Szereted az aszalt szilvát? 7 nagyon jó hírünk van számodra

Isteni finom banános turmixban, de előételként füstölt sajttal is. Töltheted pulykahúsba, készíthetsz belőle vörösboros ragut, és akkor is jól jársz, ha csak a nasik helyett fogyasztod, ugyanis az asztalt szilvának akad néhány olyan előnye, amelyet a tudomány is bizonyított.

Azt eddig is tudtuk, hogy jobb ebből nassolni, mint egy tábla csokiból falatozni, de a tudományos eredményeknek, bizonyítékoknak köszönhetően az aszalt szilva (és maga a szilva is) egészen új szintre, a naponta fogyasztandók közé emelkedett a szemünkben. Ha szereted, szerencséd van, mert számos hasznos tápanyaggal gazdagítja a szervezeted. 

1. A szilvák sok tápanyagot tartalmaznak

A szilva és az aszalt szilva lenyűgözően magas tápanyagtartalmú alapanyagok. Több mint 15 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak a rostokon és antioxidánsokon kívül.

Persze egy adag szilva és aszalt szilva vitamin- és ásványianyag-tartalma kissé eltér. Az aszalt szilva több K-vitamint tartalmaz, mint a szilva, és valamivel több B-vitamin és ásványi anyag is van benne. Ezenkívül az aszalt szilva kalória-, rost- és szénhidráttartalma magasabb, mint a friss szilváé.

2. Az aszalt szilva és a szilvalé enyhítheti a székrekedést

Az aszalt szilva és a szilvalé jól ismert a székrekedést enyhítő képességéről. Ez részben az aszalt szilvában lévő magas rosttartalomnak köszönhető. Az aszalt szilva rostja többnyire oldhatatlan, ami azt jelenti, hogy nem keveredik a vízzel. Így ez a gyümölcs részt vesz a székrekedés megelőzésében azáltal, hogy felgyorsítja a salakanyagok áthaladását az emésztőrendszeren.

Ezenkívül az aszalt szilva és a szilvalé szorbitot tartalmaz, amely természetes hashajtó hatású cukoralkohol. Egyes kutatásokban az aszalt szilva fogyasztása hatékonyabbnak bizonyult a székrekedés kezelésében, mint sok más típusú hashajtó.

Fontos szem előtt tartani, hogy túl sok aszalt szilva egyidejű elfogyasztása nemkívánatos hatásokhoz, például hasmenéshez vezethet. Ennek elkerülése érdekében a legjobb, ha napi 1/4–1/2 csészényi (44–87 gramm) adagot fogyasztasz. 

Süteményekben és turmixokban is remek
Süteményekben és turmixokban is remekKatrin Ray Shumakov / Getty Images Hungary

3. A szilva és aszalt szilva is gazdag antioxidánsokban

A szilva és az aszalt szilva egyaránt gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladásokat, és megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Különösen gazdag a polifenol antioxidánsokban, amelyek pozitív hatással vannak a csontok egészségére, és segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek, valamint a cukorbetegség kockázatát.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a szilva több mint kétszer annyi polifenol antioxidánst tartalmaz, mint más népszerű gyümölcsök, például a nektarin és az őszibarack. 

4. Segíthet csökkenteni a vércukorszintet

A szilvának olyan tulajdonságai vannak, amelyek segíthetik a vércukorszint szabályozását. Annak ellenére, hogy a szilva és az aszalt szilva meglehetősen magas szénhidráttartalommal rendelkezik, úgy tűnik, hogy elfogyasztásuk nem okoz jelentős vércukorszint-emelkedést. 

Ez annak tulajdonítható, hogy képesek növelni az adiponektin szintjét, amely szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. Ezenkívül a szilvában lévő rost részben felelős lehet a vércukorszintre gyakorolt hatásáért. A rost lelassítja a szervezet szénhidrátfelvételi sebességét étkezés után, aminek következtében a vércukorszint fokozatosan emelkedik.

5. Elősegítheti a csontok egészségét

Az aszalt szilva hasznos lehet a csontok egészségének javításában. Egyes tanulmányok összefüggésbe hozták az aszalt szilva fogyasztását az olyan csontbetegségek kockázatával, mint a csontritkulás és az oszteopénia, amelyekre az alacsony csontsűrűség jellemző. Az aszalt szilváról nemcsak azt mutatták ki, hogy megakadályozza a csontvesztést, de képes visszafordítani a már bekövetkezett csontvesztést is.

Az aszalt szilva számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek csontvédő hatással bírnak, beleértve a K-vitamint, foszfort, magnéziumot és káliumot. Bár ezen megállapítások mindegyike pozitív, az aszalt szilvával és a csontok egészségével kapcsolatos bizonyítékok többsége állatokon és kémcsövekben végzett vizsgálatok eredményein alapul.

6. Jótékony hatással lehet a szív egészségére

A szilva és aszalt szilva rendszeres fogyasztása védő hatással lehet a szív egészségére.

Egy vizsgálatban azokat az alanyokat, akik aszalt szilvalevet ittak, és három vagy hat aszalt szilvát ettek minden reggel nyolc héten keresztül, összehasonlították egy olyan csoporttal, akik csak egy pohár vizet ittak éhgyomorra. Az aszalt szilvát és a szilvalevet fogyasztók vérnyomása, összkoleszterinszintje és „rossz” LDL-koleszterinszintje jelentősen alacsonyabb volt, mint a vizet fogyasztó csoporté. 

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a magas koleszterinszinttel diagnosztizált férfiak LDL-koleszterinszintje alacsonyabb lett, miután nyolc héten keresztül napi 12 aszalt szilvát fogyasztottak. Számos állatkísérlet is hasonló eredményt hozott.

A szilva és az aszalt szilva pozitív hatásai a szívbetegségek kockázati tényezőire valószínűleg a magas rost-, kálium- és antioxidáns-tartalmuknak köszönhetők. 

7. Könnyen hozzáadható az étrendedhez

A szilva és az aszalt szilva kényelmesen és könnyen beilleszthető az étrendbe. Eheted bármelyiket önmagában, vagy turmixok és saláták részeként is fogyaszthatod, és naná, hogy a szilvás gombócról sem feledkezhetünk meg  mostantól legálisan ehetsz belőle, akár hetente többször is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra