Hungarikummá nyilvánították a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum Bizottság hortobágyi ülésén 2025. május 29-én – olvasható a Vince.hu cikkében. A szőlőfajta „sorsán” állítólag már régóta gondolkozott a bizottság, ám csak mostanra született meg a döntés, mellyel immár 96 tétel szerepel a hungarikumok listáján.
A badacsonyi kéknyelű, kisebb ismertsége ellenére, egy igen különleges szőlőfaj, mely a kékes-vöröses levélnyeléről kapta a nevét. Úgynevezett „nővirágú” fajta, mely nem képes az önbeporzásra, így másik szőlőfajták segítségével tud csak megtermékenyülni, ehhez leggyakrabban a budai zöld szőlőt használják a gazdák.

Majdnem kipusztult ez a hungarikum
1805-ös, első írásos említése alapján a Somló vidékénél volt gyakori, bár sajátos íze és főként különleges termékenységi módja miatt nem terjedhetett el olyan jelentőséggel, mint a többi szőlőfajta. Sőt, a 19. századi filoxérajárvány után egy ideig kihalt fajtának tartották.
Ugyan a szocializmusban virágzó, nagy termésű fajtának tűnt, sokszor más borokat, például az olaszrizlinget is a „kéknyelű” márkanéven adtak el, eközben a szőlőfajta valódi állománya folyamatos csökkenésben volt, a rendszerváltásra már mindössze 1-2 hektárnyi kéknyelű termőterülete maradt.
Ma tipikusan a Badacsonyi borvidék szőlőfajtája, és néhány elhivatott borász (Csanádi József, Békássy Péter és Szeremley Huba) kitartó munkájának gyümölcseként ma immár 50 hektárnyi kéknyelű szőlőt termesztenek.
Ha szívesen olvasnál részletesebben a magyar nemesítésű szőlőfajtákról, ajánljuk ezt a cikkünket.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés