Már ennyi elég ahhoz, hogy börtönbe kerülj külföldön: mutatjuk, hol mire vigyázz

GettyImages-1323017775
Olvasási idő kb. 5 perc

A törvény nem ismerete nem ment fel a büntetés alól. Épp ezért nem elég, ha turistaként a saját kultúránk szabályai szerint viselkedünk egy idegen országban, mert könnyen lehet, hogy a rács mögött végezzük.

Álomnyaralásból könnyen rémálom lehet, ha nem készülünk fel a távoli ország szokásaiból és törvényeiből. Egyes helyeken már azért is letartóztathatnak, ha étellel kínálunk egy hajléktalant, vagy csúnyán beszélünk nyilvános helyen. Így történhet meg a 21. században az, hogy nemcsak börtönnel, hanem egészen döbbenetes és értelmetlen halálesettel végződik az egyszerű osztálykirándulós diákcsíny.

Észak-Koreában érinthetetlenek a propagandaplakátok

Az egyik legszörnyűbb végkimenetelű, pedig banálisnak induló ügy kétségkívül Otto Warmbier nevéhez fűződik. Az ohiói hallgató 2016-ban csoporttársaival utazott Észak-Koreába, ahol letartóztatták, mert a szállodában leszedett egy propagandaplakátot. Államellenes cselekedetért 15 év kényszermunkára ítélték. A fiú szülei hiába harcoltak Otto igazáért.

Fiukat 15 hónappal később rángatózva, süketen és vakon kapták vissza, aki néhány nap múlva elhunyt.

Az orvosok agykárosodást állapítottak meg, de az Észak-Koreai hatóságok elutasították a vádat, miszerint a börtönben elszenvedett kínzások vezettek a fiatal halálához. 2018-ban több mint 500 millió dollárnyi kártérítést ítéltek meg a Warmbier házaspárnak, de Észak-Korea nem teljesítette. Nem mintha bárki életét is pénzben lehetne mérni, de legalább nemrég 240 000 dollárt fizettek meg a szülőknek egy koreai banktól elkobzott összegből.

Hiába küzdöttek hazájában a börtönben lévő fiú jogaiért
Hiába küzdöttek hazájában a börtönben lévő fiú jogaiértBill Pugliano / Getty Images Hungary

Thaiföldön halszelfiért és haletetésért is jár a börtön

A thai kormány egyre komolyabban foglalkozik korallzátonyai és a tengeri élővilág védelmével. A környezetvédelem megsértése, különösen a turisták által sűrűn érintett területeken akár 1 év szabadságvesztéssel is járhat. Egy orosz hölgy csupán halakat etetett zsemlemorzsával Phuket keleti partjainál, amikor letartóztatták. Végül komoly pénzbüntetés megfizetésével úszta meg a börtönt. Nem volt ilyen szerencsés a magyar O. Attila, akit 2020-ban tartóztattak le egy ártalmatlannak tűnő halszelfi miatt. Attila búvároktatóként dolgozott Ko Phanganon, ahol víz alatti felvételeket is készít az élővilágról.

A búvár amiatt került rács mögé, mert védett területen forgatott, és a felvétel valahogy felkerült a netre is. 

Egy amerikai turista szintén 2020-ban került bajba, miután negatív kritikát fogalmazott meg a thai szállodáról egy neves turisztikai weboldalon. Thaiföldön a becsületsértés és a rágalmazás ugyanis nagyon komoly dolog; szigorú törvény szabályozza. Az üdülőhely beperelte Barnest, aki pár őrizetben töltött nap után végül bocsánatkéréssel megúszta a börtönt. Nagy szerencséje volt, ugyanis Thaiföldön a becsületsértés és rágalmazás vádjáért akár 2 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Nem mindegy, hol készítünk felvételt, ha külföldön járunk
Nem mindegy, hol készítünk felvételt, ha külföldön járunkAnton Petrus / Getty Images Hungary

Amerika nem is annyira a szabadság földje?

Az Egyesült Államok egyes területein egészen furcsa törvényeket hoztak. A floridai Lakelandben például 1944 óta tilos nyilvános helyen köpni, ezért egy fiatal fiú börtönbe is került – igaz, nem sok időre. Fort Lauderdale-ben viszont már azért is jár a börtön, ha az utcán étellel merünk kínálni egy hajléktalant.

Így járt egy 90 éves pap, aki hónapokra rács mögé került a jó cselekedete miatt.

Egészen bizarr, hogy valakit azért tartóztatnak le, majd ítélnek el, mert főz a szegényeknek, és még szét is osztja közöttük. Ezen a helyen ugyanis törvény szabályozza, milyen keretek között jótékonykodhatunk.

Ausztráliában vigyázzunk a szánkra

Queenslandben és Victoriában akár 6 hónap börtönre is ítélhetnek, ha nyilvános helyen káromkodunk. Külföldi turistaként ugyan nem nagy a valószínűsége, hogy angolul eresztjük ki magunkból a felgyülemlett feszültséget, de jó tudni, hogy még csak véletlenül sem éri meg ezeken a területeken azokkal a bizonyos világszerte ismert szitokszavakkal dobálózni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek