Szégyenletes történelmi titkot őriz a Cooma börtön: ezt tették az elítéltekkel

GettyImages-868384894

Ausztrália leghidegebb börtöne a Snowy Mountains legnagyobb városában, Coomában található. Az ország fővárosától egy óra autóútra lévő büntetés-végrehajtási központ történelme sötét titkokat rejt, az intézet az ötvenes és hetvenes évek között „homoszexuális bűncselekmények” miatt elítélt férfiakat tömörített, akiket állítólag emberkísérletekkel próbáltak „jó útra” téríteni.

Az új-dél-walesi Cooma városában 1957-től az 1970-es évekig úgynevezett „melegbörtön” működött a homoszexualitás „gyógyítására” szolgáló módszerek tanulmányozása céljából. Mai ismereteink szerint ez volt az egyetlen ilyen jellegű börtön a világon.

A coomai börtön missziója az volt, hogy a homoszexuális bűncselekményekben bűnösnek talált férfiakat elkülönítsék egy titkos kormányzati kísérlet részeként, amelynek célja a homoszexualitás „gyógyítására” szolgáló technikák kifejlesztése volt.

A Cooma börtön titka nyilvánosságra kerül

A coomai börtönt és elmegyógyintézetet az 1900-as években zárták be, mielőtt 1957-ben „melegbörtönként” újranyitották. Patrick Abboud ausztrál oknyomozó riporter háromévnyi kutatómunka során tárta fel a börtön sötét korszakát, amit 8 epizódból álló podcastsorozatban osztott meg a nagyérdeművel. A folytatásos sorozat egy részében egy 80-as éveiben járó volt rabot is megszólaltat, aki életében először mesélt a nyilvánosság előtt a Cooma börtönben szerzett tapasztalatairól.

A börtön mellet egy börtönmúzeum is található
A börtön mellet egy börtönmúzeum is találhatóFacebook / Karen Kennedy Rawlinson

Abboudnak sikerült kiderítenie, hogy az akkori kormány miért állította fel a börtönt. Egy 1958-as beszédében Új-Dél-Wales akkori rendőrfőnöke kijelentette, hogy „a homoszexualitás a legnagyobb fenyegetés, amellyel Ausztrália szembesül”. A kormány tehát azért hozta létre ezt a börtönt, hogy felszámolja ezt a „homoszexuális fenyegetést”, mégpedig úgy, hogy kutatási kísérleteihez meleg férfiakat gyűjt be.

Ez körülbelül két évtizeddel azelőtt történt, hogy az ausztrál államok megreformálták a homoszexualitást dekriminalizáló törvényeket, kezdve Dél-Ausztráliával 1975-ben. Az LMBTQI-közösségnek Új-Dél-Walesben még egy évtizedet kellett várnia, mire 1984-ben dekriminalizálták a azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot.

Vallomások a Cooma börtönről

A podcastbeszélgetésben Abboud a hírhedt börtön egykori elítéltjeivel, a „bűnügyi osztag” tagjainak számító rendőrökkel és a börtönhöz kötődő más személyekkel is beszélgetett. 

Egy korábbi börtönőr szerint azért vitték ide a meleg férfiakat, hogy „megvédjék őket” a többi börtöntől, ahol veszélyben lettek volna a homoszexualitásuk miatt. Begyűjtésük egészen alattomos módon történt, a magukat melegnek álcázó rendőrök bárokban vadásztak a férfiakra, majd amikor azok pozitívan reagáltak a szexuális felkérésre, letartóztatták őket. 

Mások azt állították, hogy a korrekció volt a fő szempont, hogy a férfiakat „a helyes útra tereljék”. Mondani sem kell, hogy a céljukat nem sikerült elérni, sőt a podcast vizsgálódásai szerint az elítéltek bent is alakítottak ki kapcsolatokat, valamint olyanok is akadtak, akik direkt újra be akartak kerülni, hogy megint együtt lehessenek a partnerükkel.

A térítő szándékú emberkísérlet során kínzásoknak, többek között áramütéseknek vetették alá a rabokat. 

„A cél az volt, hogy a homoszexualitás okait és kezelését vizsgálják, és lényegében »gyógymódot találjanak«” – mondta Abboud. 

A coomai „melegbörtön” néhány évtizedig működött, mielőtt újból bezárták. Jelenleg alacsony és közepes biztonságú büntetés-végrehajtási központként funkcionál. Az újságíró és a csatlakozó melegjogi aktivisták célja, hogy egy formális bocsánatkérést érjenek el a hatóságoknál, valamint hogy vizsgálják felül az érintett rabok ügyeit, és a jogtalanul börtönbe vetett férfiak nevét töröljék a bűnügyi nyilvántartásból. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra