Emberre veszélyes állatot fogtak a Balatonban

GettyImages-953915438
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy balatoni csalihalas hálóban találtak rá egy aligátorteknősre, amely állat kifejlett, felnőtt példánya emberre is veszélyes lehet.

Az egyébként USA nagy részén és Kanada területén előforduló aligátorteknősre Balatonőszöd és Balatonszárszó között bukkant egy horgász, aki éppen a magyar tengert és a közeli tavat összekötő vizesárokban pecázott – adta hírül az Időkép.

A Balatonból kifogott 20 centiméteres állat a kőröshegyi Teknős Parkba került.

A Balatonban nem él ilyen állat

A tóban talált, egyébként nagy tűrőképességű aligátorteknős valószínűleg az Európa-szerte felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok egyike, amely hatalmas károkat tudna okozni a helyi ökoszisztémákban. Pécsi Tibor teknőspark-tulajdonos szerint egy kifejlett hím példány

akár a 70-80 centiméteres hosszt is elérheti, és nagyobb állatokat is elejthet. 

A nem mindennapi állatra egy horgász bukkant a Balatonban
A nem mindennapi állatra egy horgász bukkant a BalatonbanSuzanna Ruby / Getty Images Hungary

Más, nem odavaló fajjal is lehet találkozni

Mint írták, a szakembert a múlt héten Balatonfűzfőről is keresték, ahol egy nagyjából 20-25 centi páncélhosszal rendelkező, vörösfülű ékszerteknőst is fogtak, ami később megszökött.

Sokan nem tudják, de a népszerű házikedvenc is veszélyes a környezetére, mert védett állatokat, védett növényeket fogyaszt.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy ha bárki olyan, nem őshonos teknőssel találkozik, vagy esetleg ráun annak otthoni tartására, semmiképp se engedje szabadon.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek