Amikor a feleség a mélyhűtőbe gyömöszöli a férjét: ezért tiltották be a művészeti alkotást

GettyImages-1466443298

A talányos brit utcai művész, Banksy legújabb alkotását a Valentin-napra virradó reggel vették észre a járókelők. Az alapvetően falfestésben utazó provokatőr most egy installációt épített egy fehérre mázolt téglafal elé, aminek a tárgyi elemeit a közbiztonság érdekében azonnal elbontott a városi tanács. Egy helyi lakos szerint ez a sebesség annyira kivételes, hogy meglehet, a művész erre is szeretett volna rámutatni.

A falfestéssel egybekötött installáció egy 1950-es évekbeli háziasszonyt ábrázol, amint az a feltételezhetően halott férjét egy fagyasztóládában próbálja elrejteni. A fagyasztóláda mellett még feltűnik egy fejére fordult műanyag szék, sörösüveg és egyéb konyhai holmik. A Thanet kerületi tanács azért, hogy elejét vegye az illegális szemétlerakásnak, azonnal intézkedett, és „megrongálta” a művet.

Banksy utcai művészete

A képről egészen addig nem lehet tudni, hogy eredeti Banksy, míg a művész valamilyen úton-módon nem tesz róla vallomást. Ez esetben az Instagram-oldalára került fel pár fotó, Valentin-napi szempillaspirál címmel.

A képen jól látható, hogy a sárga mosogatókesztyűt és kék ruhát, valamint kötényt viselő nő fogát kiverték, szemét bezúzták, ennek ellenére arcára fagyott mosollyal ábrázolja a falfestés. Az év szerelmeseinek napján Banksy a figyelmet a családon belüli erőszakra irányítja, amiből mindkét nem kiveszi a részét bántalmazó és áldozati szerepkörben egyaránt. 

Nők és férfiak is áldozatok

A Nők a Nőkért Egyesület (NANE) szerint több mint 226 ezer magyar nő él fizikailag is bántalmazó kapcsolatban, de minden ötödik nő elszenved valamilyen mértékű fizikai bántalmazást a partnerétől életében. A pszichés bántalmazást nehezebb számokban kimutatni, mert nincsenek külső nyomai. A mentális és fizikai egészségre viszont sokszor kihatnak a lelki sérelmek.

Hogy miért nem olyan könnyű kiszakadni egy ilyen kapcsolatból? A bizonytalanság és a szégyenérzet megtartóerőként működteti ezt az erőszakrendszert, egy férfi áldozatban felmerülhet, hogy a környezete azt érezteti vele, képtelen volt kiállni magáért, kudarcot vallott férfiként, férjként vagy apaként. Egyesek vallási meggyőződésből tartanak ki a bántalmazójuk mellett, de előfordul az is, hogy a bántalmazás során olyan alacsonnyá vált az önbecsülésük, hogy azt hiszik, ennél nem érdemelnek jobbat. Nehezítő körülmény lehet, ha közös gyerekek is vannak a kapcsolatban, vagy ha az áldozat anyagi problémákkal küzd.

Bárkiből válhat áldozat.

Erre próbál rámutatni ez a megbotránkoztató graffiti is.

A műalkotás azóta egy hagyományos angol tengerparti vidámparkban, a Dreamland Margate szórakoztató központban tekinthető meg teljességében. 

Már a Segítők Hálózatához is fordulhatsz segítségért, ha te is erőszak áldozata lettél, amelyet a NANE Egyesület és a PATENT Egyesület közösen hozott létre. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra