Én nem igazán rajongok az olyan linzerszerű süteményekért, amelyekben nincs se lekvár, se krém. Az túl snassz. Viszont egy snassz kekszet is fel lehet dobni valamilyen pofonegyszerű trükkel. Például azzal, hogy kétszínű és -ízű tésztából készítjük. Külön-külön is kisüthetnénk a tésztákat, de így, hogy egymásra helyezve tekerjük fel, és csigákat vágunk belőlük, nemcsak különlegesebb ízű lesz a süteményünk, hanem rendkívül mutatós is. Ezt a kekszet én is szeretem.
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 100 g porcukor
- ½ csomag sütőpor
- 200 g vaj
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 × 20 ml tej
- 15 g kakaópor
- 1 db narancs reszelt héja
- 3 ml rumaroma vagy 10 ml rum
Elkészítés:
A lisztet, a porcukrot és a sütőport összekeverjük egy tálban. Ezután hozzáadjuk a vajat és a tojást is. Nem kell teljesen összedolgozni az alapanyagokat, maradjon morzsalékos a tészta! Mérjük le, és osszuk ketté. Ha pontosan mértünk ki mindent, akkor 615 g lesz az összes tészta. Osszuk egy 300 és egy 315 g-os adagra. A 315 g-os adaghoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és 20 ml tejet.
A másik tésztamasszát egy külön keverőtálba tesszük, hozzászitáljuk a kakaóport, és belereszeljük a narancs héját. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet és a rumaromát és/vagy rumot is. Mindkét tésztát addig gyúrjuk, míg gombóccá áll össze. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és legalább 20 percre hűtőbe tesszük.
Ha lehűltek, enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk mindkét tésztát. Törekedjünk rá, hogy minél formásabb téglalapokat nyújtsunk, és körülbelül ugyanakkora legyen mindkét tészta. Ha megvagyunk, a kakaós tésztát simítsuk a világos tésztára, és az egyik rövidebb oldal felől indulva hajtsunk rajta négyet, ötöt, és itt késsel vágjuk el. A maradék tésztát ugyanígy tekerjük fel. Mindkét tésztakígyót frissen tartó fóliába csomagoljuk, és legalább 20 percig hűtőben pihentetjük, de akár fagyasztóba is tehetjük – akkor természetesen rövidebb időre.
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra, a normál méretű tepsiket kibéleljük sütőpapírral. Az enyhén megdermedt tésztákat egy éles, vékony pengéjű késsel fél cm-es szeletekre vágjuk. Az így keletkező csigákat a tepsibe fektetjük, 1 centiméter távolságot hagyva közöttük. Az előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük. Jól zárható dobozban, hűvös helyen hónapokig is eláll.
A recept forrása:
Sokszor a legegyszerűbb, leghétköznapibb sütemények elkészítéséhez a legnehezebb megbízható receptet találni. Akinek nem volt olyan szerencséje, mint Bernáth Józsefnek, hogy édesanyja minden ebédhez frissen sült süteményt tálalt, a recepteket pedig továbbadta családjának, annak óriási segítség lesz ez a könyv. Ebben a kötetben 54 klasszikus sós és édes sütemény receptjét osztja meg a séf az olvasóval. Nosztalgikus időutazásra számíthat, aki kézbe veszi!