Ezek a világ legbizarrabb törvényei: van, ahol a WC-t sem húzhatod le

GettyImages-918873086

Amikor úti célunkat kiválasztjuk, nem árt, hogyha az adott ország szokásaival is jó előre megismerkedünk, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Az alábbi törvényeket olvasva azonban biztosak lehetünk benne, van, amire nem lehet felkészülni.

Törvények nélkül a társadalmak nem működnének, ezt már évezredekkel ezelőtt is tudták az államok vezetői. S míg jelentős részük a társadalmi együttélés és a biztonság szempontjából fontos, van, amikor leesik az állunk, olyannyira értelmetlennek tűnik egyik-másik. 

Nem vitatjuk, minden bizonnyal nem ok nélkül születtek ezek, azonban kívülállóként nehéz elképzelni, hogy Arizonában miért kellett rendeletbe foglalni, hogy tilos a szamarakat a fürdőkádban altatni, vagy egy másik amerikai államban miért nem biciklizhetnek a medencékben.

Nem mindegy például, miben indulunk városnéző sétára Görögországban
Nem mindegy például, miben indulunk városnéző sétára GörögországbanPaul McKenzie/ Ascent Xmedia / Getty Images Hungary

Régen minden jobb volt?

Egy korábbi cikkünkben a már érvényét vesztett, középkori furcsaságokat szemléztük, most pedig jöjjenek az aktuális, érvényben lévő, és bizony olyan helyzetekre vonatkozó törvények, amelyeket sokkal nehezebben kerülhetünk el, mint a fent említetteket.

Magas sarkú cipőben tilos a belépés

Az ókori görög történelem megmaradt műemlékeit nagy erőkkel védik a hatóságok. Nem is csoda, hiszen rendszeresen érkeznek a hírek arról, hogyan igyekeznek véletlenül vagy szándékosan megrongálni őket a turisták. 2009-ben a görög törvényhozás rendeletben tiltotta meg, hogy az Akropolisz és a Parthenon területére magas sarkú cipőben beléphessenek. A 2500 éves romok felülete igencsak érzékeny, a magas sarkak pedig felsértenék őket. 

Éjjelente nem húzhatod le a WC-t

A svájci törvények szerint este 10 és reggel 7 óra között a bérházak mosdóiban tilos lehúzni a WC-t. Bár kicsi az esély rá, hogy ha valaki éppen az alpesi országban nyaral, pont egy bérlakásban szálljon meg, ha mégis így lenne, érdemes időben gondoskodni szükségleteinkről, ugyanis az öblítés által keltett hang éjjel zajszennyezésnek számít.

Ne etesd a galambokat!

Ilyen feliratú táblákkal számtalan nagyvárosban találkozhatunk, azonban a velencei városvezetés ezt írásba is foglalta. A galambok elszaporodása, hiába az egyik jelképe a városnak, nemcsak kontrollálhatatlan mennyisége miatt okoz nagy bajt, de közegészségügyi szempontból sem kívánatos a jelenlétük.

Az ország, ahol nem szeretik az aprót

A kanadai valutatörvény szabályozza az egy tranzakció során használható fémpénzek mennyiségét. 10 dollár feletti számlát nem is fizethet ki csak érmékkel senki, hiába húzza a súly a pénztárcáját, az eladó nem kötelezhető arra, hogy eladjon bármit is, ha ilyen érték felett apróval fizetnénk. 

A kutya nem játék

Az itáliai Torino városában 2005-ben hoztak törvényt a négylábú kedvencek érdekében. A kutyatartóknak kötelességük e szerint legalább naponta három alkalommal megsétáltatni kedvenceiket. Ha nem tennék, 500 eurós bírságot kell fizetniük. Tilos a kutyák designcsonkítása és kozmetikai célú színezése is. 

Hiába csábít a homok, van, ahol nem építhetünk belőle várat
Hiába csábít a homok, van, ahol nem építhetünk belőle váratPaul Biris / Getty Images Hungary

Meg ne próbálj homokvárat építeni!

Látva a hatalmas területen elterülő, végeláthatatlan homokot a spanyolországi Bernidormban, már ugrásra készen áll a bennünk élő gyermek, hogy azonnal beletúrjon, netán homokvárat építsen, de hiába. 2016 óta mindez tilos, 150 eurós bírság a jutalma annak, aki mégis megszegné a törvényt. Mallorcán és Tenerife egyes strandjain is hasonló tilalom van érvényben, mindenképp tájékozódjunk, ha ott nyaralnánk. 

A francia strandok dress code-ja

Bár a francia ízlés közismerten eredeti és igazán sikkes, egészen más megfontolásokból vezették be a nyugati ország strandjai azt a rendeletet, ami megszabja a férfiak által viselhető öltözetet. Itt ugyanis rövidnadrágban és laza szárú úszónadrágban tilos fürdeni, csakis a fecske fazon használható. Ennek a furcsának tűnő szabálynak szintén egészségügyi oka van, a laza fürdőruhák ugyanis sokkal inkább ronthatják a víz minőségét. 

Van, ahol meghalni is csak feltételekkel lehet

A franciaországi Sarpourenx városában tizenöt éve már csak az szenderülhet jobblétre, aki parcellával is rendelkezik a városka temetőjében. Az új helyi rendelet kihirdetésekor a polgármester azt is hozzátette, hogy az elkövetők szigorú büntetésre számíthatnak, bár arra nem tért ki, pontosan mire. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra