Bajai halászlé – Köszi, helyi halászok, hogy nem foglalkoztatok a passzírozással

A halászlé egyike azoknak az ételeknek, amiket mindannyian másképp szeretünk, és ez így van jól. A bajai változat története szerint a környéken a főként halászatból élő helyiek arra törekedtek, hogy minél hamarabb készen legyen a leves, ezért passzírozás helyett a halat egyszerűen, darabolva tették a bográcsban lobogó vízbe, majd frissen gyúrt gyufatésztával és egy jó adag pirospaprikával tették még finomabbá.

Fontos, hogy a jó bajai halászlé bográcsban készül, és a helyiek szerint csak akkor lesz igazán finom, ha a lé végig forr a készítés alatt.

Friss, kovászos kenyérrel az igazi.
Friss, kovászos kenyérrel az igazi.Szakaly

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló ponty
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 deka pirospaprika
  • ízlés szerint
  • 10 deka paradicsom
  • 10 deka zöldpaprika
Recept idők

Elkészítés:

A pontyot szeleteld fel, és az apróra vágott hagymát nagyjából 3 liter vízben tedd fel főni a halszeletekkel együtt. Mikor kiforrta a habját, mehet bele a só, a paprika és a felkockázott zöldségek. Erős tűzön nagyjából egy óra alatt készül el, ezek után tálald a halászlevet a főtt gyufatésztára.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek