Ez az aprócska állat halálos veszélyt is jelenthet, és most vackol be hozzád télire

GettyImages-1175177997

Miközben aranyhörcsögöt vásárolunk házi kedvencnek, viszolygunk az egértől, hát még a patkánytól. Odáig vagyunk és vissza a cuki kis mókusoktól, még becézgetésre is használjuk: mókuskám, a nyesttől viszont a falra tudnánk mászni. De ez utóbbira meg is van az okunk.

Nem a szélvédő leghosszabb tengelyére maszatolt aprócska lábnyomok miatt nem szeretjük a rágcsálónak is hitt, aprócska városi ragadozót. Ennél sokkal nagyobb bajt is okozhat ez a kis szőrmók, amelyik kétségbeesésében egyre több lakóterületen jelenik meg búvóhelyet és élelmet keresve magának. Akár 5 centiméter átmérőjű lukon is képes átpréselni magát, és alig van padlástér, aprócska üreg és, sajnálatos módon, gépkocsimotorház, amely ne lenne kitéve nyestinváziónak.

Nem túlzás azt állítani, már sehol nem vagyunk nyestmentes biztonságban. 2020 januárjában a Miskolci Nemzeti Színház Üvöltő szelek című előadását élvező nézők sem számítottak arra, hogy egy óvatlan pillanatban a magasból a 

fejükre zuhan egy műkedvelő nyest.

A színház „érintett” közönsége hidegvérrel nyugtázta a meglepő esetet, s telefonjaik világításával az előadás megzavarását elkerülendő igyekeztek a fejre pottyant állatot mielőbb kézre keríteni a széksorok közül.

Apró, ügyes, rafinált és veszélyes
Apró, ügyes, rafinált és veszélyesPhilippe Clement / Getty Images Hungary

Nyestes gyorstalpaló

A fenti incidensnél mi sem bizonyítja jobban, hogy a tetőterek kedvelt zugai ennek a nagyjából félméteres és 1-2 kg súlyú rozsomákformának, mely nyár közepén éli párzási időszakát. Olykor a szokványos 3-4 utód helyett akár 8 kis nyest is világra jöhet egy alomból, melyek élettartama szabadon élve hozzávetőlegesen ugyan csak 3 év, de nem példa nélküli a 8 vagy 10 év sem, míg házi kedvencként regisztráltak 18 évig is elélt nyestet is.

Ravasz, mint a nyest

Az állat okosabb annál, mint amennyire az autótulajdonosok szeretnék: nemcsak hogy ügyesen mászkál gépjárműről gépjárműre, ha jól érzi egyiken-másikon magát, sietve ki is jelöli azt saját területének, válogatás nélkül, járjon épp a jármű bármely részén. A hideg és a nagyobb ragadozók elől pedig nagy gonddal keresi a megfelelő odúnak valót, s ezt igen gyakran személyautók motorházában találja meg. Kedvez ízlésének a meleg, a biztonságot adó zárt közeg, és még a szagok sem kellemetlenek számára. Sőt, unaloműzőnek rágcsálnivaló kábelből is szép számmal talál.

Ha az autóban van, az neki biztonságot, nekünk veszélyt jelent
Ha az autóban van, az neki biztonságot, nekünk veszélyt jelentimageBROKER/Frank Sommariva / Getty Images Hungary

Veszélyes, mint a nyest

2021 nyarán az M7-es autópálya Kőröshegyi Völgyhídra eső szakaszán egy kisbusz motorháza hirtelen lángra kapott, s a tűz pillanatok alatt átterjedt az utastérre is. A sűrű eső ellenére sem hagytak alább a lángok, de a veszélyes körülmények ellenére az utasok épségben elhagyhatták még a járművet. A kisbusz, az útra folyt üzemanyaggal együtt, akkora tűzzel égett, hogy kár keletkezett az útburkolatban, megolvadt a szalagkorlát és porig égett maga a jármű is. Később beigazolódott, a baleset oka egy nyest volt, amely előzetesen a motorházba fészkelve magát megrongálta a gépjármű zökkenőmentes működéséhez szükséges kábelek valamelyikét. 

Az eset nem példa nélküli. Ezért a nyestek ellen a szabadban parkoló autók tulajdonosainak védekeznie kell.

Számos praktika látott már napvilágot, amióta az ember felismerte a veszélyt, amelyet ez az aprócska állat jelenthet, ha beeszi magát az autóba. A különböző módszerek közül azonban csak kevés jelent igazi megoldást.

Halálos balesetek okozója is lehet
Halálos balesetek okozója is lehetPhoto by Supoj Buranaprapapong / Getty Images Hungary

Azért rág, mert berág

Joggal merül fel az emberben a kérdés, hogy a nyest, ami egyébként ragadozó és nem rágcsáló, miért sodor halálos veszélybe, vagy az anyagi csőd szélére azzal, hogy a motorházban egyszer csak rágcsálásba kezd?

Létezik erre egy olyan magyarázat, miszerint a megszokott szabadtéri parkolóhelyünknél élő nyest (továbbiakban csak saját nyestünk) megjelöli területet, ami a mi autónk belseje. Itt jön tulajdonképpen a kritikus pont: hogy mi emberek ugyanis, leginkább helyváltoztatásra használjuk az autónkat és néha máshol parkolunk, mégpedig hosszabb ideig is akár. Ilyenkor, az új, ideiglenes helyen egy másik nyest (továbbiakban csak vendég nyest) ugyanúgy bemászik és jelöl. Hazaérve viszont a saját nyestünket felbőszíti a vendégnyest belekontárkodása és dühében megpróbálja a nyomokat eltüntetni, a kérdéses területeket kirágni. Vagyis azért rág, mert berág!

Hatástalan nyestmentesítő rutinok

Azt mondják, van, aki nem riad vissza attól, hogy ragadozóként vegye fel a kesztyűt a nyest ellen, és saját territóriumának kijelölésére ember létére is ugyanazt a módszert választja, amelyet a nyest. Az alapelv e bizarr megoldás mögött az a tézis, hogy az állat fél a nagyobb ragadozóktól, s azoknak már puszta szaga képes a nyest távol tartására. A módszer furcsább annál, mint amilyen hatékony.

Ugyanezt az elvet követi azonban a motorházba helyezett kutyaszőr is. Ezt kis nejlonzacskóba szokták előbb összegyűjteni, majd riasztóként az autóba készíteni (indításig). A források szerint csak addig lehet hatásos ez a fajta távol tartás, amíg rá nem eszmél az állat, hogy a szőrcsomóhoz nem tartozik félelmetes kutya is.

A legelterjedtebb riasztómódszernek a kevés vízzel feltöltött műanyag palackokkal való védekezést tartják. Nem pontosan érteni, hogy kellene működnie ennek a praktikának: vagy a víz csillogására hiszik az emberek, hogy megijeszti majd a nyestet, vagy azért, mert megrémül benne saját képmásától, vagy csak azért, mert feldöntve a flakont a nesztől odébb rezzen az állat, nem tudni, de többen állítják, a módszer teljességgel hatástalan.

Hatékony megoldás

Az egyetlen igazán hatásos védelmet a megelőzés jelentheti.

Sem az ecet, sem a nyestriasztó spray, sem hasonló házi praktikák, hanem, ha jó alaposan körülnézünk az autó belterében, és amikor épp nincs benne egy állatka sem, akkor jó alaposan lezárjuk, akár ponyvával letakarjuk, az aljára pedig karosszérialakatos professzionális segítségét igénybe véve fémlemez burkolatot készíttetünk, amennyiben ilyennel gyárilag nem rendelkezik a jármű. Ez valóban megakadályozhatja, hogy az állat alulról felmászva bejusson a motortérbe, és ott akár halálos kimenetelű balesethez vezető károkat okozzon.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra