Amikor a feleség a mélyhűtőbe gyömöszöli a férjét: ezért tiltották be a művészeti alkotást

GettyImages-1466443298
Olvasási idő kb. 3 perc

A talányos brit utcai művész, Banksy legújabb alkotását a Valentin-napra virradó reggel vették észre a járókelők. Az alapvetően falfestésben utazó provokatőr most egy installációt épített egy fehérre mázolt téglafal elé, aminek a tárgyi elemeit a közbiztonság érdekében azonnal elbontott a városi tanács. Egy helyi lakos szerint ez a sebesség annyira kivételes, hogy meglehet, a művész erre is szeretett volna rámutatni.

A falfestéssel egybekötött installáció egy 1950-es évekbeli háziasszonyt ábrázol, amint az a feltételezhetően halott férjét egy fagyasztóládában próbálja elrejteni. A fagyasztóláda mellett még feltűnik egy fejére fordult műanyag szék, sörösüveg és egyéb konyhai holmik. A Thanet kerületi tanács azért, hogy elejét vegye az illegális szemétlerakásnak, azonnal intézkedett, és „megrongálta” a művet.

Banksy utcai művészete

A képről egészen addig nem lehet tudni, hogy eredeti Banksy, míg a művész valamilyen úton-módon nem tesz róla vallomást. Ez esetben az Instagram-oldalára került fel pár fotó, Valentin-napi szempillaspirál címmel.

A képen jól látható, hogy a sárga mosogatókesztyűt és kék ruhát, valamint kötényt viselő nő fogát kiverték, szemét bezúzták, ennek ellenére arcára fagyott mosollyal ábrázolja a falfestés. Az év szerelmeseinek napján Banksy a figyelmet a családon belüli erőszakra irányítja, amiből mindkét nem kiveszi a részét bántalmazó és áldozati szerepkörben egyaránt. 

Nők és férfiak is áldozatok

A Nők a Nőkért Egyesület (NANE) szerint több mint 226 ezer magyar nő él fizikailag is bántalmazó kapcsolatban, de minden ötödik nő elszenved valamilyen mértékű fizikai bántalmazást a partnerétől életében. A pszichés bántalmazást nehezebb számokban kimutatni, mert nincsenek külső nyomai. A mentális és fizikai egészségre viszont sokszor kihatnak a lelki sérelmek.

Hogy miért nem olyan könnyű kiszakadni egy ilyen kapcsolatból? A bizonytalanság és a szégyenérzet megtartóerőként működteti ezt az erőszakrendszert, egy férfi áldozatban felmerülhet, hogy a környezete azt érezteti vele, képtelen volt kiállni magáért, kudarcot vallott férfiként, férjként vagy apaként. Egyesek vallási meggyőződésből tartanak ki a bántalmazójuk mellett, de előfordul az is, hogy a bántalmazás során olyan alacsonnyá vált az önbecsülésük, hogy azt hiszik, ennél nem érdemelnek jobbat. Nehezítő körülmény lehet, ha közös gyerekek is vannak a kapcsolatban, vagy ha az áldozat anyagi problémákkal küzd.

Bárkiből válhat áldozat.

Erre próbál rámutatni ez a megbotránkoztató graffiti is.

A műalkotás azóta egy hagyományos angol tengerparti vidámparkban, a Dreamland Margate szórakoztató központban tekinthető meg teljességében. 

Már a Segítők Hálózatához is fordulhatsz segítségért, ha te is erőszak áldozata lettél, amelyet a NANE Egyesület és a PATENT Egyesület közösen hozott létre. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek