Már ennyi elég ahhoz, hogy börtönbe kerülj külföldön: mutatjuk, hol mire vigyázz

GettyImages-1323017775

A törvény nem ismerete nem ment fel a büntetés alól. Épp ezért nem elég, ha turistaként a saját kultúránk szabályai szerint viselkedünk egy idegen országban, mert könnyen lehet, hogy a rács mögött végezzük.

Álomnyaralásból könnyen rémálom lehet, ha nem készülünk fel a távoli ország szokásaiból és törvényeiből. Egyes helyeken már azért is letartóztathatnak, ha étellel kínálunk egy hajléktalant, vagy csúnyán beszélünk nyilvános helyen. Így történhet meg a 21. században az, hogy nemcsak börtönnel, hanem egészen döbbenetes és értelmetlen halálesettel végződik az egyszerű osztálykirándulós diákcsíny.

Észak-Koreában érinthetetlenek a propagandaplakátok

Az egyik legszörnyűbb végkimenetelű, pedig banálisnak induló ügy kétségkívül Otto Warmbier nevéhez fűződik. Az ohiói hallgató 2016-ban csoporttársaival utazott Észak-Koreába, ahol letartóztatták, mert a szállodában leszedett egy propagandaplakátot. Államellenes cselekedetért 15 év kényszermunkára ítélték. A fiú szülei hiába harcoltak Otto igazáért.

Fiukat 15 hónappal később rángatózva, süketen és vakon kapták vissza, aki néhány nap múlva elhunyt.

Az orvosok agykárosodást állapítottak meg, de az Észak-Koreai hatóságok elutasították a vádat, miszerint a börtönben elszenvedett kínzások vezettek a fiatal halálához. 2018-ban több mint 500 millió dollárnyi kártérítést ítéltek meg a Warmbier házaspárnak, de Észak-Korea nem teljesítette. Nem mintha bárki életét is pénzben lehetne mérni, de legalább nemrég 240 000 dollárt fizettek meg a szülőknek egy koreai banktól elkobzott összegből.

Hiába küzdöttek hazájában a börtönben lévő fiú jogaiért
Hiába küzdöttek hazájában a börtönben lévő fiú jogaiértBill Pugliano / Getty Images Hungary

Thaiföldön halszelfiért és haletetésért is jár a börtön

A thai kormány egyre komolyabban foglalkozik korallzátonyai és a tengeri élővilág védelmével. A környezetvédelem megsértése, különösen a turisták által sűrűn érintett területeken akár 1 év szabadságvesztéssel is járhat. Egy orosz hölgy csupán halakat etetett zsemlemorzsával Phuket keleti partjainál, amikor letartóztatták. Végül komoly pénzbüntetés megfizetésével úszta meg a börtönt. Nem volt ilyen szerencsés a magyar O. Attila, akit 2020-ban tartóztattak le egy ártalmatlannak tűnő halszelfi miatt. Attila búvároktatóként dolgozott Ko Phanganon, ahol víz alatti felvételeket is készít az élővilágról.

A búvár amiatt került rács mögé, mert védett területen forgatott, és a felvétel valahogy felkerült a netre is. 

Egy amerikai turista szintén 2020-ban került bajba, miután negatív kritikát fogalmazott meg a thai szállodáról egy neves turisztikai weboldalon. Thaiföldön a becsületsértés és a rágalmazás ugyanis nagyon komoly dolog; szigorú törvény szabályozza. Az üdülőhely beperelte Barnest, aki pár őrizetben töltött nap után végül bocsánatkéréssel megúszta a börtönt. Nagy szerencséje volt, ugyanis Thaiföldön a becsületsértés és rágalmazás vádjáért akár 2 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Nem mindegy, hol készítünk felvételt, ha külföldön járunk
Nem mindegy, hol készítünk felvételt, ha külföldön járunkAnton Petrus / Getty Images Hungary

Amerika nem is annyira a szabadság földje?

Az Egyesült Államok egyes területein egészen furcsa törvényeket hoztak. A floridai Lakelandben például 1944 óta tilos nyilvános helyen köpni, ezért egy fiatal fiú börtönbe is került – igaz, nem sok időre. Fort Lauderdale-ben viszont már azért is jár a börtön, ha az utcán étellel merünk kínálni egy hajléktalant.

Így járt egy 90 éves pap, aki hónapokra rács mögé került a jó cselekedete miatt.

Egészen bizarr, hogy valakit azért tartóztatnak le, majd ítélnek el, mert főz a szegényeknek, és még szét is osztja közöttük. Ezen a helyen ugyanis törvény szabályozza, milyen keretek között jótékonykodhatunk.

Ausztráliában vigyázzunk a szánkra

Queenslandben és Victoriában akár 6 hónap börtönre is ítélhetnek, ha nyilvános helyen káromkodunk. Külföldi turistaként ugyan nem nagy a valószínűsége, hogy angolul eresztjük ki magunkból a felgyülemlett feszültséget, de jó tudni, hogy még csak véletlenül sem éri meg ezeken a területeken azokkal a bizonyos világszerte ismert szitokszavakkal dobálózni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra