, úgy tűnik, hogy napi legalább 500 mg C-vitamin bevétele vagy fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Ha azonban már C-vitaminban gazdag étrendet fogyaszt, akkor előfordulhat, hogy a kiegészítők nem nyújtanak további szívegészségügyi előnyöket.

Egy narancsot mindenképpen érdemes megenned minden egyes nap
Egy narancsot mindenképpen érdemes megenned minden egyes napneoblues / Getty Images Hungary

4. Csökkentheti a vér húgysavszintjét és segíthet megelőzni a köszvényes rohamokat

A köszvény az ízületi gyulladás egy fajtája, amely a felnőtt lakosság körülbelül 4%-át érinti.  Hihetetlenül fájdalmas, és az ízületek, különösen a nagy lábujjak gyulladásával jár. A köszvényben szenvedők duzzanatot és hirtelen, súlyos fájdalomrohamokat tapasztalnak. A köszvényes tünetek akkor jelentkeznek, ha túl sok húgysav van a vérben. A húgysav a szervezet által termelt salakanyag. Magas szinten kikristályosodhat és lerakódhat az ízületekben.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a húgysav szintjét a vérben, és ennek eredményeként megelőzheti a köszvényes rohamokat.

Egy 1387 férfi részvételével végzett tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb C-vitamint fogyasztók vérében lényegesen alacsonyabb volt a húgysav szintje, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztottak. Egy másik tanulmányban 46 994 egészséges férfit követtek 20 év felett annak megállapítására, hogy a C-vitamin-bevitel összefüggésben áll-e a köszvény kialakulásával. Kiderült, hogy azoknál, akik C-vitamin-kiegészítőt szedtek, 44%-kal alacsonyabb volt a köszvény kockázata.

Tizenhárom tanulmány összesített elemzése úgy találta, hogy a C-vitamin-étrend-kiegészítő 30 napon keresztül történő szedése jelentősen csökkentette a vér húgysavtartalmát a placebóhoz képest.

5. Segít megelőzni a vashiányt

A vas fontos tápanyag, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez és az oxigén szállításához a szervezetben.

A C-vitamin-kiegészítők segíthetnek javítani az étrendből származó vas felszívódását. A C-vitamin segít abban, hogy a rosszul felszívódó vasat, például a növényi eredetű vasforrásokat könnyebben felszívódó formává alakítsa. Ez különösen hasznos azoknak, akik húsmentes diétát tartanak, mivel a hús jelentős vasforrás. 100 mg C-vitamin fogyasztása 67%-kal javíthatja a vas felszívódását a kísérletek szerint. 

Ennek eredményeként a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérszegénység kockázatát a vashiányra hajlamos emberek körében. 

Egy vizsgálatban 65 enyhe vashiányos vérszegénységben szenvedő gyermek kapott C-vitamin-kiegészítőt. A kutatók észrevették, hogy a táplálékkiegészítő önmagában segített a vérszegénység szabályozásában. 

6. Erősíti az immunitást

Az egyik fő ok, amiért a legtöbben C-vitamin-kiegészítőket szednek, az immunitásuk erősítése, mivel a C-vitamin az immunrendszer számos részében részt vesz. Először is, a C-vitamin elősegíti a limfociták és fagociták néven ismert fehérvérsejtek termelődését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésekkel szemben. 

Másodszor, a C-vitamin segíti ezeknek a fehérvérsejteknek a hatékonyabb működését, miközben megvédi őket a potenciálisan káros molekulák, például a szabad gyökök által okozott károsodástól.

Harmadszor, a C-vitamin elengedhetetlen része a bőr védekezőrendszerének. Aktívan a bőrbe kerül, ahol antioxidánsként működhet, és segíthet megerősíteni a bőr védőrétegeit. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a C-vitamin bevitele lerövidítheti a sebgyógyulási időt. 

7. Védi a memóriát és a gondolkodást az életkor előrehaladtával

A demencia egy tág fogalom, amelyet a legtöbbször nehezebb gondolkodás és rossz memória tüneteinek leírására használnak. Világszerte több mint 35 millió embert érint, és jellemzően idősebb felnőtteknél fordul elő. Tanulmányok azt sugallják, hogy az oxidatív stressz és az agy, a gerinc és az idegek (egyébként központi idegrendszerként ismert) gyulladása növelheti a demencia kockázatát. 

A C-vitamin erős antioxidáns. Ennek a vitaminnak az alacsony szintje összefüggésbe hozható a gondolkodási és emlékezési képesség károsodásával. Ezenkívül számos tanulmány kimutatta, hogy a demenciában szenvedőknél alacsonyabb lehet a vér C-vitamin-szintje.

Ezenkívül kimutatták, hogy az élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből származó magas C-vitamin-bevitel védőhatással van a gondolkodásra és a memóriára az életkor előrehaladtával. A C-vitamin-kiegészítők sokat tesznek az olyan állapotok kialakulása ellen, mint a demencia.

Érdemes tehát akár étrend-kiegészítőként fogyasztanod, akár salátába, smoothie-ba keverned minél több C-vitamint tartalmazó hozzávalót, mert csak nyerhetsz azzal, ha rendszeresen fogyasztod. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra